sobota 08. září 2018 | Vojtěch Jurák

Úspěšný vstup do sezony! Dorost vyhrál nad Vsetínem

První valašské derby dorostenců v této sezoně zvládnul lépe Zlín. Mladí ševci se v úvodní třetině ujali vedení, které postupně navyšovali, a zejména díky vydařenému začátku třetí třetiny nakonec vyhráli 4:1. Domácím se pak dařilo i v nadstavbě, kterou vyhráli po samostatných nájezdech.

1. kolo / sobota 8. 9. 2018 / 12:00
Berani Zlín Zlín - VHK ROBE Vsetín Vsetín
4:1
(1:0, 1:1, 2:0 – N 0:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Mojžíš (Šindelek, Lavička), 27. Laciga (Frömel, Kráčalík), 42. Mojžíš (Lavička), 43. Šindelek (Frömel) – 33. Dědek (Babeliak, Kočí). Rozhodčí: Blaha – Kučera, Blažek. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 62. Střely na branku: 46:36. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Berani Zlín: Hamrla – Nábělek, Šimášek, Sýkora, Burian, Šindelek, Čapka, Hoferek – Tomeček, Ševčík, Peprna, Čechmánek, Mojžíš, Matúšů, Laciga, Ramert, Frömel, Kráčalík, Lavička.

VHK ROBE Vsetín: Tkadlec – Mikula, Velikovský, Kočí, Dořičák, Prčík, Kuchařík, Kunst – Bednařík, Rybár, Novotný, Jurek, Babeliak, Urban, Půček, Dědek, Turek, Čajanová.

Dorostenci zahájili, stejně jako jejich starší spoluhráči o den dříve, extraligovou sezonu zápasem proti nedalekému Vsetínu. První třetina utkání vyšla lépe domácímu družstvu – Zlínští nejenže si vytvořili více šancí, ale také vstřelili první gól zápasu. Prosadil se útočník Matěj Mojžíš, po jehož zásahu puk proskákal až do sítě za brankáře Davida Tkadlece.

Gólů do vsetínské branky však mohlo padnout více. Domácí tým si celkem čtyřikrát zahrál přesilovou hru, ani jednu z nich ovšem nedokázal využít. Vsetínská obrana se ukázala být dobře organizovaná a udržela do první přestávky jednobrankový rozdíl ve skóre. I hosté ale několikrát zahrozili. Zřejmě největší příležitostí byl únik Dominika Bednaříka, který se v oslabení řítil sám na Patrika Hamrlu. Zlínský gólman však jeho zakončení vyrazil mimo tři tyče.

Úvod druhé části patřil domácí straně. Mladí ševci nejprve úspěšně zvládli své první oslabení v utkání i v sezoně a poté několikrát zatopili vsetínské obraně. Vrcholem zlínského snažení byla trefa na 2:0. Adam Laciga se dostal k puku na vrcholu levého kruhu a tvrdou ranou propálil obránce i gólmana Tkadlece.

Na Vsetín zapůsobila druhá inkasovaná branka paradoxně jako živá voda. Valaši zrychlili pohyb a několikrát zamkli domácí hokejisty před jejich brankou. Jejich aktivita nakonec vyústila i v první gól a snížení skóre. Matyáš Dědek zakončil přímočarou akci svého útoku ideálním způsobem a vrátil vsetínské družstvo zpět do zápasu. Další šance na obou stranách již zůstaly nevyužity, a tak Zlín i po čtyřiceti minutách držel těsné vedení.

První minuty třetí třetiny sehráli zlínští hokejisté snad nejlépe, jak mohli. Už po minutě a půl se trefil Matěj Mojžíš, pro kterého to byl druhý gól v utkání, a vrátil zlínské mužstvo do dvoubrankového vedení. Za další minutu a pul navíc přidal čtvrtou branku Beranů Filip Šindelek. Zlínští se v tu chvíli ocitli v sedle a kontrolovali hru.

Povedený začátek třetiny se nakonec ukázal být rozhodujícím faktorem pro určení vítěze. Hosté si sice vytvořili několik nebezpečných šancí, zejména David Bednařík dělal před zlínskou brankou rušno, ovšem mladí ševci si už výsledek pohlídali. Po základní hrací tobě tak vyhráli 4:1, díky čemuž si zajistili nejen první vítězství v soutěži, ale také tři body do tabulky.

V nadstavbě byl lepším týmem Vsetín a dostal se velmi blízko ke gólu. Adam Turek ujel obráncům a prostřelil Hamrlu, puk ovšem skončil pouze na pravé tyčce. O chvíli později se do úniku dostal Bednařík, ale ani on nepřekonal Hamrlu. Zlínský gólman svůj celek velmi podržel. Branka ze hry nakonec v nadstavbě nepadla, tudíž o držiteli bonusového bodu musely rozhodnout až samostatné nájezdy. Rozstřel vyšel lépe Zlínu. Za domácí se totiž trefili Matěj Mojžíš a Matyas Peprna, zatímco za hosty pouze Dominik Kuchařík. Berani tak získali i čtvrtý, bonusový bod a mohou být s dnešním duelem maximálně spokojeni.

Ohlasy trenérů

Tomáš Jankovič (PSG Berani Zlín): "Zápas se hodnotí dobře, vstup do sezony se nám povedl. Hráči odvedli velmi dobré výkony, uhráli jsme to jednoznačně jako tým a uhráli jsme to srdcem. Hráči bojovali jeden za druhého. Toho si moc vážím a za to jsem je taky pochválil."