neděle 12. ledna 2020 | Zlin Press - Roman Ordelt

Kanonáda ve druhé třetině zařídila tříbodovou výhru z Litvínova

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli zápas 36. kola Tipsport extraligy 2019/2020 na ledě týmu HC Verva Litvínov 6:2 a připsali si důležité tříbodové vítězství z venkovního prostředí. Berani rozhodli o výhře gólovou kanonádou ve druhé dvacetiminutovce, když Severočechům dali čtyři góly! Svěřenci trenéra Roberta Svobody využili hned tři přesilové hry a dovedli zápas s přehledem do vítězného konce. Ve skvělé formě se ukázala řada vedená Antonínem Honejskem, která posbírala celkem osm bodů do produktivity! Branky zaznamenali Zdeněk Okál 2, Jakub Ferenc, Jan Dufek, Valentin Claireaux a David Nosek. Žižka a spol. slaví sedmou výhru z posledních devíti zápasů, zatímco Verva prohrála popáté v řadě. Zlínští hokejisté si upevnili postavení blíže ke středu extraligové tabulky a v dalším kole se představí v sobotu 18. ledna při domácím zápase se Spartou, začátek v 15 hodin.

36. kolo / neděle 12. 1. 2020 / 15:30
HC VERVA Litvínov Litvínov - Berani Zlín Zlín
2:6
(0:0, 0:4, 2:2)
Branky a nahrávky: 48. min Jarůšek (M. Hanzl), 57. Mahbod (Kašpar, M. Hanzl) - 26. Ferenc (Šlahař, Okál), 30. Dufek (Freibergs, Claireaux), 32. Okál (Honejsek, Freibergs), 35. Claireaux (Dufek), 53. Okál (Honejsek, Šlahař), 60. D. Nosek (Šlahař). Rozhodčí: Hodek, Lacina – Komárek, Pešek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 865. Střely na branku: 37:24. Zblokované střely: 17:2. Hity: 6:6. Vhazování: 42/70 (60%) - 28/70 (40%) Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:5, 2:5, 2:6.

HC VERVA Litvínov: Janus – L. Doudera, Jánošík (A), Kudla, Kubát, J. Říha, Ščotka – Petružálek, V. Hübl (C), F. Lukeš – Mahbod, M. Hanzl (A), Jarůšek – Kašpar, Gerhát, Válek – Helt, Zygmunt, Trávníček. Trenéři: Kýhos, Kotrla, Skuhrovec.

Berani Zlín: Kašík - D. Nosek (A), Žižka (C), Ferenc, Freibergs, Řezníček, M. Novotný, Matyáš Hamrlík - Kubiš (A), Fořt, Köhler - Šlahař, Honejsek, Okál - Claireaux, Fryšara, Dufek - Popelka, P. Sedláček, Herman. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Hned na začátku 2. minuty minul zlínskou bránu po střele z úhlu domácí kapitán Hübl. Velká šance otevřít skóre se naskytla Litvínovu ve 4. minutě, ale Martin Hanzl z voleje trefil brankáře Kašíka a neuspěl ani z dorážky. Verva hrála po faulu Hermana úvodní přesilovou hru, zlínský gólman si poradil se střelou Lukeše i s dorážkou Jarůška. Berani se dostali do první vážnější šance v 9. minutě, domácí gólman Janus tvrdou ránu Okála vyrazil. Hosté se poté ubránili dalšímu oslabení za špatné střídání, když bezchybný Kašík zneškodnil střely Lukeše a Martina Hanzla. Severočeši byli nadále při chuti a jen zásluhou strážce zlínské svatyně se bezbrankové skóre nezměnilo. Na Kašíka nevyzráli Zygmunt, Kašpar a Hübl. Těsně před první sirénou zůstal před odkrytou bránou volný Freibergs, ale měl vychýlenou mušku. O převaze Litvínova v první třetině svědčil i počet střel 12:3.

Verva začala aktivně i druhou třetinu. Kašík si poradil s tečí Lukeše, pumelicí Říhy od modré čáry a příležitostí Mahboda. Na zlínské straně zahrozil ve 24. minutě Fryšara, ale Januse byl na místě. Berani hráli po prohřešku Říhy úvodní početní výhodu a za necelou minutu ji zužitkovali. Šlahař posunul kotouč na Ference, který měl před sebou odkrytou bránu a umístil kotouč do Janusovy klece. Vedoucí gól Berany nabudil a za necelé čtyři minuty přidali druhý střelecký úspěch. Po rychlém brejku naservíroval Freibergs kotouč ve 30. minutě na Dufka, který zakončoval do odkryté branky. Zlín převzal otěže zápasu a ve 32. minutě využil i druhou přesilovou hru, když trestnou lavici zahříval kanadský obránce Kudla. Po ukázkové kombinaci překonal Januse střelou z prostoru před brankovištěm Okál. Berani kralovali a ve 35. minutě přidali ještě čtvrtý gól. Po rychlém protiútoku dorazil vyraženou střelu Dufka do brány v sedě Claireaux.

Severočeši se snažili ve třetí třetině zkorigovat nepříznivý stav. Ve 48. minutě prostřelil Kašíka domácí kanonýr Jarůšek, který zaznanemal sedmnáctý gól v sezoně. Verva byla aktivní a horké chvíe pro Berany přišly v 53. minutě. Střela Hanzla těsně minula bránu a podobně skončila i příležitost Jarůška, který stál před zlínskou bránou zcela volný. Klid pro hosty přinesl v 53. minutě pátý vstřelený gól. Po rychlém protiútoku byl na konci učebnicové akce Okál, který zaznamenal druhý gól v utkání. Obě mužstva ještě využila v závěru přesilovku. Nejdříve byl úspěšný v 57. minutě v koncovce Mahbod, ale střelecký účet uzavřeli Zlínští. Při přesilovce pět na tři propálil Januse obránce Nosek.

Nejlepší hráči: Richard Jarůšek - Zdeněk Okál.

Ohlasy trenérů

Jindřich Kotrla (asistent trenéra HC Verva Litvínov): "Rozhodla druhá třetina, kdy jsme inkasovali čtyři góly po hrubých individuálních chybách. Poté s tím můžete těžko něco dělat. Dostali jsme od Zlína lekci z produktivity. Sice jsme soupeře přestříleli, ale máme pořád stejný problém. Nemáme hráče před soupeřovým brankovištěm, gólman všechno vidí a pochytá všechny střely."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Odehráli jsme úspěšné utkání s dobrým výsledkem. Rozhodující bylo, že jsme v první třetině ubránili oslabení a přibrzdili jsme domácí tým v jejich nástupu. Na druhé straně jsme byli úspěšní v přesilových hrách, kde jsme to sehráli skvěle. Litvínov to za nepříznivého stavu nezabalil, ve třetí třetině se ještě nadechl, ale závěr jsme zvládli. Jsme rádi, že si odvážíme všechny tři body."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY