pátek 13. září 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani ve Varech vedli gólem Noska, ale Energie otočila zápas + FOTO

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 1. kola Tipsport extraligy 2019/2020 na ledě týmu HC Energie Karlovy Vary 1:2 a v lázeňského města odjeli bez bodového zisku. Žižka a spol. začali utkání úspěšně, neboť zásluhou využité přesilové hry se dostali v závěru úvodní třetiny do vedení. Západočeši srovnali stav ve druhé periodě v početní výhodě a rozhodující gól dali po přečíslení v 46. minutě. Žižka a spol. prahli po vyrovnání, ale na bodový zisk nedosáhli. Jedinou trefu zaznamenal David Nosek. Zlínští soupeře přestříleli na počet střel 38:24, ale v koncovce neuspěli. Zlín hraje v neděli 15. září doma s Vítkovicemi, začátek v 17:30 hodin.

2:1
(0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 32. min O. Beránek (Graňák, T. Mikúš), 46. Koblasa (Vondráček) - 18. Nosek (Szturc, Honejsek). Rozhodčí: Pražák, Šindel – Gerát, Hynek. Vyloučení: 4:5, navíc Hlava (Karlovy Vary) na 10 minut. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 428. Střely na branku: 24:38. Zblokované střely: 4:10. Hity: 7:13. Vhazování: 40/75 (53%) - 35/75 (47%) Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Stříteský, Šenkeřík, Plutnar, Graňák (A), Eminger, M. Rohan, Kubka – T. Rachůnek (A), Gríger, Flek – T. Mikúš, Raška, O. Beránek – Hlava, T. Knotek, Kohout – Koblasa, Skuhravý (C), Vondráček. Trenéři: Pešout, Mariška, Kněžický.

Berani Zlín: Kašík (60. min Huf) – Žižka (C), Nosek (A), Freibergs, Gazda, Řezníček, Buchta, Ferenc – Köhler, P. Sedláček, Szturc – Kubiš (A), Herman, Šlahař – Honejsek, Palmberg, Okál – Fryšara, Popelka, Š. Kratochvil. Trenéři: Stavjaňa, M. Hamrlík, Hrazdira.

Hned na začátku 2. minuty prověřil Honejsek domácího brankáře Novotného, na druhé straně naservíroval zpoza branky přihrávku Flek, ale naštěstí pro zlínské barvy nenašla adresáta. Berani hráli od úvodních minut pozorně v defenzivě a Emergie měla problény přejít přes střední pásmo. V 6. minutě pálil nebezpečně z prostoru kruhu Szturc, vzápětí Šlahař. Západočeši hráli v polovině úvodní třetiny první přesilovku po faulu Hermana, ale gólman Kašík byl bez práce a Berani se v pohodě ubránili. Zlínští byli aktivnějším týmem, bohužel střely Köhlera, Kratochvila gólem neskončily. Zlínští promarnili šanci otevřít střelecký účet utkání v 16. minutě, jenže Šlahař s Hermanem na Novotného nevyzráli. I Moravané si zahráli po faulu domácího kapitána Skuhravého přesilovku, která přešla po faulu Kubky do výhody pět na tři. Dvojnásobnou výhodu využil za pouhých jedenáct vteřin zkušený bek Nosek, který mířil v 18. minutě zpoza kruhu přesně do růžku Novotného svatyně. Potrestán mohl být i druhý faul, ale teč z hole Šlahaře jen těsně minula karlovarskou bránu.

Obraz hry se nezměnil ani na začátku druhé třetiny. Energie působila ospale a nedařila se jí rozehrávka. Brankář Novotný měl velkou zásluhu na tom, že se neměnilo skóre na ukazateli stavu. Gólové šance promarnili Gazda s Kubišem, v koncovce se neprosadil ani Palmberg. Postupem času se osmělili i Západočeši, gólman Kašík předváděl jisté zákroky po střelách Beránka a Hlavy. Domácí hráli po faulech Palmberga dvě přesilové hry. Tu druhou zužitkovali ve 33. minutě, když po velkém tlaku a ostřelování zlínské klece se nejlépe zorientoval Beránek a po nastřeleném puku před Kašíkem srovnal stav. Do druhé sirény ještě přišly šance na obou stranách, gólmani předváděli velmi dobrý výkon.

Vary otočily vývoj utkání ve 46. minutě. Do brejku se dostala dvojice Vondráček, Koblasa a druhý jmenovaný překonal zlínského gólmana. Tempo hry se v závěru zvedlo, Berani prahli po vyrovnání. K úspěchu nevedla ani téměř minutová výhoda pět na tři a závěrečná power-play. Při ní mířil Palmberg vedle a na druhé straně Gríger minul prázdnou klec. Pátek třináctého pro Zlín nebyl úspěšný...

Nejlepší hráči: Ondřej Beránek - David Nosek.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): „Zlín k nám přijel v dobré formě, věděli jsme, že je silný a organizovaný. My jsme se v první části prakticky hledali. Jsem rád, že ve druhé třetině jsme se dokázali vrátit do utkání, zlepšili pohyb a začali jsme hrát naši hru. Zatlačili jsme soupeře do defenzivy a vytvořili jsme si šance. Ve třetí třetině bylo utkání hodně vyrovnané, bylo to o jednom gólu a o extrémní bojovnosti. Jsem rád, že jsme vítězný gól dali my. Vynikající výkon předvedl brankář Novotný a obětavě hrál celý tým."

Antonín Stavjaňa (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Hrálo se první kolo a byla cítit nervozita z obou stran. Začali jsme velmi utěšeně, v první třetině jsme měli více ze hry a hodně tomu napomohl gól z přesilovky. Naopak ve druhé dvacetiminutovce domácí přidali, zatímco my jsme měli dvě vyloučení a dostali jsme se do defenzivy. V závěru jsme neměli ani šance jako spíše dobré pozice ke vstřelení druhé branky, ale nic se z toho neujalo. Naopak domácí za celý zápas jednou ujeli a dali z toho vítězný gól."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY