pátek 28. prosince 2018 | Zlin Press - Roman Ordelt

Skvělý finiš vedl na ledě Varů k zisku bodu, nájezdy rozsekl veterán

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 30. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Energie Karlovy Vary 3:4 po samostatných nájezdech. Berani nakonec vybojovali na ledě staronového nováčka extraligy bod, když ještě pět minut před třetí sirénou prohrávali 1:3! Západočeši šli do vedení ve 13. minutě, ale hosté ještě v první třetině srovnali stav zásluhou využité přesilovky. Energie odskočila na rozdíl dvou gólů, ale parádní finiš přinesl žlutomodrých barvách prodloužení. V nastaveném čase gól nepadl, a tak zápas rozsekly až samostatné nájezdy. O bonusovém bodu pro domácí rozhodl veterán Václav Skuhravý. Branky zaznamenali Ralfs Freibergs 2 a Dalibor Řezníček. Zlín hraje v neděli 30. prosince doma s Libercem, začátek utkání v 15:30 hodin.

4:3sn
(1:1, 1:0, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 13. min Šenkeřík (Flek, T. Rachůnek), 31. O. Beránek (Roman Vlach), 47. M. Rohan (Lapšansý), rozhodující nájezd Skuhravý - 16. Freibergs (Lakatoš), 56. Řezníček (Lakatoš), 58. Freibergs (J. Ondráček). Rozhodčí: Hribik, Petružálek - Jiří Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 582. Střely na branku: 33:29. Zblokované střely: 10:7. Hity: 12:9. Vhazování: 45/71 (63%) - 26/71 (37%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.

HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný - Šenkeřík, Plutnar, Kozák, Kovačevič, M. Rohan, Sičák, Šafář - Flek, Gríger, T. Rachůnek - O. Beránek, Roman Vlach, T. Mikúš - Gorčík, Skuhravý, Stloukal - Kohout, Balán, Lapšanský. Trenéři: Pešout, Mariška, Kněžický.

Berani Zlín: J. Sedláček - Nosek, Freibergs, Valenta, Žižka, Řezníček, Zbořil, Dluhoš - J. Ondráček, Fořt, Kubiš - Okál, Fryšara, Lakatoš - E. Kulda, Popelka, Herman - Šlahař, P. Sedláček, Werbik. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Utkání začalo v pozvolném tempu, do úvodní příležitosti se dostal ve 4. minutě domácí Balán, ale gólman Jakub Sedláček jeho střelu kryl. Berani se osmělili v 8. minutě, obránce Nosek vypálil pumelici na karlovarskou bránu, domácí beci střelu tečovali do bezpečí. Energie mohla otevřít střelecký účet, když Beránek ze samostatného úniku přestřelil hostující klec. Horké chvíle pro hosty nastaly v 11. minutě, Sedláček postupně kryl střelu Mikúše a poradil i s následnou dorážkou Romana Vlacha. Úvodní přesilovou hru za prohřešek Zbořila Energie zužitkovala v první branku. Zatímco Kovačevič a Beránek se ještě zastřelovali, exzlínský bek Šenkeřík po trvalém tlaku a dobývaní hostující branky prostřelil Sedláčka ve 13. minutě po ukázkové kombinaci. Zlín odpověděl rychle stejnou mincí, neboť rovněž zužitkoval početní výhodu. Faul Mikúše potrestal v 16. minutě Freibergs, nejdříve pálil od modré Fryšara, první dorážka Lakatoše ještě nebyla úspěšná, ale ta z hole lotyšského obránce již skončila v domácí síti. V závěru první třetiny neproměnil trestné střílení Flek, když za záchrannou brzdu zatáhl Freibergs. Kotouč z hole domácího forvarda skončila na Sedláčkových betonech.

Zlínský gólman chyboval ve 25. minutě při rozehrávce, k puku se dostal Flek, naštěstí Sedláček své předchozí zaváhání napravil. Berani se následně ubránili oslabení, největší šanci kapitán Západočechů Skuhravý neproměnil. Energie se dostala podruhé v utkání do vedení ve 31. minutě, Roman Vlach vystřelil na Sedláčka a vyražený kotouč se štěstím usměrnil do sítě ze vzduchu reprezentant Beránek. Hosté prahli po vyrovnání, ale pokusy Kuldy, Ondráčka a Kubiše úspěchem neskončily.

Berani hráli na začátku třetiny dvakrát v oslabení. Zatímco první přestáli bez újmy, druhé již domácí využili. Ve 47. minutě prostřelil Sedláčka tvrdou ránou z prostoru kruhu obránce Rohan a potrestal faul Werbika. Žižka a spol. se nevzdali a zpět do hry je dostal kontaktní gól v 56. minutě. Pokus Řezníčka z úhlu skončil s přispěním domácí obrany překvapivě v síti. Zlínští sáhli tři minuty před třetí sirénou k power play a za pouhých šestnáct vteřin srovnali stav! Od modré čáry se přesně trefil k tyči druhým gólem v zápase Freibergs.

Berani přečkali na začátku prodloužení oslabení při vyloučení Ondráčka a poté měli možnost rozhodnout zápas při vyloučení Sičáka. Vítěze nakonec určily až samostatné nájezdy. Zatímco všech pět nájezdníků Zlína neuspělo, o bonusovém bodu pro Vary rozhodl v první sérii devětatřicetiletý kapitán Skuhravý.

Samostatné nájezdy - I. série: Okál -, Skuhravý +, II. Fořt -, Flek -, III. E. Kulda -, T. Rachůnek -, IV. J. Ondráček -, Balán -, V. Šlahař -.

Nejlepší hráči: Petr Šenkeřík - Ralfs Freibergs.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Pro nás to nebylo vůbec jednoduché utkání už jenom kvůli tomu, že jsme od devátého prosince odehráli pouze jedno soutěžní utkání. Jsem rád, jak k tomu dneska hráči přistoupili. Vstoupili jsme do utkání velmi aktivně. První vstřelený gól pomohl se uklidnit, byť na to hosté odpověděli využitou přesilovkou. Po dvě třetiny jsme byli aktivnější a vytvářeli jsme si poměrně hodně šancí. Ale bohužel jsme nebyli produktivní, trefovali jsme zbytečně gólmana. Ve třetí třetině měli hosté první střelu na branku až v jedenácté minutě. Měli jsme si utkání lépe pohlídat a dotáhnout ho do vítězného konce za tři body. Ale nakonec můžeme být rádi, že se nám podařilo zvítězit alespoň v nájezdech."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Zápas jsme rozehráli dobře, na obou stranách byla jedna využitá přesilovka. Ve druhé třetině jsme byli defenzivnější, domácí se po úvodním gólu dostali do většího tlaku, víc bruslili a byli silnější v soubojích a na puku. S tím jsme se dlouho nemohli vyrovnat, pak jsme dali šťastný gól na 2:3 a dobře sehráli power-play. Bereme bod, vzhledem k průběhu zápasu jsme za něj rádi. Samozřejmě je škoda, že jsme neproměnili ani jeden nájezd, mohli jsme být blíže k výhře. Ale bod bereme."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY