sobota 15. prosince 2018 | Vojtěch Jurák

Havířov předčil zlínské dorostence a odváží si všechny body

Zápas na ledě Zimního stadionu Luďka Čajky vyšel lépe havířovským dorostencům. Ti o svém vítězství rozhodli během prvních dvou třetin, kdy utekli Zlínu na rozdíl čtyř gólů. Mladí ševci sice dvěma góly snížili, vyrovnat se jim však nepodařilo a prohráli 2:4. Také čtvrtý bod pak získali hosté, a to díky trefě v poslední minutě nadstavby.

21. kolo / sobota 15. 12. 2018 / 12:00
Berani Zlín Zlín - HC AZ Havířov Havířov
2:4
(0:2, 1:2, 1:0 – N 0:1)
Branky a nahrávky: 40. Lavička (Burian, Šindelek), 56. Ševčík (Tomeček) – 12. Moškoř (Pavlačka), 15. Dobeš (Zmarzlák), 30. Horváth (Szturc, Kubíček), 33. Kubíček (Szturc, Horváth), 65. Szturc. Rozhodčí: Šudoma – Bryška, Kučera. Vyloučení: 5:8, navíc Frömel (ZLN) 10 min OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 62. Střely na branku: 23:38. Průběh utkání: 0:4, 2:4.

Berani Zlín: Hamrla – Nábělek, Sýkora, Burian, Šindelek, Čapka, Hoferek – Chludil, Tomeček, Ševčík, Mojžíš, Laciga, Ramert, Frömel, Kráčalík, Lavička.

HC AZ Havířov: Zlatnický – Wlodara, Bílek, Dobeš, Kremnický, Kubíček, Křivohlávek, Zmarzlák – Mikula, Pavlačka, Moškoř, Belan, Becher, Vojkuvka, Kusak, Szturc, Bárta, Horváth.

Prvních dvacet minut zápasu nabídlo především bojovný hokej. Větší gólové šance, kterých ale nebylo mnoho, si vytvářeli hlavně Havířovští – dvě z nich dokázali využít, takže po úvodní třetině drželi dvoubrankové vedení. Nejprve zůstal ve 12. minutě Jan Moškoř nikým nehlídaný před brankovištěm, čehož využil a přehodil přesouvajícího se Hamrlu. O tři a půl minuty později pak hosté zásluhou Zdeňka Dobeše a jeho střely z vrcholu kruhu pro vhazování zužitkovali početní výhodu. Havířov mohl své vedení ještě navýšit, ovšem zlínský brankář bleskovým přesunem výborně zastavil akci na dna jednoho v závěru třetiny.

Zlínští sice vletěli do druhého dějství aktivně, jejich nápor však nepřinesl kýžené ovoce. Havířov tak postupně přebíral ofenzivní iniciativu a dvěma góly utekl ševcům na 4:0. V polovině zápasu využil přesilovku Kevin Horváth, který ze strany propálil Hamrlu, o necelé dvě a půl minuty později pak Petr Kubíček s pomocí důrazu v brankovišti procpal puk za čáru počtvrté. Domácí mužstvo se poprvé prosadilo až těsně před přestávkou, kdy David Lavička z dorážky v početní výhodě snížil na 1:4.

Ve třetí periodě bylo znát, že domácí chtějí s nepříznivým vývojem něco udělat, ovšem Havířovští hráli dobře v obraně, nedovolili Zlínu souvislejší tlak a naopak sami čas od času zahrozili. Domácí hokejisté čtyři minuty před koncem snížili na 2:4, když se prosadil Tomáš Ševčík, to bylo však z jejich strany všechno. Hosté odolali i závěrečnému náporu Zlína, který byl navíc zesílen odvoláním brankáře, a vybojovali tři body.

A nakonec také čtvrtý, bonusový bod skončil v držení Havířova. Necelou půl minutu před koncem nadstavby si Gabriel Szturc vybruslil mezi kruhy do ideální střelecké pozice a překonal Hamrlu. Zlín tak ze zápasu nezískal ani bod a navíc prohrál potřetí za sebou.

Ohlasy trenérů

Tomáš Jankovič (HC PSG Berani Zlín): "Zápas se mi hodnotí těžce, jsem zklamaný stejně jako hráči. Prohráli jsme, inkasujeme hodně branek a nadstavba se nám zatím nedaří. Myslím, že jsme se trochu odklonili od toho, co nás do té nadstavby dostalo – poctivý, jednoduchý hokej. Na tom budeme muset teď přes Vánoce zapracovat."