neděle 01. prosince 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani s Kašíkem srdnatě bojovali na Spartě a sahali po výhře

Hokejisté PSG Berani Zlín vezou z ledu lídra extraligy v rámci utkání 24. kola Tipsport extraligy 2019/2020 cenný bod po prohře 1:2 v prodloužení. Berani nastoupili do utkání s týmem HC Sparta Praha již s brankářem Liborem Kašíkem, který se vrátil na extraligový led po více než dvou měsících a podal výborný výkon. Zlínští šli hned na začátku utkání do vedení již ve 3. minutě, Pražané srovnali stav na začátku druhé třetiny. Na rozhodující gól se čekalo až do čtvrté minuty nastaveného času. Nejdříve Jakub Šlahař orazítkoval tyč a z protiútoku pražský tým po rychlém přečíslení rozhodl o bonusovém bodu. Svěřenci německého kouče Uwe Kruppa vyhráli podeváté v řadě a upevnili si vedoucí příčku v tabulce. Zlín hraje v pátek 6. prosince doma s Hradcem Králové, začátek v 17:30 hodin.

24. kolo / neděle 1. 12. 2019 / 16:00
HC Sparta Praha Sparta - Berani Zlín Zlín
2:1p
(0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 24. min Smejkal (Tomášek), 64. Rousek - 3. P. Sedláček (Okál). Rozhodčí: Hodek, Kika - Jindra, Zíka. Vyloučení: 1:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 708. Střely na branku: 35:20. Zblokované střely: 13:4. Hity: 8:2. Vhazování: 38:25. Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Sparta Praha: Machovský – Tomáš Dvořák, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek (A), Košťálek, Piskáček (A) – A. Kudrna, Sukeľ, Říčka – Smejkal, Tomášek, Rousek – Buchtele, Pech (C), Forman – Vitouch, V. Růžička, Dvořáček. Trenéři: Krupp, J. Nedvěd.

Berani Zlín: Kašík - D. Nosek (A), M. Novotný, Buchta, Freibergs, Ferenc, Gazda, Matyáš Hamrlík - Fořt, Claireaux, Köhler (A) - J. Ondráček, Fryšara, Kubiš (C) - Šlahař, Honejsek, Herman - Okál, P. Sedláček, Dufek. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Berani začali aktivně a již ve 3. minutě otevřeli střelecký účet utkání. Pavel Sedláček dostal na modrou čáru přihrávku od Okála a propálil domácího brankáře Machovského. Sparta hrála po faulu Buchty první přesilovou hru, ale v zakončení nebyli úspěšní Říčka, Buchtele a Košťálek. V 7. minutě nebezpečně pálil Fořt a v dorážkách neprocedil puk do domácí klece Clareaux. V rychlém sledu hráli Pražané další přesilovku, když za katr zamířil Honejsek. Sparta se opět neprosadila v útočném pásmu, jejich kombinace vázly. Domácí měli velkou příležitost srovnat stav ve 14. minutě, ale Sukeľ z dorážky netrefil kotouč před odkrytou klecí. Svěřenci německého kouče Kruppa stupňovali tlak, jedovka z hole Pecha mířil těsně nad Kašíkovu svatyni. Berani se ubránili potřetí oslabení, když v defenzivě hráli velmi obětavě a nepoustěli soupeře do příležitostí. Navíc v 19. minutě mohl jednobrankový náskok navýšit Okál, před Machovský vyrobil velkou hrubku Kudrna, ale zlínský forvard se neprosadil podobně jako Honejsek dvanáct vteřin před první sirénou.

Zlínští nevyužili na začátku druhé periody první přesilovou hru. Sparta vyrovnala stav ve 24. minutě, když z pravého kruhu vyslal tvrdou ránu Smejkal a propálil Kašíka. Domácí zůstali nadále při chuti, Buchtele z prostoru mezikruží minul. Ve 34. minutě vyslal pumelici bek Jurčina a z dorážky zamířil Tomášek vedle. Kašík po více než dvouměsíční pauze předváděl jisté zákroky, ve 36. minutě ukryl do lapačky střelu Buchteleho a poté kryl i příležitost Tomáška. Pražané měli ve druhé třetině více ze hry, vedení mohl na jejich stranu strhnout druhým gólem Smejkal, ale blafák nedotáhl do úspěšného konce.

Ve 42. minutě se prodral do šance Ondráček, ale mířil jen do sparťanského gólmana. Kašík na druhé straně zneškodnil ve 45. minutě samostatný únik kapitána Pecha. Berani poté přečkali oslabení při vyloučení Okála, zlínský gólman si poradil s pokusy Kudrny a Buchteleho. Ve 48. minutě chybělo málo k tomu, aby Zlín opět vedl. Fořt v tutové šanci nevyzrál na Machovského. Na Smejkala zase zívala odkrytá svatyně, jenže trefil pouze boční síť. Zlín sahal dvě minuty před třetí sirénou bez úspěchu po třech bodech, Köhler měl před sebou prázdnou branku a neprosadil se z dorážky ani Herman.

Zápas nakonec rozsekla v prodloužení 64. minuta a potvrdilo se známé pravidlo nedáš - dostaneš. Šlahař orazítkoval tyč a z protiútoku rozhodl o bonusovém bodu pro Spartu Rousek, který pálil přesně pod víko Kašíkovy brány.

Nejlepší hráči: Miroslav Forman - Libor Kašík.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (asistent trenéra HC Sparta Praha): "Kluci věděli, že nás čeká těžký a houževnatý soupeř, který v poslední době bodoval. Věnovali jsme přípravě na utkání určitý čas, abychom věděli, co můžeme od soupeře čekat. Hráči plnili to, co jsme si před zápasem řekli. Výborně chytali oba brankáři a nakonec rozhodl jeden gól. My jsme jednu velkou tutovku v závěru neproměnili a zápas šel do prodloužení, což je vždy hra vabank. Berani šanci neproměnili, my jsme ji dali. Zkrátka rozhodlo pár centimetrů v náš prospěch."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Jsme spokojeni, neboť bereme bod. Splnili jsme taktické pokyny, které jsme si řekli. Věděli jsme, že Sparta mý výbornou formu a navíc hraje v domácím prostředí. Měli jsme v závěru i trošku štěstí, když domácí neproměnili gólovou šanci. V prodloužení už to bylo nedáš, dostaneš. My jsme vstřelili tyčku po střele Jakuba Šlahaře, zatímco na druhé straně padl rozhodující gól. Pro nás má bod odsud velkou cenu."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY