středa 04. března 2020 | Vojtěch Jurák

Dorostenci loupili v Plzni! Na západě Čech vysoko vyhráli

Mladí Berani připisují velmi cenný výsledek. V Plzni se už po dvou minutách hry ujali vedení a v dalším průběhu utkání dokázali dvakrát odpovědět na vyrovnávací gól soupeře. Ve druhé části Zlínští domácím hokejistům odskočili a v té třetí definitivně rozhodli o svém vítězství. Velkou zásluhu na výsledku má brankář Tobiáš Synek, který pochytal 39 střel plzeňského týmu.

39. kolo / středa 4. 3. 2020 / 17:00
HC ŠKODA Plzeň Plzeň - Berani Zlín Zlín
2:6
(2:2, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky: 9. Kreuzman (Steinbrücker, Holý), 17. D. Soukup (Marcel) – 2. Matúšů (Kráčalík, Ramert), 11. Laciga (Tomeček), 25. Burian (Čechmánek), 35. Mojžíš (Kráčalík), 53. Matúšů (Burian, Ramert), 58. Tomeček (Čapka, Jecho). Rozhodčí: Němec – Sýkora, Rubáš. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 48. Střely na branku: 41:18. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:6.

HC ŠKODA Plzeň: Lokajíček – Houdek, Matoušek, Hodinář, Špaček, Lučan, Páník, Jánský – Steinbrücker, Šiler, Hauser, D. Soukup, Hořejší, Marcel, M. Soukup, Schindler, Kreuzman, Holý

Berani Zlín: Synek – Nábělek, Sýkora, Burian, Čapka, Hoferek, Kráčalík – Tomeček, Ševčík, Čechmánek, Mojžíš, Heš, Matúšů, Laciga, Ramert, Jecho, Lavička

Stejně jako v prvním vzájemném utkání, i tentokrát padla první branka velmi brzo – na konci druhé minuty vystřelil od modré čáry Kráčalík a pohotový Václav Matúšů poslal Berany bekhendem do vedení. Škodovka se pochopitelně tlačila za vyrovnáním, ale pokusy Dominika Soukopa či Šilera cíl nenašly. V sedmé minutě dokonce před Steinbrückerem zívala prázdná branka, leč gólman Synek se neskutečně stačil přesunout.

Až v polovině třetiny se domácím povedlo srovnat. Hosté zaváhali s rozehrávkou a puk se dostal k volnému Jaroslavu Kreuzmanovi, který se trefil naprosto přesně pod horní tyčku. Uběhlo ovšem pouhých dvacet jedna vteřin a Zlín podruhé vedl. V rychlém přečíslení našel Tomeček na pravé straně Adama Lacigu, jemuž zbývalo jen přehodit beton Lokajíčka. Indiáni se následně neprosadili z početní výhody, ale dokázali to krátce po ní. Marcel vyhrál buly přesně na hokejku Dominika Soukupa, který ranou bez přípravy rozvlnil síť. Po prvních dvaceti minutách tak platil vyrovnaný stav.

První šanci ve druhém dějství měl po půl minutě opět Dominik Soukup, který střílel z levé strany při rychlém přečíslení, ale svou druhou branku v zápase nepřidal. Na druhé straně se ostrou ranou prezentoval Sýkora, obránce Zlína o kousek přestřelil. Z další šance se Zlín dostal potřetí v zápase do vedení. Adam Burian si nabruslil mezi kruhy a rychlým švihem poslal kotouč přesně k pravé tyči.

Velké věci se vzápětí děly při přesilové hře hostů. Nejprve do nájezdu ujel zase Dominik Soukup, ale nedal. Hra se přesunula na opačnou stranu, kde musel čelit nájezdu Lokajíček. Oba brankáři v tu chvíli zasloužili potlesk vestoje. Krátce za polovinou utkání mohlo být zase srovnáno, ovšem Synka tentorkát zachránila levá tyč. A tak udeřili Berani. Matěj Mojžíš se dostal k puku za brankou Lokajíčka, kterého překvapil rychlým zasunutím k pravé tyči.

Ztrátu Plzně mohl stáhnout na rozdíl jedné branky Šiler, ale zkraje třetí třetiny z levého kruhu minul. Stejný hráč měl šanci i v minutě následující, tentokrát puk mu zase v dobré pozici přeskočil hokejku. A když následně Škodovka nevyužila ani dvě po sobě jdoucí početní výhody, začala na plzeňské hokejky vstupovat nervozita. Indiáni šance měli, ale všechny dokázal pokrýt výborně chytající gólman Zlína. V 53. minutě navíc Burian zavezl kotouč před Lokajíčka a dorážející Václav Matúšů dopravil podruhé v zápase černou gumu do sítě.

Další branku mohli Berani přidat z trestného střílení – k tomu se rozjel Adam Jecho, který chtěl puk bekhendem poslat mezi betony, což se mu ale nepovedlo. Zlínští však přece jen na šestou branku dosáhli. V závěru utkání se nechal vyloučit Jánský a hosté početní výhodu využili po půl minutě. Michal Tomeček dostal prostor na pravém kruhu a svižnou střelou zápěstím prostřelil domácího gólmana. Zlín v Plzni triumfoval vysoko 6:2, ačkoliv na střely vyhráli indiáni jasně 41:18.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): Z dnešního zápasu máme jako trenéři celkově špatný pocit. Kluci hráli bez pokory a mysleli si, že se Zlín porazí sám, jelikož je v tabulce ve spodnějších patrech. Upozorňovali jsme hráče, že to nebude jednoduché utkání, převažuje obrovské zklamání z výkonu všech hráčů, včetně brankáře. Pro nás je to velké varování před play-off.

Tomáš Jankovič (PSG Berani Zlín): Za vítězství jsme velmi rádi, protože v Plzni se vyhrává velmi těžko. Vstup do utkání jsme měli povedený, ovšem Plzeň hrála rychlý hokej, ten nám dělal problémy. Měli jsme i přehnaný respekt. Jednoznačným hráčem utkání byl Tobiáš Synek, který svými zákroky až deptal domácí. Dnes jsme z minima vytěžili maximum – od druhé třetiny jsme vyhrávali souboje a byli jsme produktivnější.