neděle 24. září 2017 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani vezou z Olomouce výhru po prodloužení a derou se v tabulce nahoru

Hokejisté Aukro Berani Zlín vyhráli v utkání 7. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Olomouc 4:3 po prodloužení a odpoutali se z posledního místa v extraligové tabulce. Ve vyrovnaném moravském derby se oba celky přetahovaly o vedení. Berani se ujali vedení již ve 3. minutě, nicméně Hanáci otočili stav. Veselý a spol. úspěšným vstupem do třetí třetiny zvrátili vývoj zápasu opět ve svůj prospěch, ale v 51. minutě Mora srovnala. Zlín rozhodl o důležitém vítězství a bonusovém bodu na začátku nastaveného času. Branky zaznamenali Roberts Bukarts 2, Pavel Kubiš a vítězný gól dal Antonín Honejsek. Zlínští hrají v dalším kole v pátek 29. září doma s týmem Mountfield HK Hradec Králové.

7. kolo / neděle 24. 9. 2017 / 17:00
HC Olomouc Olomouc - Berani Zlín Zlín
3:4p
(2:1, 0:0, 1:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 5. min Laš (Škůrek, J. Knotek), 10. Burian (Eberle, Roman Vlach), 51. Ostřížek (Ondrušek) - 3. Roberts Bukarts (D. Šťastný), 42. Kubiš (Popelka, Okál), 43. Roberts Bukarts (Honejsek, D. Šťastný), 61. Honejsek (D. Šťastný). Rozhodčí: Hradil, Roman Svoboda - Zika, Klouček. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 565. Střely na branku: 34:22. Zblokované střely: 14:9. Hity: 9:7. Vhazování: 40/61 (66%) - 21/61 (34%). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4.

HC Olomouc: Konrád - Škůrek, Vyrůbalík, Ondrušek, Houdek, L. Galvas, J. Galvas - Buc, J. Knotek, Laš - Eberle, Roman Vlach, Burian - Skladaný, Herman, Holec, - Ostřížek, B. Mráz, Strapáč. Trenéři: Venera, Tomajko, Moták.

Berani Zlín: Kašík - Matějíček, Řezníček, Ferenc, Freibergs, Padrnos, Žižka, Valenta - D. Šťastný, Honejsek, Roberts Bukarts - J. Ondráček, P. Sedláček, O. Veselý - Okál, Popelka, Kubiš - Rihards Bukarts, Fryšara, Illo. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Zlín začal moravské derby lépe, po rychlém přečíslení prověřil olomouckého gólmana Konráda střelou Kubiš. Berani otevřeli střelecký účet zápasu ve 3. minutě, kdy se Roberts Bukarts dostal k odraženému kotouči a bez přípravy zamířil přesně nad Konrádovo rameno. Kohouti srovnali stav za půldruhé minuty zásluhou využité přesilové hry. Prohřešek Matějíčka potrestal s velkým štěstím Laš, nahozený kotouč na záda zlínského brankáře Kašíka propadl překvapivě až do sítě. Mora si vytvořila po vyrovnávací brance tlak, před Kašíkem bylo pořádně horko. Vedení strhl na domácí stranu v 10. minutě čtvrtým gólem v sezoně kanonýr Burian, když střelou z otočky prostřelil Kašíka. Hosté se snažili srovnat krok, příležitost Honejska vyrazil KOnrád, poté Sedláček minul odkrytou bránu.

Kašík zachránil na začátku druhé třetiny tým po pumelici Vyrůbalíka od modré čáry a následném závaru. Ve 27. minutě se probil před olomouckou svatyni Kubiš, ale Konrád byl na místě. Mora hrála další přesilovou hru po vyloučení Okála, nicméně k vážnějšímu zakončení se nedostala. Při rovnovážném stavu hráčů na ledě se prodral do nájezdu Skladaný, na Kašíka sice nevyzrál, ale po zákroku Řezníčka hráli domácí další početní výhodu. Kohouti ji sehráli lépe, Laš měl před sebou odkrytou bránu, naštěstí Berani se ubránili. V polovině utkání se strhla ve zlínském brankovišti velká mela, po které hráli hosté přesilovku. Dostali se do rychlého brejku a po záchranné brzdě od Ondruška se jim naskytla početní výhoda pět na tři v délce trvání 77 vteřin. Kombinace Beranů ale vázla a Olomouc se ubránila bez újmy na skóre.

Zlínská družina měla do třetí třetiny snový nástup, neboť dvěma góly otočila vývoj derby. Ve 42. minutě se Kubiš prosmýkl přes domácí obranu a přes padajícího Konráda usměrnil kotouč do sítě. Berani poté za necelou minutu strhli vedení podruhé v zápase na svou stranu. Druhý gól v utkání vstřelil Roberts Bukarts, střelou z prostoru mezi kruhy překonal Konráda. Hanáci se však nevzdali a na začátku 51. mimuty bylo opět vyrovnáno, když Ostřížek vymetl šibenici Kašíkovy brány. Následně mohl z dorážky dostat Kohouty do vedení Roman Vlach, naštěstí Kašik úspěšně zasáhl podobně jako při úniku Buriana dvě minuty před třetí sirénou.

Vyrovnanou bitvu nakonec rozseklo prodloužení. Ve 49. vteřině nastaveného času rozhodl o bonusovém bodu pro Berany krásným gólem Honejsek. Zlínský forvard se trefil v extralize po téměř ročním půstu a hned z toho byl vítězný gól!

Nejlepší hráči: Jan Eberle - Roberts Bukarts.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (asistent trenéra HC Olomouc): „Špatné začátky první a třetí třetiny nás stály možná třeba o bod víc. Nedá se nic dělat, musíme pokračovat a bojovat dál. Máme v obraně výpadky, které by neměly nastat. Je jich zbytečně moc, neustále dotahujeme a stojí nás to spoustu sil. Z těchto dvou domácích duelů jsme určitě chtěli více než bod. Budeme bojovat dál.“

Robert Svoboda (hlavní trenér Aukro Berani Zlín): „Zápas pro nás dopadl dobře, neboť máme dva body. Vstoupili jsme do zápasu dobře, poté domácí otočili. Nám se poté také povedl rychlý obrat ve třetí části. Hrál se bojovný zápas, jsme samozřejmě rádi za bod navíc. Myslím, že po šedesáti minutách hry byla remíza zasloužená.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY