úterý 29. října 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Bitvu ve Vítkovicích rozhodly až nájezdy, Berani vybojovali bod

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 15. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Vítkovice Ridera 3:4 po samostatných nájezdech. V dramatické bitvě dvou moravských rivalů Berani třikrát dotáhli náskok Ostravanů a nakonec berou bod. Mohli mít i více než jeden, neboť promarnili ve třetí třetině řadu šancí. Branky padaly jen do 25. minuty, drama nakonec rozsekly až samostatné nájezdy. Žižka a spol. nakonec vyválčili cenný bod a odlepili ze zásluhou lepšího skóre z posledního místa extraligové tabulky. Branky dali Pavel Kubiš, Jakub Šlahař a Daniel Gazda. Zlín hraje v pátek 1. listopadu na ledě Olomouce.

15. kolo / úterý 29. 10. 2019 / 17:30
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Berani Zlín Zlín
4:3sn
(3:2, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 2. min Dej (E. Němec, P. Zdráhal), 11. Werbik (Mallet, M. Svoboda), 18. O. Roman (Schleiss, Trška), rozhodující nájezd P. Zdráhal - 6. Kubiš (Claireaux), 16. Šlahař (Herman, Jeglič), 25. Gazda (Žižka, Jeglič). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:3. Využití: bez. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 255. Střely na branku: 27:46. Zblokované střely: 10:13. Hity: 9:12. Vhazování: 27/63 (43%) - 36/63 (57%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

HC Vítkovice Ridera: M. Svoboda - D. Krenželok, Gregorc, Kvasnička, Šidlík, Bodák, Trška - Schleiss, O. Roman (C), Lakatoš - P. Zdráhal (A), Š. Stránský, Vopelka - Mallet, E. Němec, Dej (A) - Guman, Werbik, Kurovský. Trenéři: Petr, Trnka.

Berani Zlín: Čiliak (21. min Huf)- Ferenc, Freibergs, Nosek (A), Řezníček, Buchta, Žižka (C), Gazda - J. Ondráček, P. Sedláček, Kubiš (A) - Honejsek, Claireaux, Köhler - Šlahař, Jeglič, Herman - Š. Kratochvil, Fryšara, Popelka. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Vítkovice začaly zostra a ujaly se vedení již ve 2. minutě z první střely na zlínskou bránu. Erik Němec vyvezl kotouč ze středního pásma podél mantinelu a ránou přímo z voleje prostřelil Dej brankáře Čiliaka. Berani našli rychlou odpověď na vedoucí gól domácího celku. V 6. minutě se poprvé v sezoně prosadil střelecky Kubiš, když dostal přihrávku od Claireauxe za obranu a kličkou do forhendu překonal gólmana Svobodu. Zlínští po srovnání stavu ožili a na domácím brankovišti bylo pořádně horko. Hosté hráli v 9. minutě po faulu Werbika úvodní přesilovku, ale pumelice Noska od modré čáry orazítkovala jen tyčku. Sotva exzlínský Werbik naskočil na led, dostal Rideru opět do vedení, když v 11. minutě propálil Čiliaka. Hosté podruhé vyrovnali, v 16. minutě Šlahař parádně trefil horní růžek Svobodovy svatyně. Ostravané strhli vedení do první sirény opět na svou stranu, Roman umístil kotouč přesně nad Čiliakovu lapačku.

Zlínští trenéři poslali od druhé třetiny do brány mladíka Hufa. Berani začali druhou třetinu aktivně a slibnou šanci nevyužil Ondráček. Udeřilo v 25. minutě, když obránce Gazda si najel do prostoru před mezikružím a přesnou ránou propálil Svobodu. Hosté hráli druhou početní hru při prohřešku Vopelky. Nejblíže gólu byl Kubiš, ale nepropasíroval kotouč do vítkovické klece. Domácí poté promarnili dvě přesilovky, při vyloučení Žižky orazítkoval Gregorc horní tyčku. Druhou sehráli velmi špatně, neboť ani jednou nevystřelili na Hufovu svatyni.

Žižka a spol. se ubránili na začátku třetí třetiny dalšímu oslabení. Ve 46. minutě měl při velkém závaru před Svobodou šanci Kubiš a dotírající Gazda. Zlínský tlak narůstal, v obrovském závaru před Svobodou stříleli Claireaux, Ferenc a u tyčky neprotlačil kotouč za brankovou čáru Honejsek. Berani bohužel nevyužili velké šance a příležitost jít poprvé v utkání do vedení.

Pětiminutové prodloužení přineslo rušné okamžiky, hra se rychle přelévala. Na domácí straně nerozhodli zápas Roman, Schleiss, Lakatoš, Šimon Stránský, na zlínské Köhler a Žižka. Dramatické utkání rozsekly až samostatné nájezdy, ve kterých se štěstí přiklonilo na stranu Ostravanů, když ve čtvrté sérii rozhodl Patrik Zdráhal.

Samostatné nájezdy: I. série Jeglič +, Lakatoš -, II. série Šlahař -, Š. Stránský, III. série Honejsek -, Roman -, IV. série Köhler -, P Zdráhal +, V. série Freibergs -.

Nejlepší hráči: Miroslav Svoboda - Pavel Kubiš.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (hlavní trenér HC Vítkovice Ridera): "V první třetině to možná opticky vypadalo, že jsme lepší, ale po celý zápas jsme nenašli energii, rychlost, nebyl to úplně povedený výkon. Zlín byl určitě lepší, dělali nám velký problém na forčeku, všechno ale vychází z pohybu, který měl větší. Aktivním pojetí po změně trenéra dělají soupeři problémy. Je to pro nás šťastné vítězství."

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "První třetina z naší strany nebyla vůbec dobrá, tam jsme nenašli nohy, Vítkovice byly lepší. O druhé třetiny se to rapidně zlepšilo, s tím výkonem jsme fakt spokojení, až do prodloužení, kde jsme sahali po druhém bodu. Jsme skromní, ten bod bereme, mohli jsme mít sice i tři body, ale taky žádný. Snad se od konce zápasu odrazíme do toho dalšího."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY