středa 20. února 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Pětigólový večer kapitána Gulaše srazil Berany do kolen

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v dohrávce 46. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Škoda Plzeň 2:9 a po předchozí sérii čtyř výher v řadě okusili hořkost vysoké porážky. Skvělý zápas sehrála první řada Indiánů vedená Janem Kovářem, kapitán Milan Gulaš prožil hvězdný pětigólový večer. Po vyrovnané úvodní třetině rozhodla o osudu utkání druhé třetina, ve které dali Západočeši pět branek. Zlínští nastoupili bez dlouhodobě zraněných Tomáše Žižky a Jiřího Ondráčka, pro nemoc chyběl i forvard Štěpán Fryšara. První zápas v seniorské extralize si připsal osmnáctiletý junior Sebastian Fajkus a premiéru ve zlínském dresu absolvoval útočník Lukáš Krejčík z pražské Slavie, který dohraje sezonu v Baťově městě. Branky dali Jakub Herman a Pavel Kubiš. Zlínští musí na nevydařený zápas v Plzni rychle zapomenout, neboť v pátek 22. února hrají doma důležitý zápas se Spartou v boji o předkolo play off. Začátek v 17:30 hodin.

46. kolo / středa 20. 2. 2019 / 17:30
HC ŠKODA Plzeň Plzeň - Berani Zlín Zlín
9:2
(1:0, 5:1, 3:1)
Branky a nahrávky: 8. min P. Straka (Preisinger, Vráblík), 24. Gulaš (Jan Kovář, Pour), 30. Kracík (Gulaš, Pulpán), 31. D. Kindl (V. Němec, Kodýtek), 32. V. Němec (D. Kindl, Jones), 39. Gulaš (Jan Kovář), 41. Gulaš (Jan Kovář, Pulpán), 43. Gulaš (Jan Kovář, Moravčík), 46. Gulaš (Kracík, Pulpán) - 36. Herman (Okál, Honejsek), 49. Kubiš (Nosek, Fořt). Rozhodčí: Hodek, Roman Svoboda - Ganger, Lhotský. Vyloučení: 5:6. Využití: 4:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4 674. Střely na branku: 39:31. Zblokované střely: 11:3. Hity: 9:12. Vhazování: 38/68 (56%) - 30/68 (44%). Průběh utkání: 5:0, 5:1, 9:1, 9:2.

HC ŠKODA Plzeň: Frodl - Pulpán, Vráblík, Jones, Allen, L. Kaňák, Moravčík - Gulaš, Jan Kovář, Pour - Eberle, Kodýtek, P. Straka - D. Kindl, Kracík, V. Němec - Indrák, V. Nedorost, Kantner - Preisinger. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík, Špaček.

Berani Zlín: Kašík (od 32. Štůrala) - Nosek, Freibergs, Řezníček, Gazda, Ferenc, Valenta, Matyáš Hamrlík - Šlahař, Fořt, Kubiš - Okál, Honejsek, Herman - E. Kulda, P. Sedláček, Václavek - Fajkus, Popelka, L. Krejčík. Trenéři: Robert Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Berani začali aktivně a hned v úvodní minutě zasahoval plzeňský gólman Frodl proti střele Fořta. Po faulu Kaňáka hráli hosté ve 2. minutě úvodní přesilovku, ale Indiáni se ubránili. Plzeň poprvé ohrozila zlínskou bránu v 5. minutě, Pour v zakončení neuspěl a neujala se ani dorážka Kováře. Rovněž domácí dostali možnost hrát početní výhodu, když Zlín špatně vystřídal, ale skóre se neměnilo. Za povšimutí stojí pouze střela Jonese a následná teč Indráka, se kterou si brankář Kašík poradil. Úvodní branka padla až při rovnovážném počtu hráčů na ledě, v 8. minutě nekrytý Petr Straka nadvakrát protlačil kotouč do zlínské sítě. Hosté se nevzdali a v okleštěné sestavě prahli po vyrovnání. Kubiš, Honejsek a Okál však na Frodla nevyzráli. Západočeši měli v oslabení velkou příležitost, když se dostali do rychlého brejku Straka s Eberlem, ale v rozhodující fázi jim nesedla střela. Přesto po srovnání stavu volaly příležitosti Honejska s Okálem. Zívala na ně odkrytá klec, ale místo střely volili nahrávku. Před první sirénou protáhl Kašíka jedovatou střelou Kodýtek, jednobrankový náskok zůstal do první přestávky i po pumelici Moravčíka od modré čáry a dorážce Eberleho.

Indiáni začali druhou třetinu zostra. Z úhlu zakončoval Němec a po střele Nedorosta se zkoumalo ve 23. minutě video, naštěstí kotouč neprošel za brankovou čáru. Udeřilo ve 24. minutě po kombinaci elitní řady. Kanonýr Gulaš po ideální přihrávce od Jana Kováře trefil odkrytou část Kašíkovy klece. Zlínští zahrozili opět v početní výhodě, jenže bekhendová střela Okála skončila na betonech Frodla a Herman z bezprostřední blízkosti přestřelil. Škodovka hrála v polovině utkání přesilovku pět na tři, když při signalizovaném vyloučení Šlahaře ještě fauloval Kubiš. Plzeň ji stoprocentně využila dvěma góly. Nejdříve skóroval ve 30. minutě Kracík i s přispěním betonu Kašíka, za další minutu překonal Denis Kindl po bekhendové střele ležícího gólmana. Zlínští byli doslova knokautováni, neboť ve 32. přidali Západočeši pátý gól. Němec ukázkově vyzrál na Kašíka, když mu uštědřil ukázkové "jesličky". Plzeň dala za necelé tři minut tři góly a rozhodla o osudu zápasu. Do zlínského brankoviště se postavil náhradník Štůrala. Gólu se dočkali i hosté ve 36. minutě, po rychlém přečíslení vyzrál na Frodla bekhendovou kličkou Herman. Hororovou třetinu pro hosty dokonal ve 39. minutě Gulaš, když měl po ukázkové přihrávce od Jana Kováře před sebou odkrytou bránu.

Plzeňská jízda režírovaná elitní řadou Jana Kováře a střeleckým sapetitem Gulaše pokračovala i na začátku třetí třetiny. Kapitán Indiánů zaznamenal hattrick již 25 vteřin od začátku třetí třetiny, čtvrtý gól přidal ve 43. minutě v přesilové hře a pětigólový večer korunoval při dvojnásobné početní výhodě ve 46. minutě když mířil opět přesně po ráně z levého kruhu. Poté se brankostroj Západočechů zastavil. Berani korunovali značně nepříznivý stav alespoň druhým gólem ve 48. minutě, autorem branky byl Kubiš. Domácí se nakonec kýžené desítky nedočkali, střela Nedorosta jednadvacet vteřin před sirénou se zastavila na tyči.

Nejlepší hráči: Milan Gulaš - Jakub Herman.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (asistent trenéra HC Škoda Plzeň): „Věděli jsme, s jakým stylem přijede soupeř ze Zlína, který měl za sebou skvělé výsledky a velmi dobré zápasy. Věděli jsme, že nás budou forčekovat a napadat, že to nebude jako utkání s Pardubicemi nebo Chomutovem. Musím uznat, že první třetinu jsme s tím měli velké problémy. Výsledek utkání zlomily třetí a čtvrtý gól v přesilové hře. Hráči celý zápas odehráli s chutí, když se ukázala jejich kvalita."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): „Výsledek jasně vypovídá o tom, kdo dominoval a kdo byl silnější. První třetinu jsme zvládli ještě celkem dobře. Zápas se zlomil ve druhé třetině v našich oslabeních, kdy nám to tam začalo padat. Domácí hráči byli opravdu vynikající. Pro nás ty důležité zápasy teprve přijdou, tam pro nás bude důležitý výsledek."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY