čtvrtek 27. února 2020 | Lukáš Mihal

Dorost si vyšlápl na Liberec a zlomil sérii proher. Ševčík zaujal férovým gestem

Dorostenci odehráli na severu Čech skvělý zápas a radují se ze tří bodů. V prvních dvou třetinách nedovolili mladí Berani soupeři jedinou branku, sami naopak skórovali dvakrát. Na začátku závěrečné části se navíc prosadili potřetí, čímž si definitivně zajistili výhru. Liberec sice ještě zabral a snížil na rozdíl jediného gólů, Zlín však tlaku nakonec odolal a v poslední sekundě ještě upravil utkání na konečných 4:2. Útočník Tomáš Ševčík kromě gólu zaujal také férovým gestem – ve druhé třetině odvolal u rozhodčího domnělý faul Liberce.

37. kolo / čtvrtek 27. 2. 2020 / 16:00
Bílí Tygři Liberec Liberec - Berani Zlín Zlín
2:4
(0:1, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 46. Putz, 49. Vodlan (Dvořák, Putz) – 19. Ševčík, 38. Jecho (Tomeček, Mojžíš), 42. Mojžíš (Kráčalík, Čapka), 60. Frömel (Jecho). Rozhodčí: Folk – Kurtin, Beneš. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 48. Střely na branku: 27:19. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

Bílí Tygři Liberec: Král – Damašek, Hladík, Meisel, Dvořák, Patzelt, Culek, Tůma – Putz, Vodlan, Fiala, Hois, Jenčovský, Kříž, Leden, Plos, Masař

Berani Zlín: Synek – Nábělek, Sýkora, Burian, Čapka, Hoferek, Kráčalík – Tomeček, Ševčík, Čechmánek, Mojžíš, Heš, Matúšů, Laciga, Ramert, Frömel, Jecho, Lavička.

Do utkání vstoupili aktivněji Tygři. Už v třetí minutě se do zajímavé pozice dostal Plos, z pravého kruhu ale těsně minul branku Synka. Vzápětí si domácí za svou aktivitu vysloužili přesilovku, tu však v úvodní branku neproměnili. Ve 13. minutě poprvé pořádně zahrozili i hosté. V přesilovce se k puku dostal před brankou osamocený Matúšů, jenže Krále nepřekonal. Ovšem domácí gólman v první třetině přece jen inkasoval. Přesně minutu před přestávkou vyřešil Tomáš Ševčík přečíslení dva na jednoho rychlou střelou, která skončila až v síti.

Na začátku druhé části druhé třetiny chtěl rozhodčí poslat liberecké do čtyř kvůli podrážení, kterým se měl provinit jeden z domácích hokejistů. Střelec prvního zlínského gólu Ševčík však zajel k rozhodčímu a vyloučení soupeře odvolal s vysvětlením, že v dané situaci spadl sám bez cizího zavinění. Na straně Liberce byl k blízko k vyrovnání Kříž, Synka však proti ráně z pravého kruhu zachránila tyč. Zanedlouho si slibnou příležitost vypracovali i Berani, když přečíslení dva na jednoho individuálně vyřešil Tomeček. Branku ale přestřelil.

I v druhé polovině prostřední třetiny byl k vidění vyrovnaný hokej s šancemi na obou stranách, jenže oba gólmani skvělými zákroky drželi své celky. Výjimkou byla situace chvíli před přestávkou. Do přihrávky Tomečka se v přesilovce opřel Adam Jecho a tvrdou ránou propálil vše, co mu stálo v cestě. Po druhé třetině tak hosté vedli o dvě branky.

A na začátku poslední dvacetiminutovky to už bylo o tři góly. V další přesilovce tečoval Matěj Mojžíš střelu Kráčalíka za Králova záda. Tygři se však nevzdali a za čtyři minuty snížili. Pohlednou individuální akcí se o to postaral David Putz Hned po následném buly se do samostatného úniku dostal Vodlan, Synka ale nepřekonal.

Za další tři minuty si však rodák ze Slovinska spravil náladu. Nahození Dvořáka tečoval za záda zlínského gólmana právě Luka Vodlan. Drama bylo rázem na světě! Vzápětí dostali Tygři k dispozici přesilovku, jenže tu nevyužili. Liberečtí byli i nadále aktivnější, Synek ale všechny jejich příležitosti zneškodnil. Na úplný závěr to Tygři zkusili i v šesti, ani hráč navíc jim však nepomohl. Ba naopak, sekundu před koncem dovezl kotouč do prázdné branky Šimon Frömel. Zlínští tak z Liberce vezou všechny tři body.

Ohlasy trenérů

Richard Lobo (Bílí Tygři Liberec): Vyhrát jsme si dnes upřímně za první dvě třetiny nezasloužili. Možná jsme opticky měli o něco více ze hry, Zlínští ale vyhráli zaslouženě. Byli produktivnější a důslednější. Jsem rád, že jsme se po dvou vysokých výsledcích dostali zpátky na zem, dnes nás soupeř vyškolil z produktivity.

Tomáš Jankovič (PSG Berani Zlín): Úvod byl z naší strany hodně nervózní, šlo poznat, že nejsme v psychické pohodě. Ale postupně jsme se do utkání dostávali, podařilo se nám využít přesilovky a odskočit na začátku třetí třetiny na 3:0. Domácí však byli po celou dobu silní na puku a několikrát nás podržel brankář Synek. Sice jsme si zápas zkomplikovali, ale nakonec ubojovali. Chtěl bych také zmínit gesto fair-play od Tomáše Ševčíka, kterého si velmi ceníme.