pátek 11. ledna 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani na ledě Sparty bojovali, dřeli, ale na body nedosáhli

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 34. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Sparta Praha 2:3 a vyšli bodově naprázdno. Zlínští nastoupili i s gólmanem Liborem Kašíkem, který se vrátil do mateřského klubu do angažmá v Chabarovsku a Kometě. Pražané šli do vedení dvěma slepenými góly během 25 vteřin v osmé minutě, ale Žižka a spol. snížili v závěru druhé třetiny zásluhou využité přesilovky. Sparta dala vítězný gól v 53. minutě po zásahu vysokou holí a jeho platnost potvrdil až videorozhodčí. V dramatickém závěru přišlo snížení, ale srovnat stav se Beranům přes veškerou snahu již nepodařilo. Branky zaznamenali Tomáš Fořt a Dominik Lakatoš. Zlín hraje v neděli 13. ledna doma s Pardubicemi v rámci oslav 90 let místního hokeje, začátek v 15:30 hodin.

34. kolo / pátek 11. 1. 2019 / 18:30
HC Sparta Praha Sparta - Berani Zlín Zlín
3:2
(2:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 8. min Klíma (Sill, Košťálek), 8. Pech (Kumstát), 53. A. Kudrna (Blain, P. Vrána) - 37. Fořt (Kubiš, J. Ondráček), 59. Lakatoš (Nosek, Freibergs). Rozhodčí: Šír, T. Horák – J. Frodl, Lederer. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 235. Střely na branku: 27:28. Zblokované střely: 9:1. Hity: 4:3. Vhazování: 41/65 (63%) - 24/65 (37%). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

HC Sparta Praha: Machovský – Delisle, Piskáček, Kalina, Blain, Košťálek, Tomáš Dvořák, T. Pavelka – A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele – Forman, Klimek, Smejkal – Rousek, Pech, Kumstát – Klíma, Sill, Jones. Trenéři: Krupp, J. Nedvěd.

Berani Zlín: Kašík - Nosek, Freibergs, Řezníček, Žižka, Zbořil, Valenta – J. Ondráček, Fořt, Kubiš – E. Kulda, P. Sedláček, Lakatoš – Okál, Honejsek, Herman – Šlahař, Fryšara, Popelka. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Oba soupeři byli aktéři brankářské rošády uprostřed týdne. Zatímco na brankovišti Beranů se objevil Kašík, nová akvizice Sparty Jakub Sedláček usedl jen na střídačku. Ve 4. minutě skončila nebezpečná rána Buchteleho po zákroku Kašíka těsně vedle brány, posléze Kanaďan Jones zaváhal při rozehrávce. Domácí otevřeli střelecký účet zápasu v 8. minutě, nový muž ve sparťanské sestavě Klíma se prodral a mířil přesně nad Kašíkovu lapačku. Druhý gól do zlínské sítě padl za pouhých 25 vteřin, zatímco Kumstát ještě na Kašíka po kličce nevyzrál, odražený kotouč usměrnil do sítě Pech. Berani se po tvrdém ataku nevzdali a vyzkoušeli pozornost brankáře Machovského. V koncovce neuspěli Valenta s Noskem. Největší šanci hostů měl ve 14. minutě Lakatoš, střílel z voleje, ale Machovský se na poslední chvíli přemístil. V závěru střelu Kuldy zblokoval bek Piskáček.

Sparta hrála na začátku druhé třetiny úvodní přesilovou hru, když na trestnou lavici odešel za podražení Fryšara. Vrana s Košťálkem z bezprostřední blízkosti neuspěli a paradoxně Zlín mohl snížit v oslabení. Berani se dostali do přečíslení tři na jednoho, ale Herman nevyzrál na Machovského s bekhendovým blafákem. Už při rovnovážném stavu hráčů na ledě měl tutovku Smejkal, překonal Kašíka, naštěstí kotouč skončil pro hosty mimo bránu. Aktivitu hostů zbrzdil ve 31. minutě faul Kuldy, agilní Klíma a poté Klimek v koncovce neuspěli. Berani se dočkali kontaktního gólu zásluhou využité přesilovky. Za necelou minutu potrestala falu Kanaďana Jonese elitní zlínská řada. Ve 37. minutě snížil Fořt, který nahození od Kubiše poslal do sítě.

Hned na začátku třetí třetiny Kašík včasným výjezdem zlikvidoval nájezd Rouska a stejný hráč neuspěl ani v dorážce. Dvougólové vedení na stranu Pražanů mohl zajistit Klíma, ale přestřelil. Berani se poté ubránili dalšímu oslabení a prahli po vyrovnání. Vytvořili si tlak, ale zbrzdil je faul. Sparta přesilovku v 53. minutě využila, když střelu Blaina od modré tečoval vysokou holí Kudrna. Rozhodčí po pětiminutové konzultaci s kolegou u videa nakoec gól uznali. Zlín se však nevzdal, přesilovku zvýhodnil ještě power play a při hře šest na čtyři skóroval. 97 vteřin před třetí sirénou uklidil poskakující kotouč před Machovským do sítě Lakatoš. Hosté hráli nadále v šesti, rána Ondráčka mířila vedle a Pražané těsný náskok uhájili až do závěru.

Nejlepší hráči: Kevin Klíma - Tomáš Fořt.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (hlavní trenér HC Sparta Praha): "S ohledem na dva odehrané zápasy se Zlínem jsme věděli, že to bude těžké utkání. Vydařil se nám začátek, což pro nás bylo důležité. Zároveň jsme věděli, že musíme i poté hrát dobře. Odvedli jsme dobrou práci. Zlínu se podařilo snížit na 2:1, důležité bylo, že jsme poté odskočili na 3:1. Kevin Klíma odehrál dobré utkání. Věříme, že se mu bude dařit i nadále."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Pro nás je taková porážka zklamáním. V zápase jsme nebyli horší. V krátkém časovém úseku v první třetině jsme dostali dvě branky, což bylo nepříjemné. Ale nabádali jsme hráče, když zůstaneme u své hry, zápas není ztracený. V závěru jsme se duel v power play snažili zvrátit. Částečně se to i podařilo, ale odjíždíme bez bodu. Musíme bojovat dál."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY