neděle 18. listopadu 2018 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani vezou z Plzně tříbodovou výhru, brankář Sedláček čaroval

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v utkání 20. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Škoda Plzeň 2:1 a vybojovali na západě Čech tříbodovou výhru! Berani rozhodli o cenném vítězství v první třetině, kdy si vybudovali dvougólový náskok. Indiáni na začátku druhé třetiny sice snížili, ale poté nepřekonali obranný val Zlína a především výborného gólmana Jakuba Sedláčka. Ten za svá záda pustil pouze jednu z třiatřiceti střel domácího týmu. Góly zaznamenali Edgars Kulda a Jiří Ondráček. Žižka se spol. se dostali zásluhou vítězství blíže ke středu nesmírně vyrovnané extraligové tabulky. Zlín hraje v pátek 23. listopadu doma se Spartou. Začátek divácky atraktivního duelu v rámci výročního zápasu k 90 letům zlínského hokeje je v 17:30 hodin.

20. kolo / neděle 18. 11. 2018 / 16:30
HC ŠKODA Plzeň Plzeň - Berani Zlín Zlín
1:2
(0:2, 1:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 23. min Kracík (Stach, J. Kindl) - 1. E. Kulda (Okál, Valenta), 19. J. Ondráček (Lakatoš, Kubiš). Rozhodčí: Hribik, Lacina – Pešek, Polák. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 777. Střely na branku: 34:24. Zblokované střely: 13:15. Hity: 23:12. Vhazování: 32/63 (51%) - 31/63 (49%). Průběh utkání: 0:2, 1:2.

HC ŠKODA Plzeň: Frodl – Jones, J. Kindl, Čerešňák, Vráblík, L. Kaňák, Allen, Pulpán – Gulaš, Kodýtek, Eberle – V. Němec, Kracík, D. Kindl – Kratěna, Preisinger, Indrák – P. Straka, Nedorost, Stach. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík, J. Špaček.

Berani Zlín: J. Sedláček (od 27. - 28. Štůrala) – Ferenc, Freibergs, Nosek, Valenta, Řezníček, Žižka, Gazda – J. Ondráček, Lakatoš, Kubiš – Okál, Honejsek, E. Kulda – Šlahař, P. Sedláček, Poletín – Š. Kratochvil, Popelka, Václavek. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Berani nastoupili k utkání ve stejné sestavě jako v předchozím vítězném duelu s Vítkovicemi. Zlínští hokejisté měli raketový nástup do utkání po 45 vteřinách otevřeli střelecký účet. Nejdříve vyzkoušel pozornost domácího gólmana Frodla po tvrdé ráně Kubiš a poté po buly úspěšně tečoval ránu Okála od modré čáry lotyšský reprezentant Kulda. Indiáni se snažili rychle srovnat krok, brankář Jakub Sedláček si poradil se střelou Kracíka a úspěšně vyřešil i velký závar v 6. minutě po střele Eberleho. Horká chvíle pro Berany nastala v 10. minutě, nejdříve Sedláček vyrazil bekhendový pokus Denise Kindla a poté při dorážkách Němce pomohla hostům i tyč. Plzeň byla aktivnější, ale narážela na bezchybného strážce zlínské svatyně. Zuby si na něm vylámali Eberle, Gulaš a Němec. Zlínští mohli zvýšit náskok ve 13. minutě, ale tentokrát ze souboje Frodl versus Kulda vyšel úspěšně domácí gólman. Berani přidali do první sirény ještě druhý gól, Lakatoš vybojoval odražený kotouč a volný Ondráček měl snadnou práci, neboť usměrnil kotouč do prázdné brány. Obraz úvodní třetiny vystihla i poslední minuta, kdy Kratěna nadvakrát nepřekonal ve slibné pozici Sedláčka.

Plzeň dala kontaktní gól zásluhou využité přesilové hry ve 24. minutě. Kotouč se odrazil se štěstím po střele Stacha od zadního mantinelu na Kracíka, který puk napálil do odkryté brány. Škoda ožila a před Sedláčkem byla pořádně rušno. Po rychlém přečíslení pálil Kratěna těsně nad břevno. Zlínu se naskytla v polovině utkání dvojnásobná přesilovka v trvání dvou minut po faulech Pulpána a Allena. Bohužel zůstala nevyužita, když největší šanci měl v závěru Honejsek, ale Frodl u pravé tyče úspěšně zasáhl. Dramatické okamžiky viděli diváci v 36. minutě, nejdříve Frodl vyrazil střelu Kubiše, puk napálil Lakatoš a těsně minul břevno. Hned z protiútoku ujel Straka, ale v koncovce se neprosadil. Hokej v rychlém tempu pokračoval i nadále, šance se střídaly na obou stranách. V závěru druhé periody při hře 4 na 4 Kubiš nevyzrál na Frodla po forhendové kličce.

Zlín soustředil síly ve třetí třetině na defenzívu. Tempo se zvolnilo a hra se vyznačovala především osobními souboji. Ve 45. minutě měl vyrovnaní na holi Eberle, dostal se do samostatného úniku, ale přestřelil. Sedláček byl nejlepším hráčem Beranů, skvěle vychytal i Gulaše. Západočeši prahli po vyrovnání, ale naráželi na nepropustný val. Zlínští měli i štěstí, když v 55. minutě rána obránce Čerešňáka olízla tyčku. Plzeň k závěru sáhla k minutové power play, srdnatě bojující Berani tříbodovou výhru uhájili až do závěrečné sirény!

Nejlepší hráči: David Stach - Jakub Sedláček.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (hlavní trenér HC Škoda Plzeň): „Zaspali jsme začátek. Říkali jsme si, že chceme dát první gól, ale nepovedlo se nám to, naopak jsme inkasovali. Hodně těžko se hraje při dvoubrankovém deficitu, ale kluci to nevzdali. Snížili, přežili oslabení tři na pět. Vytvářeli si šance, ovšem soupeř dobře bránil a také zvonily tyčky. Je to trochu zmar, na druhou stranu musíme kluky alespoň trochu pochválit za bojovnost. Chtěli, ale branky jsme se nedočkali."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): „Podařil se nám úvod, kdy jsme se dostali lehce do vedení a přidali druhý gól. Hra nebyla z naší strany ideální, domácí stupňovali tlak a nás podržel skvělý gólman Sedláček. Jsme rádi, že nás nezlomila dlouhá nevyužitá přesilovka pět na tři. Měli jsme pak gólové šance, ty také skončily špatně. Musím pochválit tým, že vybojoval těsné a velmi důležité vítězství."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY