neděle 23. září 2018 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani vyhráli na ledě nováčka a vezou z Karlových Varů tři body

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v utkání 4. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Energie Karlovy Vary 4:2 a získali první bodový zisk na soupeřově ledě v letošní sezoně. Žižka a spol. rozhodli o výhře na ledě staronového nováčka ve druhé třetině, když za nerozhodného stavu 2:2 přidali dva góly. Zlín se dostal do vedení poprvé ve 24. minutě gólem ve vlastním oslabení! Výborná defenziva a spolehlivý výkon gólmana Jakuba Sedláčka dovedly hosty ve třetí třetině k tříbodové výhře. Branky zaznamenali Pavel Kubiš, Michal Poletín, Jakub Šlahař a Tomáš Fořt. V sestavě scházeli kvůli disciplinárním trestům obránci Jakub Ferenc a Daniel Gazda, naopak nastoupili Martin Matějíček a Martin Novotný, který má vyřízený střídavý start z prvoligového Přerova. Zlín hraje v pátek 28. září doma s Libercem, začátek v 17 hodin.

2:4
(1:1, 1:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 15. min Šenkeřík (Kohout), 25. T. Rachůnek (Gríger) - 17. Kubiš (E. Kulda, M. Novotný), 24. Poletín (P. Sedláček, Valenta), 33. Šlahař (J. Ondráček, Nosek), 37. Fořt (J. Ondráček). Rozhodčí: Pešina, Veselý – Frodl, Komárek. Vyloučení: 2:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 323. Střely na branku: 25:20. Zblokované střely: 8:13. Hity: 9:12. Vhazování: 36/65 (55%) - 29/65 (45%). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:4.

HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný - D. Krejčí, Sičák, M. Rohan, Vágner, Šenkeřík, Kovačevič, Šafář - Flek, Balán, T. Rachůnek - Kohout, Gríger, Beránek - Gorčík, Skuhravý, Lapšanský - Havránek, Kverka, T. Mikúš. Trenéři: Pešout, Mariška, Kněžický.

Berani Zlín: J. Sedláček - Nosek, Freibergs, Valenta, Žižka, Matějíček, Řezníček, M. Novotný - E. Kulda, Fořt, Kubiš - J. Ondráček, Herman, Šlahař - Poletín, P. Sedláček, Karafiát - Popelka, Fryšara, Werbik. Trenéři: Robert Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Hned v úvodní minutě byl vyloučen za podražení Kubiš. Domácí zahrozili až v závěru početní výhody, když Tomáš Mikuš z pozice kruhu orazítkoval břevno Sedláčkovy svatyně. Zlínský gólman v 6. minutě zneškodnil příležitost Grígera. Berani mohli jít do vedení v 7. minutě po rychlém brejku tři na jednoho, ale Popelka těsně minul domácí bránu. Po vyhození kotouče z brankářské hole Jakuba Sedláčka hrála Energie druhou přesilovku. Domácí si vedly tentokráte lépe a v 15. minutě skončila pumelice Šenkeříka ve zlínské síti. Pro Západočechy to byla první využitá přesilovka v novém ročníku extraligy. Zlín měl vzápětí velké štěstí, další ránu Šenkeříka vyrazil Sedláček ramenem a Tomáš Rachůnek netrefil odkrytý prostor zlínské klece. Hosté srovnali stav v 17. minutě, nahození Martina Novotného tečoval Kulda, domácí gólman kotouč vyrazil a Kubiš do zametl do sítě.

Zlínští šli na začátku druhé třetiny do vedení při vlastním oslabení, když se v 24. minutě trefil přesně k tyčce Poletín. Energie poté hrála více než minutu dvojnásobnou přesilovku, kterou využil přesnou střelou z levého kruhu Tomáš Rachůnek. Západočeši si vytvořili po srovnání stavu převahu a před Sedláčkem bylo pořádně horko. Po gólu volaly šance Skuhravého a Gorčíka. Po faulu Balána si první přesilovku v zápase zahráli i Berani, ale v koncovce byli neuspěli. Naopak mohli inkasovat, když z rychlého protiútoku trefil Gorčík tyč! Zlín ve 32. minutě strhl vedení opět na svou stranu, Šlahař umístěnou střelou z kruhu prostřelil brankáře Novotného. Hosté se dostali v 37. minutě do rychlého přečíslení, k odraženému kotouči se dostal Fořt a zasunul ho za brankovou čáru. Berani šli do kabin po druhé třetině se slibným dvoubrankovým náskokem.

Berani hráli ve třetí třetině pozorně v defenzivě, zatímco Energie se dostávala těžko z vlastního obranného pásma. Zlín nadále hrozil z brejků, v 51. minutě ujeli Kulda s Fryšarou, ale domácí obrana úspěšně zasáhla. Všechny příležitosti Varů pochytal Sedláček a zlínská družina dokráčela k tříbodové výhře na západě Čech.

Nejlepší hráči: Petr Šenkeřík - Jakub Šlahař.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): „Chtěli jsme dobře vstoupit do utkání a vstřelit první branku. To se nám povedlo, ale bohužel se nám nepovedlo udržet vedení až do konce první třetiny. Jenže po ztrátě puku a propadnutí ve středním pásmu jsme soupeři nabídli, aby se dostal do vedení. Dovolili jsme poté Zlínu tři brejkové situace, což poté nekompromisně potrestal. Z našich šancí jsme vytěžili pouze dvě tyčky a nepodařilo se nám vstřelit nějaký šťastný gól, který by nás vrátil do zápasu. Pokud se Zlín dostane do vedení, je nesmírně organizovaný a obětavý do obrany, což se ukázalo. Soupeř si pohlídal ve třetí třetině zkušeně zápas a už nás do něj nepustil.“

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): „Jsme velmi rádi, že jsme získali tři body. Věděli jsme, že domácí v domácím prostředí hrají dobře, bojovně a mají i výsledky. Pro nás to bylo velmi těžké, neboť nejsme kompletní, máme spoustu zraněných nebo potrestatných hráčů. Bylo dobré, že jsme se udrželi v kontaktu a byli jsme schopní odpovědět na vedoucí branku domácích. Ve třetí třetině jsme utkání odehráli velmi dobře. Nedopustili jsme, aby domácí utkání zdramatizovali. Naopak jsme mohli náskok ještě zvýšit.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY