čtvrtek 05. března 2020 | Vojtěch Jurák

Vítězství v Brně! Junioři přetlačili v nájezdech Kometu, kapitán Dobiáš zářil

Zlínští junioři v posledním venkovním utkání sezony porazili brněnskou Kometu. Přestože brzy prohrávali o dvě branky, ještě v první třetině se jim podařilo skóre otočit. Od té chvíle to byli Brňané, kdo celý zápas dotahoval. Duel nakonec dospěl do samostatných nájezdů, které se protáhly až do osmé série. Mladé Berany dotáhl k vítězství především kapitán Vojtěch Dobiáš, který v základní hrací době zaznamenal tři góly a dvě asistence. Navrch přidal dva úspěšné nájezdy v rozstřelu, včetně toho vítězného.

8. kolo / čtvrtek 5. 3. 2020 / 18:30
HC Kometa Brno Kometa Brno - Berani Zlín Zlín
5:6sn
(2:3, 1:1, 2:1 – 0:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Kowalczyk (Kunc, Svoboda), 10. Svoboda (Kunc, Brabenec), 34. Brabenec (Kunc, Malý), 47. Dufek (Pigl, Svoboda), 54. Brabenec (Kunc) – 18. Luža (Dobiáš), 19. Dobiáš (Frömel, Pavlas), 20. Sebera (Chludil, Dobiáš), 36. Dobiáš (Fajkus), 52. Dobiáš (Pavlas, Sebera), rozh. náj. Dobiáš. Rozhodčí: Skopal – Komínek, Smetanová. Vyloučení: 4:5, navíc Weintritt (ZLN) 10 min OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 108. Střely na branku: 42:32. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:6.

HC Kometa Brno: Kubík – Holemý, Furch, Sedláček, Studený, Kowalczyk, Mlčák – Žák, Pigl, Snášel, Bartes, Svoboda, Dufek, Krška, Malý, Brabenec, Vačíšek, Kunc.

Berani Zlín: Šarman – Janošek, Holík, Jaroněk, Bednářík, Mikulík, Pavlas – Dobiáš, Handl, Sebera, Weintritt, Lekeš, Kozubík, Luža, Hrazdira, Fajkus, Frömel, Chludil.

Kometa vstoupila do derby se Zlínem aktivně, dokázala hosty uzamknout v obranné třetině a brzy z toho vytěžila úvodní branku. Po třech minutách se prosadil střelou z levého kruhu Daniel Kowalczyk. Brňané udržovali vysoké tempo hry a přinutili hosty ze Zlína k faulům. Přesilovou hru domácí využili díky pohledné kombinaci, kterou přesnou střelou z mezikruží pod horní tyč zakončil Matěj Svoboda. Kometa měla nadále více ze hry a mohla odskočit do výraznějšího náskoku, blízko třetí brance byl Vašíček. Z levé strany však trefil pouze tyč.

Zlín se dokázal prosadit dvě a půl minuty před pauzou. V útočném pásmu vybojoval Dobiáš puk pro Dominika Lužu a ten pohotovou střelou překonal Kubíka. Následně dostal Zlín možnost přesilové hry, ve které se mu podařilo skóre vyrovnat, když dostatečný důraz na hranici brankoviště předvedl Vojtěch Dobiáš. Berani pak před první sirénou stihli skóre otočit – povedenou přihrávku Chludila umístil za bezmocného Kubíka Matěj Sebera.

Kometa se hned na startu druhé třetiny pokusila srovnat, to když odražený kotouč dojel Kunc a okamžitě vypálil na zlínskou branku. Gólman Šarman byl ovšem na svém místě. A činit se musel také domácí brankář, který čelil zlínskému Dobiášovi. Velkou příležitost k navýšení zlínského náskoku měl Sebera, ale Kubík jej dokázal vychytat betony.

Ševci měli v pohledném utkání mírně navrch, přesto se Kometě podařilo vyrovnat. Po vhazování v obranném pásmu Kunc rychle přenesel hru na druhou stranu hřiště a předložil kotouč Jakubu Brabencovi, jenž zakončil přesně pod víko zlínské branky. Kometa mohla stejně jako Zlín skóre otočit v přesilové hře, místo toho se ale prosadili hosté z Baťova města. Fajkus vystihl kombinaci Brna na modré čáře a v přečíslení poslal puk na Vojtěcha Dobiáše, který se nemýlil. Ve zbytku druhé třetiny si Zlín jednobrankový náskok hlídal.

Třetí část pokračovala v duchu svižného a otevřeného hokeje. Zlín nejprve mohl odskočit do dvoubrankového náskoku, ale Dobiáš ve dvou slibných příležitostech na Kubíka nevyzrál. Kometě mohl srovnání vystřelit Vašíček, ten ale podruhé v utkání trefil pouze tyčku. Brněnské srovnání se však dostavilo – psala se sedmá minuta třetiny, když u mantinelu vybojoval puk Pigl, aby s ním obkroužil zlínskou branku a vyzval ke skórování Karla Dufka – 4:4.

Zlín však opět dokázal odpovědět a vzal si zpět jednobrankový náskok. Páté brance ševců předcházela slibná akce Komety, kterou však domácí nevyužili a protiútok hostů zakončil Vojtěch Dobiáš, který touto trefou dovršil hattrick. Kometa se však nechtěla smířit s tříbodovým exportem na východ Moravy a sevřela zlínské Berany v obranném pásmu, načež pohlednou kombinaci Komety završil druhou trefou v utkání Jakub Brabenec. Utkání tak dospělo do prodloužení.

Nastavený čas zahájil Zlín v početní výhodě, kterou si přenášel ze závěru třetí třetiny, Kometa se však dokázala ubránit. Útočné akce se střídaly na obou stranách, ovšem oba brankáři předváděli spolehlivé zákroky. Na řadu tedy přišly i samostatné nájezdy. Přítomní diváci byli svědky osmi sérii nájezdů, rozhodující slovo si vzal zlínský hrdina večera Vojtěch Dobiáš, jenž rozhodl o dvoubodovém zisku Beranů pod Špilberkem.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Měli jsme výborný vstup do zápasu. Pak jsme ale najednou začali dělat věci, které se neslučují s touhou zápas vyhrát. Deset minut jsme byli jasně lepší, ovšem pak jsme soupeře pustili do hry a sami tahali za kratší konec. Uhráli jsme nakonec bod a víc jsme si z našeho pohledu, podle mě, nezasloužili.

Antonín Stavjaňa (PSG Berani Zlín): Vzhledem k situaci obou týmů v tabulce se hrál oboustranně uvolněný zápas a konečné skóre tomu odpovídá.