čtvrtek 27. září 2018 | Vojtěch Jurák

Dorost otočil zápas v Havířově a získal dva body

Zlínští dorostenci zvládli napínavý závěr zápasu a vybojovali v Havířově cenné dva body. První gól utkání padl až v 54. minutě, trefili se domácí hokejisté. Za Zlín však o minutu a půl později vyrovnal Adam Laciga a tentýž hráč pak rozhodl i samostatné nájezdy, do nichž vyrovnané utkání dospělo.

5. kolo / čtvrtek 27. 9. 2018 / 17:45
HC AZ Havířov Havířov - Berani Zlín Zlín
1:2sn
(0:0, 0:0, 1:1 – 0:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 54. Pavlačka (Becher, Zmarzlák) – 55. Laciga (Hoferek), rozh. náj. Laciga. Rozhodčí: Čahoj – Carbol, Klimek. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 110. Střely na branku: 37:21. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC AZ Havířov: Nowak – Bílek, Dobeš, Kremnický, Kubíček, Becher, Křivohlávek, Zmarzlák – Mikula, Pavlačka, Moškoř, Spurný, Kolat, Urbančík, Vojkůvka, Kusak, Szturc, Bárta, Horváth.

Berani Zlín: Hamrla – Nábělek, Šimášek, Sýkora, Burian, Šindelek, Čapka, Hoferek – Chludil, Tomeček, Ševčík, Peprna, Mojžíš, Laciga, Ramert, Frömel, Kráčalík, Lavička.

Úvod zápasu byl jasně ve znamení převahy Beranů, kterým k tomu pomohla i přesilovka už po devíti vteřinách hry. Domácí gólman Nowak v ní však Lacigovu střelu vyrazil a poradil si i s nájezdem Chludila z konce 3. minuty. Domácí se poprvé ofenzívně projevili na konci 5. minuty a hned z toho bylo, po střele Moškoře, břevno. V 9. minutě Horváth vystihl zlínskou rozehru a rázem byl zcela sám před hostujícím gólmanem Hamrlou, který si ale s jeho zakončením úžasně poradil.

Za dvě minuty pak Hamrla zlikvidoval střelu Křivohlávka i dorážku Pavlačky. Další gólovka byla za chvíli k vidění na druhé straně. Laciga se parádně prosmýkl mezi dvěma obránci, ale na Nowaka si nepřišel. Krásná individuální akce domácího reprezentanta Szturce přišla v 16. minutě. Ten projel středním pásmem, prohodil si obránce a střelou k tyči prověřil Hamrlu, který jen špičkou betonu vyrazil. V závěru třetiny měl AZ viditelný tlak, ale do šaten se šlo za stavu 0:0.

Jak první třetina skončila, tak ta druhá začala – tedy tlakem AZetu. A podobný obraz hry byl k vidění celou dvacetiminutovku. Hlavní postavou této části zápasu byl, dá se říct, zlínský brankář Hamrla, který si připsal řadu těžkých zákroků, a jen díky němu zůstalo skóre bezbrankové. V největších šancích si na něm vylámali zuby při nájezdech Pavlačka a Vojkůvka, v několika dalších brankových situacích nemířili havířovští mladíci mezi tři tyče.

I ve třetí třetině měli Havířovští navrch, ale hostům se už přece jen dařilo úspěšněji jejich útoky rozbíjet. Ve 48. minutě ještě Moškoř v ideální pozici minul zlínskou branku. O šest minut později se ale AZ dočkal zasloužené branky. Martin Pavlačka si najel od mantinelu před branku, položil si Hamrlu a poslal puk do odkryté branky. Jenže uplynulo jen 89 vteřin a bylo trochu překvapivě srovnáno, neboť Adam Laciga krásně tečoval nahození od modré čáry přímo pod horní tyč.

A pro domácí mohlo být ještě hůř, protože jim 30 vteřin před koncem ujel Chludil a po faulu na něj bylo nařízeno trestné střílení. Antonín Nowak však svůj tým od porážky zachránil. V prodloužení branka napadla, a tak rozhodly až nájezdy. V nich se trefili zlínští Mojžíš a Adam Laciga, zatímco za AZ jen Szturc. Berani si tak odváží z Havířova dva body, na domácí zůstal jeden.

Ohlasy trenérů

Tomáš Urbánek (AZ Residomo Havířov): "Měli jsme špatný vstup do utkání a prvních patnáct minut jsme tahali za kratší konec. Od té doby jsme ale byli až do konce zápasu lepším týmem na ledě. V 54. minutě se nám podařilo dát konečně gól, ovšem poté jsme ustoupili z naší hry. Na jednu stranu můžeme být rádi za bod. Na druhou stranu mě to mrzí, protože jsme soupeře jasně přestříleli. Ale když nedáme ze skoro čtyřiceti střel více než jednu branku, tak nemůžeme chtít v domácích zápasech vyhrát."

Tomáš Jankovič (PSG Berani Zlín): "Byl to kvalitní zápas, vyrovnaný na obě strany. Ve druhé třetině jsme měli velký problém, když nás Havířov zatlačil. Měli jsme tam dlouhé střídání a z toho vyplynula únava, nebyli jsme schopni se z toho dostat. Na druhou stranu nás podržel gólman Patrik Hamrla, který chytal neskutečně. Chtěl bych poděkovat klukům, že to za stavu 0:1 pět minut před koncem nezabalili a dali jsme gól. Nájezdy, to už je loterie, tam vyhrál určitě šťastnější, ne lepší tým."