středa 18. prosince 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Zlín sahal ve Varech po výhře, nakonec prohrál v nájezdech

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 27. kola Tipsport extraligy 2019/2020 na ledě týmu HC Energie Karlovy Vary 2:3 po samostatných nájezdech. Berani v utkání vedli ve 38. minutě 2:0 a po snížení Energie na začátku třetí třetiny drželi těsný náskok až do 58. minuty. Západočeši hráli v závěru základní hrací doby přesilovku, sáhli k power play a při hře šest na čtyři vyrovnali zásluhou gólu exzlínského Petra Šenkeříka. Zápas nakonec rozsekly až samostatné nájezdy, kde se štěstí přiklonilo na stranu domácího celku, který dokonal parádní obrat. Branky zaznamenali Valentin Claireaux a Martin Novotný. Zlín hraje v pátek 20. prosince doma s Vítkovicemi, začátek v 17:30 hodin.

27. kolo / středa 18. 12. 2019 / 17:30
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Berani Zlín Zlín
3:2sn
(0:0, 0:2, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 42. min T. Mikúš (Plutnar, Graňák), 58. Šenkeřík (Gríger, T. Rachůnek), rozhodující nájezd Gríger - 34. Claireaux, 38. M. Novotný (Dufek, P. Sedláček). Rozhodčí: Hejduk, Kika - Pešek, Malý. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 2 889. Střely na branku: 39:29. Zblokované střely: 21:6. Hity: 5:3. Vhazování: 49/84 (58%) - 35/84 (42%). Průběh utkání: 0:2, 3:2.

HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný - Šenkeřík, Stříteský, Graňák (C), Plutnar, D. Mikyska, Eminger, M. Rohan - T. Rachůnek (A), Gríger, Flek - V. Polák (A), T. Mikúš, O. Beránek - Šafář, Raška, Vondráček - Koblasa, Černoch, Kohout. Trenéři: Pešout, Mariška, Kněžický.

Berani Zlín: Kašík - D. Nosek (A), M. Novotný, Ferenc, Freibergs, Gazda, Žižka (C), Buchta - Claireaux, Fořt, Köhler - J. Ondráček, Fryšara, Kubiš (A) - Šlahař, Honejsek, Herman - Okál, P. Sedláček, Dufek. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

V domácí sestavě se po reprezentační pauze už objevili navrátilci Polák a Vondráček. V 6. minutě Kašík vykopl nebezpečnou střelu Fleka. Berani hráli po vyloučení Vondráčka úvodní přesilovou hru, ale po půlminutě výhody se dostal do brejku Beránek a byl faulován Freibergsem. Síly na ledě se vyrovnaly, nahození Gazdy prosvištělo kolem svatyně domácího gólmana Filipa Novotného. V krátké přesilovce Energie neuspěl Vondráček. Domácí hráli vzápětí plnohodnotnou početní výhodu po prohřešku kapitána Žižky. Zlín měl velké štěstí, že neinkasoval gól, Stříteský ve vyložené šanci minul branku a Gríger orazítkoval břevno. Střelci měli v úvodní třetině vychýlenou mušku, oba brankáři všechny střely zlikvidovali. Více práce měl Kašík, který v závěru třetiny první periody pochytal střelu Fleka, na druhé straně měli vychýlenou mušku Pavel Sedláček a Šlahař.

Ve 23. minutě putoval na trestnou lavici Kohout, ale Berani se k vážnějšímu ohrožení karlovarské branky nedostali. Kašík nadále prokazoval výbornou formu, u tyčky si pohlídal i příležitost Rašky. Čekání na úvodní gól zápasu nadále pokračovalo, průnik Šlahaře zastavil připravený Novotný. Ve 32. minutě odešel podruhé na trestnou lavici Žižka, z voleje pálil z prostoru kruhu neuspěl Koblasa, bezchybný Kašík byl na místě. Berani paradoxně udeřili v oslabení. Střelecký účet utkání se otevřel ve 34. minutě, francouzský útočník Claireaux vybojoval kotouč ve středním pásmu, první střelu ještě Filip Novotný vyrazil, ale na druhý pokus již nestačil. Zlín přidal druhý gól se štěstím ve 38. minutě, když nahození Martina Novotného od modré čáry prolétlo houštinou těl a zastavilo se až v domácí brance. Pro zlínského obránce a rodáka se Šumperka to byl ve třiceti letech premiérový gól v extralize.

Vary vstoupily úspěšně do třetí třetiny. Ve 42. minutě úspěšně tečoval Mikúš nahození Plutnara od modré čáry. Domácí zůstali při chuti, ale na Kašíka nevyzráli Plutnar a Šenkeřík. Ve 46. minutě Energie zásluhou Gríger srovnala stav, ale branka nebyla uznána kvůli vysunuté brankové konstrukci. Těžké minuty přišly pro Zlín ve 48. minutě, kdy Západočeši hráli bez třináct vteřin celé dvě minuty přesilovku pět na tři. Berani se nesmírnou obětavostí a zásluhou skvělého výkonu Kašíka ubránili bez inkasované branky. V 52. minutě uháněl při vlastním oslabení sám na Novotného rychlík Fořt, jenže na domácího gólmana nevyzrál. V 56. minutě byl vyloučen Buchta a Vary sáhly ve druhé minutě výhody k power play. Při hře šest na čtyři nahození exzlínského Šenkeříka zpoza kruhu skončilo v síti.

O vítězi utkání nerozhodlo ani pětiminutové prodloužení. Berani nevyužili přesilovou hru, neúspěšně mířil Herman, a tak o bonusovém bodu rozhodly až samostatné nájezdy. Štěstěna se nakonec přiklonila na stranu Energie. Z domácích nájezdníků proměnili Koblasa a Gríger, zatímco na zlínské straně uspěl z pětice střelců pouze Herman.

Samostatné nájezdy - 1. série: Fořt -, Koblasa +, 2. série: Ferenc -, Flek -, 3. série: Claireaux -, Gríger +, 4. série: Herman +, T. Rachůnek -, 5. série: Honejsek -.

Nejlepší hráči: Vojtěch Polák - Martin Novotný.

Ohlasy trenérů

Tomáš Mariška (asistent trenéra HC Energie Karlovy Vary): "Čekali jsme, že nás bude po pauze čekat těžký zápas. Nenapadlo nás, že proti nám bude stát tolik nepříznivých a asi i rozhodujících momentů. Dvakrát nám nepřálo video, nevyužili jsme dlouhé početní výhody pěti proti třem a museli jsme pak další ubránit v prodloužení. Do zápasu jsme vstoupili dobře, vytvářeli jsme si šance i tlak, ale nedařilo se nám je využít. Ve druhé třetině jsme dostali dva smolné góly a naštěstí to hráči nezabalili. Přes všechny nepříznivé momenty jsme dokázali ještě získat dva body, které jsou pro nás nakonec při pohledu na vývoj utkání velmi cenné."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Věděli jsme, co nás tady čeká. Energie má dobrou sezonu a a doma jsou velmi úspěšní. Měli jsme nějaký plán, který se nám dařilo víceméně se štěstím držet. Domácí se nedostávali do žádného obrovského tlaku. My jsme si vytvořili z ojedinělých šancí ve druhé třetině slušný náskok, který jsme bohužel brzy ztratili. Šanci jsme měli ještě v početní výhodě v prodloužení, ale nakonec bod bereme."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY