neděle 03. února 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani předvedli parádní obrat v Hradci, otočili stav z 0:3 na 4:3!

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v zápase 42. kola Tipsport extraligy na ledě týmu Mountfield HK Hradec Králové 4:3 po samostatných nájezdech. Zlínští hokejisté předvedli skvělý obrat, neboť na začátku druhé třetiny prohrávali již 0:3, ale nakonec dokázali na ledě třetího celku tabulky vyhrát! Berani se nevzdali ani za krajně nepříznivého stavu a ukázali v čele s výborným gólmanem Liborem Kašíkem velkou bojovnost a zvrátili duel na svou stranu. Žižka a spol. snížili ještě do konce druhé třetiny na rozdíl kontaktního gólu. Dvě minuty před koncem základní hrací doby si vynutili prodloužení. V nastaveném čase branka nepadla, a tak bitvu rozsekly až samostatné nájezdy. Branky zaznamenali Pavel Sedláček, Zdeněk Okál Tomáš Valenta a rozhodující nájezd proměnil Michal Popelka. Svěřenci Roberta Svobody jsou stále ve hře o předkolo play off, na desátý Litvínov ztrácí pět bodů. Extraliga má nyní více než týdenní reprezentační přestávku. Po ní pokračuje nejvyšší soutěž ve středu 13. února, Zlín hraje doma s Karlovými Vary.

42. kolo / neděle 3. 2. 2019 / 17:30
Mountfield HK Hr.Králové - Berani Zlín Zlín
3:4sn
(2:0, 1:2, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 4. min Linhart (Kukumberg), 10. Kukumberg, 22. Vincour (Cibulskis) – 28. P. Sedláček, 35. Okál (Žižka, Šlahař), 58. Valenta (Fořt, Anděl), rozhodující nájezd Popelka. Rozhodčí: Hejduk, Bejček – Pešek, Špringl. Vyloučení: 3:5. Využití: bez. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 524. Střely na branku: 36:19. Zblokované střely: 1:3. Hity: 9:10. Vhazování: 34/60 (57%) - 26/60 (43%). Průběh utkání: 3:0, 3:4.

Mountfield HK: Maxwell (od 4. nájezdu Pavelka) – Zámorský, Linhart, Graňák, Cibulskis, F. Pavlík, Rosandič, Nedomlel – Smoleňák, P. Koukal, Chalupa – Vincour, Cingel, R. Pavlík – Paulovič, Bičevskis, Miškář – Lessio, Kukumberg, Rákos. Trenéři: T. Martinec, Krátoška, P. Svoboda.

Berani Zlín: Kašík – Nosek, Freibergs, Řezníček, Žižka, Gazda, Valenta, Ferenc – J. Ondráček, P. Sedláček, Kubiš – Okál, Honejsek, Herman – Šlahař, Fryšara, Popelka – E. Kulda, Fořt, Anděl. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík, Hrazdira.

Hned v deváté vteřině fauloval Nosek v šanci Chalupu a domácí hráli přesilovou hru. V ní pálili Smoleňák a od modré čáry Zámorský, ale gólman Kašík odolal. Zlín poprvé vystřelil na bránu ve 3. minutě, Herman prověřil připravenost domácího brankáře Maxwella. Střelecký účet zápasu se otevřel na začátku 4. minuty, kdy pronikl po pravé straně Kukumberg a obránce Linhart prostřelil Kašíka. Zatímco v další početní výhodě Mountfield neskóroval, při rovnovážném počtu hráčů na ledě už byl úspěšný. V 10. minutě projel celým kluzištěm Kukumberg a z úhlu prostřelil Kašíka. Hradec si vytvořil tlak, další gól mohl přidat kanadský forvard Lessio. Největší šanci hostů měl v úvodní třetině Sedláček, využil chyby v domácí obraně, ale jeho klička nebyla úspěšná. Na druhé straně unikl zlínské obraně Radovan Pavlík, naštěstí pro hosty přestřelil. Podobně dopadl před první sirénou i Chalupa.

Den otevřených dveří ve zlínské obraně pokračoval i nadále, ve 22. minutě Vincour projel za branku a nikým neatakován se dostal před Kašíka, kterého překonal se štěstím bekhendem. Za tříbrankového vedení hra poté plynula bez větších šancí, Berani se dostávali obtížně do útočného pásma, Probudili se až ve 28. minutě. Graňák chyboval při rozehrávce z obranného pásma, puk zachytil před modrou čárou Sedláček a přesnou ránou překonal Maxwella. Zlínští po hákování Miškáře na Gazdu hráli úvodní přesilovku. Zatímco střela Ondráčka ještě gólem neskončila, při hře pět na pět se nejlépe orientoval ve skrumáži před domácí bránou Okál a ve 35. minutě vstřelil kontaktní gól. Zpátky dvougólový náskok pro Mountfield odmítl Chalupa, v obrovské šanci trefil jen Kašíkův pravý beton. Zlínský gólman skvěle zasáhl i po střele Cingela, kdy ukryl kotouč do lapačky.

Východočeši vtrhli do třetí třetiny náporem a před zlínskou svatyní bylo pořádně horko. Nebezpečně pálil Zámorský, do úniku se prodral Miškář a vybojoval alespoň přesilovku pro domácí. Zlínu však hra v oslabení vycházela a zápas měl stále otevřený průběh. Berany držel nad vodou skvělý Kašík, v 50. minutě zlikvidoval samostatný únik Lessia, když vystihl jeho blafák. Zuby i na něm vylámali i Bičevskis a Chalupa. Hosté srovnali stav v čase 57:53 minuty, když obránce Valenta se krásně trefil do horního růžku hradecké brány. Nerozhodný stav vydržel do třetí sirény.

Na začátku prodloužení měl bonusový bod na holi Šlahař, ale ve skvělé pozici minul. Před koncem prodloužení jel Radovan Pavlík sám na Kašíka, byl faulován a domácí hráli ještě půlminutovou přesilovku. Duel nakonec rozsekly až samostatné nájezdy. V nich se tentokrát usmálo štěstí pro Berany, neboť hned tři nájezdníci (Herman, Honejsek, Popelka) byli úspěšní a Berani si odvezli z východu Čech nečekanou výhru po parádním obratu!

Samostatné nájezdy: I. série Lessio +, Herman +, II. série F. Pavlík -, Honejsek +, III. série P. Koukal +, Popelka +, IV. série Vincour -, Anděl -, V. série Smoleňák -.

Nejlepší hráči: Roman Kukumberg - Pavel Sedláček.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (asistent trenéra Mountfield HK): „Na začátku utkání jsme dominovali. Kluci se udrželi na puku, měli pohyb, elán a vedli jsme výrazně 3:0. Ve druhé třetině jsme ale odstoupili od naší hry. Přišlo mi, jako bychom zase chtěli vyučovat hokej. Nehráli jsme to, co hrajeme celou sezonu a co chceme po klucích. Udělali jsme i nějaké laxní fauly a Zlín snížil na 3:2. Ve třetí třetině jsme měli pár šance, bohužel jsme je nevyužili a přišel trest za laxnost z druhé třetiny. V prodloužení jsme se udrželi na puku a měli jednu vyloženou šanci. V nájezdech jsme dostali tři góly a gratuluji soupeři ke dvěma bodům.“

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): „Začátek utkání byl pro nás velmi špatný. Prohrávali jsme osobní souboje, všude jsme byli pozdě než soupeř. Hradec dominoval a vypadalo to, že to bude jednoznačné utkání. Vrátili jsme se do hry šťastným gólem na 3:1 a využitou přesilovkou, nicméně v defenzivě jsme měli neustále problémy s pohybem a rotací domácích. Nakonec si s obrovským kusem štěstí odvážíme dva body, za které jsme velmi rádi.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY