neděle 14. října 2018 | Zlin Press - Roman Ordelt

Rozjeté Berany po dvou výhrách zastavili Piráti z Chomutova

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 10. kola Tipsport extraligy na ledě posledního týmu tabulky Piráti Chomutov 1:3. Žižka a spol. sice vstoupili do zápasu lépe, neboť při vlastním oslabení šli do vedení, ale ve druhé třetině úřadovali Piráti. Chomutov zabral a otočil nepříznivý vývoj zápasu třemi góly ve svůj prospěch. Severočeši si pohlídali ve třetině třetině náskok, zatímco Berani po dvou vysokých výhrách v řadě vyšli tentokrát bodově naprázdno. Jediný gól zaznamenal Štěpán Fryšara. Zlín hraje nyní dvakrát v řadě doma, v pátek 19. října změří síly od 17:30 hodin s Mladou Boleslaví.

10. kolo / neděle 14. 10. 2018 / 15:30
Piráti Chomutov Chomutov - Berani Zlín Zlín
3:1
(0:1, 3:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 26. min Vantuch (Štich, J. Stránský), 31. Klhůfek (J. Stránský), 36. J. Stránský (Mrázek, Marjamäki) - 14. Fryšara. Rozhodčí: Pešina, Pavlovič (Slovensko)– Gerát, Hynek. Vyloučení: 3:4. Využití: bez. V oslabení: 0:1. Diváci: 3 469. Střely na branku: 23:21. Zblokované střely: 17:10. Hity: 12:9. Vhazování: 32/67 (48%) - 35/67 (52%). Průběh utkání: 0:1, 3:1.

Piráti Chomutov: Š. Lukeš – Mrázek, Jank, Knot, Štich, Buchtela, Dietz, Valach – Duda, V. Růžička ml., Tomica – T. Svoboda, Huml, Sklenář – Marjamäki, Vantuch, J. Stránský – J. Havel, Klhůfek, Koblasa. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný, Martínek.

Berani Zlín: J. Sedláček – Řezníček, Freibergs, Gazda, Žižka, Valenta, Nosek, Ferenc – J. Ondráček, Fořt, Kubiš – Šlahař, Honejsek, Herman – E. Kulda, Fryšara, Poletín – Popelka, P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Obě mužstva se na začátku utkání oťukávala. Na domácí straně střílel Klhůfek, na zlínské zahrozil Kubiš. Pozornost brankáře Jakuba Sedláčka vyzkoušel po buly Tomáš Svoboda, nová akvizice Pirátů z Pardubic výměnou za Skokana. Postupem času získávali více ze hry domácí a rušná situace nastala v 7. minutě. Obránce Buchtela vypálil hned po buly, k odraženému kotouči se dostal Koblasa, ale na zlínského brankáře nevyzrál. Berani měli velkou šanci v 9. minutě, do úniku se prodral Honejsek, ale v zakončení neuspěl. V polovině úvodní třetiny pálil z otočky před brankovištěm Svoboda, ke štěstí pro hosty trefil jen Sedláčka. Pirátům se naskytla ve 14. minutě po faulu Valenty úvodní přesilovka, nicméně v oslabení udeřili Berani! Gólman Lukeš předvedl obrovskou chybu při rozehrávce, puku se zmocnil Fryšara a zasunul ho u tyčky do brány. Severočeši pokračovali v početní převaze, po faulu autora první zlínské branky hráli dokonce 17 vteřin pět na tři. Zlínští se ubránili a uhájili těsný náskok zásluhou bezchybného Sedláčka až do první sirény.

Zlín vstoupil do druhé třetiny aktivně, střely si připsali Řezníček, Šlahař, Kulda a Valenta. Skóre se neměnilo ani ve 24. minutě, když slibnou šanci spálil chomutovský kapitán Tomica. Domácí se dostali následně do brejku, finská akvizice Marjamäki mířila jen do Sedláčkova betonu. Vyrovnávací gól Chomutova posvětil ve 27. minutě až videorozhodčí, střelu Šticha od modré čáry úspěšně tečoval Vantuch. Piráti ožili a obrátili vývoj duelu ve svůj prospěch. Na konci přesilovky orazítkoval břevno aktivní Vantuch a v polovině utkání šli domácí poprvé do vedení. Z rychlého brejku se prosadil exzlínský Klhůfek, když vymetl šibenici hostující svatyně. Domácí obrat dokonal v 36. minutě Stránský, který úspěšně tečoval nahození Mrázka.

Zlínu se naskytla příležitost zkorigovat nepříznivý stav při čtyřminutovém trestu Janka na začátku třetí třetiny. Na Lukeše šla vlna střel, pumelice Freibergse od modré čáry orazítkovala ve 46. minutě horní tyč! Piráti dvougólový náskok uhájili až do samotného závěru. Berani ještě před koncem po střele Honejska orazítkovali v oslabení pouze tyčku. Žižka a spol. vyšli po předchozích dvou vysokých výhrách bodově naprázdno.

Nejlepší hráči: Jan Stránský - Štěpán Fryšara.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (hlavní trenér a sportovní manažer Piráti Chomutov): „Bylo to hodně bojovné utkání. Dostali jsme v první třetině nešťastný gól na 0:1. Druhou třetinu jsme odehráli velice slušně, měli jsme štěstí v koncovce a dali jsme tři góly. Ve třetí třetině už jsme si výsledek hlídali. Klíčové bylo, že jsme ubránili dlouhé čtyřminutové oslabení, které jsme odehráli velice dobře. Potvrdili jsme bojovnost z předchozích zápasů a udělali za víkend šest bodů, což je pro nás hodně důležité. Chtěl bych hráčům poděkovat.“

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): „Oproti posledním zápasům jsme nebyli úspěšní v koncovce. Dostali jsme do vedení šťastným gólem v oslabení. Potom jsme neproměnili jasnou šanci dva na nikoho a domácí toho ve druhé třetině využili. Když se nám nepodařilo využít ani dlouhou přesilovku, ve které jsme měli nějaké příležitosti a nedostali puk do prázdné brány, závěr už vyšel do ztracena. Domácí vyhráli zaslouženě.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY