úterý 12. ledna 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vítězná jízda Liberce zastavena, nájezdy rozhodl Zdeněk Okál

Skvěle! Hokejisté PSG Berani Zlín v dohrávce 12. kola Tipsport extraligy 2020/21 porazili tým Bílí Tygři Liberec 4:3 po nájezdech a připsali si na své konto velmi cenný bodový zisk. Navíc přerušili vítěznou šňůru Severočechům která čítala čtyři zápasy v řadě. Vyrovnaný zápas byl plný zvratů, Žižka a spol. šli v 16. minutě do vedení, ale mužstvo zpod Ještědu v úvodu třetí třetiny otočilo stav na 2:1. Zlínští se nevzdali a dvěma góly strhli vedení opět na svou stranu. V infarktovém závěru základní hrací doby Liberec srovnal stav v přesilovce pouhých 66 vteřin před třetí sirénou. Zápas nakonec rozsekly až nájezdy, kde byl šťastnější domácí tým. Branky dali Tomáš Fořt, Martin Novotný, David Nosek a rozhodující nájezd proměnil Zdeněk Okál. Zlín hraje v pátek 15. ledna na ledě Karlových Varů.

12. kolo / úterý 12. 1. 2021 / 17:00
Berani Zlín Zlín - Bílí Tygři Liberec Liberec
4:3sn
(1:0, 0:1, 2:2 - 0:0)
Branky a nahrávky: 16. min Fořt (D. Nosek), 49. M. Novotný (Fryšara), 53. D. Nosek, rozhodující nájezd Okál - 31. Gríger (Průžek), 46. Kolmann (Birner), 59. Bulíř (J. Vlach, Birner). Rozhodčí: Kika, Pilný – Bryška, Lederer. Vyloučení: 5:4, navíc Birner (Liberec) na 10 minut. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: bez. Střely na branku: 23:44. Zblokované střely: 10:19. Hity: 6:4. Vhazování: 30/76 (39%) - 46/76 (61%). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3.

Berani Zlín: Huf - Řezníček, Gazda, Žižka (C), Ferenc, M. Novotný, Nosek (A), Suhrada - Kubiš (A), Fořt, Vopelka - Köhler, Honejsek, Dufek - Okál, Herman, Šlahař - Sebera, P. Sedláček, Fryšara. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Bílí Tygři Liberec: J. Pavelka – Knot, Kolmann, T. Hanousek, Rosandić, Štibingr, Derner, Kunst – Lenc, A. Musil, Birner (A) – Gríger, Bulíř, Průžek – R. Pavlík, P. Jelínek (C), J. Vlach – D. Špaček, A. Najman, Šír. Trenéři: P. Augusta, J. Kudrna, Láska.

První třetina

Ve zlínském brankovišti nastoupil mladík Huf a hned v úvodní minutě čelil střele Adama Musila. Bílí Tygři hráli hned na začátku duelu přesilovou hru, když kapitán Žižka vyhodil kotouč mimo kluziště. Berani se v oslabení ubránili, v zakončení neuspěli Jaroslav Vlach a Lenc. Berani poprvé ohrozili náhradního gólmana Pavelku až po pumelici Gazdy od modré čáry v 5. minutě. Parádní zákrok předvedl Huf v následující minutě, z blízkosti si vylámal na něm zuby Bulíř. Naprázdno vyšla i první přesilovka Zlína, když Birner tvrdě narazil Novotného na mantinel a vyfasoval ještě osobní trest. Střelecký účet zápasu se otevřel v 16. minutě, vyražený puk poslal od mantinelu Nosek do prostoru mezikruží, kde ho Fořt poslal do odkryté Pavelkovy svatyně - 1:0. Pro elitního centra Beranů to byla po vleklém zranění první branka, další gól mohl přidat v 19. minutě, ale brankář Liberce úspěšně u tyčky zasáhl.

Druhá třetina

Berani na začátku přečkali bez újmy na skóre zbývající část oslabení. Hufa ohrozil jen Vlach, jenže mezeru mezi betony zlínského gólmana nenašel. Aktivita zůstala na hokejkách domácích hráčů, tlačili se do útoku, ale v koncovce byli neplodní. Ve 26. minutě se neujala Noskova střela a neuspěl ani Gazda. Severočeši poté špatně vystřídali, hráli v šesti a nabídli Zlínu druhou přesilovou hru. Domácí ji nevyužili, i když Šlahař střílel z levého kruhu, poté měl slibnou příležitost kapitán Žižka a Pavelka ramenem vytěsnil kotouč do bezpečí. V polovině zápasu hosté vyrovnali, po chybné zlínské rozehrávce se puku zmocnil Průžek a volný Gríger ho posunul do odkryté brány - 1:1. Hra se poté přelévala ze strany na stranu, vyložená šance nepřišla a vyrovnaný stav na ukazateli skóre vydržel až do druhé sirény. Třetinu nedohráli kvůli zranění Antonín Honejsek a Jakub Šlahař.

Třetí třetina

Bílí Tygři získali převahu a Huf byl v jednom ohni střel. Zatímco Birner, Hanousek a Jelínek se ještě v přesné mušce zaměřovali, v 46. minutě po vyhraném buly Birnera už pálil přesně do sítě dělovkou obránce Kolmann - 1:2. Berani srovnali stav za tři minuty zásluhou využité přesilovky, ve 49. minutě obránce Novotný vyslal od modré čáry bombu, která se zastavila až v síti - 2:2. Obě mužstva chtěla rozhodnout bitvu na svou stranu, nejdříve měl Birner před sebou odkrytou bránu, ale Gazda mu vložil do střely hůl. Ujala se další domácí přesilovka, v 53. minutě se dostal k odraženému puku mezi kruhy zkušený Nosek a jeho rána skončila v síti - 3:2. Severočeši prahli po vyrovnání, v závěru zkusili při vyloučení Köhlera i výhodu šest na čtyři a byli úspěšní. Odražený kotouč od plexiskla sklepl za Hufova záda pohotový Bulíř - 3:3.

Prodloužení

Na začátku nastaveného času zasáhl Huf po akci Lence. Zlínští se poté dvě minuty ubránili v oslabení při sporném vyloučení Okála. Bílí Tygři odmítli bonusový bod v 65. minutě, kdy jel sám na Hufa v úniku Radovan Pavlík, ale duel nakonec rozsekly až samostatné nájezdy.

Samostatné nájezdy

V nájezdech byl u Severočechů úspěšný jen Lenc, zatímco na straně Zlína překonali Pavelku dva úvodní nájezdníci Köhler a Okál. Vítězný gól si připsal po perfektním zakončení druhý jmenovaný - 4:3. I. série: J. Vlach -, Köhler 1:0, II. Lenc 1:1, Okál 2:1, III. A. Musil -, Dufek -, IV. Bulíř -, Fořt -, V. Birner -.

Podrobnou textovou on-line reportáž najdete zde: https://www.onlajny.com/match/index/date/2021-01-12/id/306144

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Jsme rádi, že jsme získali s Libercem dva body, zápas se nám podařil. V úvodu si soupeř vytvořil tlak i zásluhou přesilové hry. Přečkali jsme to a vzápětí vstřelili gól, což nás povzbudilo. Poté hrubá chyba na naší straně vývoj utkání změnila, ale podařilo se nám průběh otočit. Nakonec byla remíza po šedesáti minutách spravedlivá a štěstí se v nájezdech přiklonilo na naši stranu. Důležité bylo, že Liberec v nastavení neproměnil přesilovku čtyři na tři. Výhra je pro nás velkým povzbuzením i přes ztrátu dvou zraněných hráčů."

Patrik Augusta (hlavní trenér Bílí Tygři Liberec): "Utkání rozhodly neproměněné šance z naší strany. Vytvořili jsme si hodně střeleckých příležitostí, ale bohužel jsme nebyli produktivní v koncovce. Ve třetí třetině jsme udělali dva hloupé fauly, nabídli jsme soupeři dvě přesilové hry, které využil. Podařilo se nám vyrovnat při odvolání gólmana, ale poté jsme opět nedali šance. Soupeř hrál velmi obětavě, byl houževnatý a bojoval po celý průběh zápasu. Díky špatné produktivitě si neodvážíme více bodů."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY