sobota 03. listopadu 2018 | Vojtěch Jurák

Dorostu se nepovedl divoký zápas s Havířovem, padl také v nadstavbě

Zajímavý zápas plný šancí, spousta gólů, ale také vysoká porážka. Dorostenci svedli na domácím ledě strhující bitvu, které ovšem dominoval soupeř. Havířov si už v první třetině vytvořil dvoubrankový náskok. Do začátku třetí části sice mohli i Zlínští pomýšlet na body, ovšem závěrečnou třetinu hosté ovládli pěti góly a rázně utnuli domácí naděje. Havířov pak získal i bonusový bod za vítězství v nájezdech.

14. kolo / sobota 3. 11. 2018 / 12:00
Berani Zlín Zlín - HC AZ Havířov Havířov
3:8
(1:2, 0:1. 2:5 – N 0:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 18. Mojžíš (Čechmánek), 51. Tomeček (Frömel), 52. Laciga (Chludil, Frömel) – 11. Becher (Moškoř, Pavlačka), 13. Pavlačka (Moškoř), 34. Moškoř (Pavlačka), 44. Vojkuvka (Kusak, Wlodara), 46. Horváth (Szturc, Bárta), 51. Szturc (Horváth, P. Kubíček), 55. Horváth (P. Kubíček, Szturc), 57. Horváth (Szturc, P. Kubíček), rozh. náj. Vojkuvka. Rozhodčí: Blaha – Wesley, Smetková. Vyloučení: 8:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5, 2:6, 3:6, 3:8.

Berani Zlín: Synek – Nábělek, Sýkora, Burian, Šindelek, Čapka, Hoferek – Chludil, Tomeček, Ševčík, Čechmánek, Mojžíš, Laciga, Ramert, Frömel, Kráčalík.

HC AZ Havířov: Zlatnický – Wlodara, Bílek, Dobeš, Kremnický, P. Kubíček, R. Kubíček, Zmarzlák – Belan, Pavlačka, Moškoř, Kolat, Becher, Urbančík, Vojkuvka, Kusak, Szturc, Bárta, Horváth.

Zápas proti lídrovi tabulky. Soupeř, který zatím prohrál jen jednou jedinkrát, a to shodou okolností proti Zlínu v prvním vzájemném utkání sezony. Tyto skutečnosti naznačovaly, že by Zimní stadion Luďka Čajky mohl hostit velmi zajímavé utkání. A také se tak stalo.

Charakteristickým rysem první třetiny byla zlínská vyloučení. Domácí usedli na trestnou lavici hned čtyřikrát, což se projevilo i na skóre. První vážnou šanci, dorážku z vrcholu brankoviště na začátku druhé minuty, ještě Ondřej Becher nevyužil, ovšem v polovině třetiny už se prosadil. V početní výhodě zůstal opomenut zlínskými obránci a po přijetí rychlé přihrávky před odkrytou branku poslal kotouč do sítě.

O dvě minuty později hosté vstřelili druhou branku, tentokrát při hře pět na pět. Martin Pavlačka vystřelil z levého kruhu pro vhazování přesně nad vyrážečku zlínského gólmana Tobiáše Synka, čímž rozvlnil zlínskou síť podruhé. Domácí hokejisté si nevytvořili v první části tolik příležitostí, také oni se však ještě před první pauzou trefili. Matěj Mojžíš necelé tři minuty před sirénou zamířil přesně nad lapačku gólmana Štěpána Zlatnického a snížil na 1:2.

V úvodu druhé části nejprve hosté přestáli zlínský nápor, jehož vrcholem byla šance Tomečka. Domácí forward se ocitl sám s pukem mezi okruhy, ovšem nezvedl puk dostatečně vysoko, aby prošel do sítě. Postupem času se Havířov stával aktivnějším týmem na ledě a několikrát zavřel mladé ševce v jejich pásmu. Jediný gól v této části vstřelil Jan Moškoř, který se prosadil ihned po vhazování v útočném pásmu. Hosté se tak vrátili do dvoubrankového vedení, které udrželi až do druhé přestávky.

Druhá část se ukázala být pomyslným tichem před bouří, neboť ve třetí části spustily oba týmy, především tedy Havířov, střelecký festival. Padlo dohromady sedm gólů! Všechno to začalo úspěšným vstupem hostů do třetiny. Marek Vojkuvka nejprve využil přesilovku, když si sjel mezi kruhy pro vyražený kotouč a tvrdou ranou jej poslal do sítě. O necelé dvě minuty později zakončil Kevin Horváth rychlou akci po vhazování tak dobře, že Synkovi nezbylo než vytáhnout kotouč ze sítě.

V polovině třetiny začala asi nejdivočejší pasáž. Nejprve Šimon Frömel získal díky dobrému napadání kotouč a dostal se do úniku. Jeho akci pak dokončil Michal Tomeček, který dojel ze druhé vlny pro vyražený kotouč, poslal ho přes ležícího gólmana do sítě a upravil na 2:5 z pohledu Zlína. Za necelou půlminutu vrátil hostům čtyřbrankové vedení Gabriel Szturc povedeným zakončením nad lapačku. O pětatřicet vteřin později však Adam Laciga snížil na 3:6 a dodal svým spoluhráčům aspoň kapku naděje.

Zlín poté dostal k dispozici přesilovou hru, kterou ale nevyužil. Naopak záhy po jejím skončení inkasoval. Kevin Hortváth ujel obráncům, položil si Synka, potáhl puk do strany a bezpečně zavěsil. Tři minuty před koncem pak opět Kevin Horváth přidal osmou branku svého týmu a definitivně uzavřel vysoké vítězství hostů.

Strhující podívaná pokračovala také v nadstavbě. Zlínští šli vinou dvojího vyloučení do oslabení tří proti pěti, ale paradoxně to bylo právě domácí mužstvo, které si vytvořilo největší šanci pětiminutového nastavení. Frömel vystihl přihrávku hostů před vlastní brankou a dostal se do samostatného úniku. Hrdinou okamžiku se však stal brankář Zlatnický, který jeho pokus zastavil.

O vítězi nadstavby nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. Zlín se hned v první sérii ujal vedení zásluhou Čapky, havířovský Horváth však ve třetí sérii vyrovnal a v poslední, páté sérii pak Marek Vojkuvka přesným zakončením mezi betony strhl vítězství a bonusový bod na stranu Havířova.

Ohlasy trenérů

Tomáš Jankovič (PSG Berani Zlín): Havířov dnes vyhrál zaslouženě, chtěli to daleko víc. My jsme k utkání nepřistoupili úplně ideálně. Vždy nám chyběl nějaký ten půlkrok, Havířov byl daleko agresivnější, šel si víc za výhrou. Strašně mě mrzí, že jsme nedokázali alespoň z poloviny zopakovat ten výkon, který jsme předvedli ve čtvrtek v Přerově.