úterý 26. listopadu 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Skvělý obrat na ledě mistra! Berani vyhráli v Třinci po nájezdech

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v zápase 22. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Oceláři Třinec 5:4 po samostatných nájezdech a vezou z ledu mistrovského celku nečekanou výhru! Vítězství je o to cennější, že Berani prohrávali v polovině utkání již 3:0, když góly inkasovali během pouhých 106 vteřin! Kubiš a spol. se nevzdali, když do druhé sirény snížili na rozdíl kontaktního gólu. Oceláři šli a začátku třetí třetiny do dvougólového náskoku, ale srdnatě bojující hosté do třetí sirény vyrovnali! V prodloužení branka nepadla a v samostatných nájezdech se štěstí přiklonilo na stranu Zlína. Branky dali Pavel Kubiš, Jakub Ferenc, Lukáš Buchta, Tomáš Fořt a rozhodující nájezd proměnil Valentin Claireaux. Berani hrají v pátek 29. listopadu doma s Litvínovem, začátek v 17:30 hodin.

4:5sn
(0:0, 3:2, 1:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 27. min M. Stránský (P. Vrána, Krajíček), 28. M. Kovařčík (O. Kovařčík), 29. Marcinko (Dravecký), 47. P. Vrána (Krajíček, M. Stránský) - 32. Kubiš (Ferenc, J. Ondráček), 35. Ferenc (Šlahař, Honejsek), 52. Buchta (Honejsek, Šlahař), 55. Fořt (M. Novotný, Ferenc), rozhodující nájezd Claireaux. Rozhodčí: A. Jeřábek, Úlehla – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:4. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 215. Střely na branku: 38:32. Zblokované střely: 8:17. Hity: 11:12. Vhazování: 32/64 (50%) - 32/64 (50%). Průběh utkání: 3:0, 3:2, 4:2, 4:5.

HC Oceláři Třinec: Kváča – Kundrátek, Zahradníček, Krajíček (C), M. Doudera, D. Musil, Galvinš – Chmielewski, P. Vrána, M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Dravecký (A) – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák – Martynek, Polanský, Adamský (A) – Š. Novotný. Trenéři: Varaďa, Zadina, Raszka.

Berani Zlín: Čiliak (od 3. nájezdu Huf) – Ferenc, M. Novotný, D. Nosek (A), Buchta, Gazda, Freibergs, Matyáš Hamrlík – Fořt, Claireaux, Köhler (A) – J. Ondráček, P. Sedláček, Kubiš (C) – Šlahař, Honejsek, Herman – Okál, Fryšara, Dufek. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Berani začali zostra a hned v první minutě prověřil připravenost třineckého brankáře Kváči francouzský útočník Claireaux. Na druhé straně zasahoval zlínský gólman Čiliak ve 3. minutě po nahození obránce Kundrátka. V 5. minutě bylo rušno před Čiliakem, který vyrazil střelu Polanského, ale Adamský puk nedorazil do sítě. Zlínští měli slibnou příležitost otevřít střelecký účet utkání, ale osamocený Herman na Kváču nevyzrál. Hosté byli postupem času aktivní, na domácí bránu mířili Köhler, Gazda a Honejsek. Oba brankáři se v úvodní třetině nenudili, ale v zakončení byla řada nepřesností a bezbrankový stav se nezměnil.

Ve druhé třetině se prodral Chmielewski od mantinelu před Čiliaka, ale kotouč nepropasíroval do zlínské klece. Ve 27. minutě odešel za katr Köhler a Oceláři úvodní přesilovku využili a radovali se z vedoucího gólu. Matěj Stránský mířil přesně z prostoru levého kruhu, Zlínu nepomohla ani trenérská výzva. Berany inkasovaný gól srazil, neboť za půldruhé minuty inkasovali v rychlém sledu ještě dvakrát. Ve 28. minutě se zaskvěli bratři Kovařčíkové, jeli v tandemu a střelou švihem k tyči se prosadil Michal. Zlínská pohroma ještě neskončila, třetí gól během 106 vteřin přidal ve 29. minutě Marcinko, který se trefil přesně pod břevno Čiliakovy svatyně. Berani se v úvodní přesilovce neprosadili, ale při rovnovážném počtu hráčů na ledě skórovali. Nahozený kotouč od mantinelu z hole Kubiše skončil ve 32. minutě překvapivě za Kváčou. Podobný scénář se opakoval vzápětí, druhý faul domácího kapitána Krajíčka nebyl opět potrestán, ale čtyři vteřiny po jeho návratu na led přišel kontaktní gól pro Zlín. Ve 35. minutě vystřelil střelu od modré čáry Šlahař a kotouč ještě tečoval před třineckou bránou Ferenc.

Oceláři nevyužili na začátku třetí třetiny početní výhodu, při té druhé již byli úspěšní. Po přesné kombinaci třineckého komanda mířil přesně ve 47. minutě Vrána. Berani opět snížili na rozdíl jediného gólu. Premiérový gól v české extralize vstřelil obránce Buchta a odčinil tak předchozí faul, po kterém domácí zužitkovali přesilovku. Honejsek v 52. minutě přihrával zpoza branky a Buchta z prostoru mezikruží prostřelil Kváču. Zlín v závěru zabral a v 55. minutě srovnal stav. Fořt se dostal k odraženému kotouči po střele Martina Novotného a usměrnil ho pod horní tyč.

Zlínští se ubránili na začátku prodloužení oslabení. V závěru nastaveného času zahrozili Fořt s Köhlerem, ale branka nepadla. O vítězi duelu nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. Tajenku rozluštila až pátá série, bonusový bod brali Berani, když nájezd proměnil Clareaux. Od třetí série se objevil ve zlínské bráně náhradník Huf a tento tah trenérům vyšel. Mladík na brankovišti kryl dva nájezdy Ocelářů.

Nejlepší hráči: Tomáš Marcinko - Jakub Šlahař.

Samostatné nájezdy: 1. série M. Stránský +, Ferenc +, 2. série Polanský +, Honejsek +, 3. série Chmielewski +, Šlahař -, 4. série Š. Novotný -, Herman +, 5. série P. Vrána -, Claireaux +.

Ohlasy trenérů

Marek Zadina (asistent trenéra HC Oceláři Třinec): "Hráčům nemůžeme upřít snahu, zápas odmakali. Vedete 3:0 a 4:2 a je potřeba výhru za tohoto stavu uhrát. V nájezdech jsem dali tři góly, což je perfektní, ale bohužel jsme to nedotáhli do úspěšného konce a máme jen bod. Čekají nás další zápasy, na které se připravíme."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Zápas se mně hodnotí dobře. Jeli jsme do Třince povzbuzeni posledními výsledky a věřili jsme, že při dobrém výkonu můžeme tady uhrát příznivý výsledek. Polovina zápasu tomu odpovídala, poté se nám to zkomplikovalo, přišla zbytečná vyloučení a góly domácích. Smekám před hráči, že utkání nezabalili za nepříznivého stavu. Minimálně bod jsme si zasloužili a po proměněných nájezdech bereme bod navíc, což je výborné."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY