pátek 21. prosince 2018 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani prohráli vyrovnanou bitvu s Vervou, rozhodly přesilovky

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 28. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Verva Litvínov 3:5. Zápas připomínal přestřelku, Žižka a spol. šli do vedení, ale Severočeši otočili dvěma góly vývoj utkání. Zlín odpověděl na vedení Vervy dvakrát srovnáním stavu, ale závěr vyrovnané bitvy byl v posledních minutách v režii domácích. Zatímco Berani nevyužili minutovou přesilovku pět na tři, domácí udeřili v početní výhodě hned dvakrát! Branky zaznamenali Tomáš Fořt 2 a Dominik Lakatoš. Jubilejní sedmistý zápas v extralize odehrál útočník Pavel Kubiš. Berani po prohře vypadli ve vyrovnané tabulce z první desítky a momentálně jsou mimo postupové pozice do play off. Zlín hraje na druhý svátek vánoční 26. prosince doma s Hradcem Králové, začátek v 15:30 hodin.

28. kolo / pátek 21. 12. 2018 / 17:30
HC VERVA Litvínov Litvínov - Berani Zlín Zlín
5:3
(2:2, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 15. min F. Lukeš z trestného střílení, 17. V. Hübl (Válek, L. Doudera), 39. Válek (Baránek, V. Hübl), 53. Ščotka (Kašpar, Petružálek), 56. Válek (F. Lukeš) - 10. Fořt (J. Ondráček), 20. Lakatoš (Okál, Herman), 49. Fořt (Kubiš). Rozhodčí: Pešina, Kika – Kis, Rampír. Vyloučení: 7:6. Využití: 2:1. Diváci: 5 176. Střely na branku: 24:25. Zblokované střely: 15:8. Hity: 13:9. Vhazování: 35/68 (51%) - 33/68 (49%). Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3.

HC VERVA Litvínov: Janus – Porseland, Ščotka, L. Doudera, Baránek, Romančík, Suchánek – Petružálek, J. Mikúš, Kašpar – Válek, V. Hübl, F. Lukeš – Myšák, Gerhát, Trávníček – D. Tůma, M. Hanzl, Jurčík. Trenéři: Razým, Skuhrovec.

Berani Zlín: J. Sedláček – Nosek, Freibergs, Řezníček, Žižka, Gazda, Valenta, Zbořil – J. Ondráček, Fořt, Kubiš – Okál, Lakatoš, Herman – Fryšara, P. Sedláček, Popelka – E. Kulda, Honejsek, Poletín. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Severočeši hráli hned ve 2. minutě přesilovou hru po faulu Noska, dvakrát pálil nebezpečně Petružálek, ale gólman Jakub Sedláček úspěšně zasáhl betonem. Berani se ubránili a v 9. minutě otevřeli střelecký účet zápasů. Po přesné přihrávce Ondráčka mířil přesně svým pátým gólem v sezoně Fořt. Hosté vzápětí dostali možnost zvýšit vedení v úvodní přesilovce, domácích gólman Janus si poradil s tečí Fořta, pumelicí Noska i s dorážkou Gazdy. Ve 14. minutě litvínovský forvard Mikúš nesportovně "zkropil" ledem Sedláčka a po zásluze vyfasoval dvouminutový trest. V oslabení se prodral Lukeš do šance, Okál zatáhl za ruční brzdu a rozhodčí nařídili trestné střílení. Lukeš srovnal stav v 15. minutě po přesné střele k tyčce. Zlínští mohli ještě v početní výhodě strhnout vedení na svou stranu, Fořt pálil z prostoru mezi kruhy, ale Janus zasáhl vyrážečkou. Vervě se podařil už při hře pět na pět obrat v utkání, do vedení je dostal v 17. minutě Hübl, který ujel zlínské obraně a bekhendem překonal Sedláčka. Beranům vyšel závěr úvodní třetiny a dvě vteřiny před sirénou bylo srovnáno gólem z přesilovky. Po vyhraném buly vypálil z prostoru kruhu Lakatoš a kotouč skončil v litvínovské kleci.

Zlínští měli na začátku druhé třetiny slibné příležitosti, ve 24. minutě netrefil kotouč před odkrytou bránou Ondráček a Lakatoš střílel vedle. Verva hrála po faulu Pavla Sedláčka, jeho jmenovec na zlínském brankovišti zneškodnil pokusy Kašpara, Lukeše a Válka. Vedení na stranu Zlína odmítl Okál, který se dostal ve 34. minutě před Januse, ale "jesličky" nedovedl do úspěšného konce. Domácí využili před druhou sirénou poprvé v utkání přesilovku, Baránkova rána se odrazila od zadního mantinelu a Válek zametl kotouč do sítě.

Berani promarnili na začátku třetí třetiny 64 vteřin trvající přesilovku pět na tři, když výborný Janus zachránil domácí od inkasované branky. Zlínští se dočkali srovnání stavu ve 49. minutě, Fořt si najel na přihrávku zpoza branky a přesnou střelu švihem k tyči překonal Januse. Závěr vyrovnaného duelu patřil Severočechům, kteří dvěma brankami strhli výhru za tři body na svou stranu. Verva využila nejdříve dvě vteřiny před koncem další přesilovou hru, bek Ščotka uklízel v 53. minutě do prázdné brány. O tři minuty později zpečetil radost Litvínova po přesné kombinaci druhým gólem v utkání Válek.

Nejlepší hráči: Lukáš Válek - Tomáš Fořt.

Ohlasy trenérů

Radim Skuhrovec (asistent trenéra HC Verva Litvínov): "Věděli jsme, že nás čeká strašně těžký soupeř, se kterým máme nelichotivou bilanci. Podařilo se nám jít do vedení 2:1 a soupeř pár vteřin před koncem druhé třetiny srovnal stav utkání. Rozhodující v tomhle utkání bylo to, že se nám podařilo přežít oslabení pět na tři a poté se nám podařilo vstřelit branku. Jsme samozřejmě strašně šťastní za to, že se nám dneska podařilo tříbodové vítězství, protože jsme ho strašně potřebovali. Výkon z naší strany byl efektivní a přežili jsme i tlak soupeře."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Pro nás je to hrozně mrzuté. Podařil se nám podobný výkon jako doma s Třincem, ještě deset minut před koncem bereme bod a nakonec nemáme nic. Trápíme se v produktivitě, ve druhé třetině jsme měli několik vyložených šancí. Neproměníme bohužel ani přesilovku pět na tři. Je to pro nás zklamání, že jsme tady nic neuhráli, vzhledem k průběhu utkání."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY