pondělí 09. listopadu 2020 | Lukáš Kapinus

Berani po srdnatém výkonu podruhé nestačili na Spartu

Po více než měsíční pauze se roztočil kolotoč Tipsport extraligy ledního hokeje. Zlínští Berani se vrátili na domácí led, kde vyzvali k odvetě tým HC Sparta Praha. I přes bojovný výkon a zlepšenou produktivitu zlínských hokejistů nakonec utkání ovládli hosté, dvěma brankami v samotném závěru vybojovali tři body. Utkání přineslo gólové hody, celkem padlo 10 branek. O ty domácí se postarali Bedřich Köhler (2), Antonín Honejsek a Jakub Šlahař.

15. kolo / pondělí 9. 11. 2020 / 15:00
Berani Zlín Zlín - HC Sparta Praha Sparta
4:6
(1:0, 3:4, 0:2)
Branky a nahrávky: 18. B. Köhler z přesilovky (Herman, Řezníček), 22. A. Honejsek (Šlahař, Novotný), 25. B. Köhler (Ferenc), 34. J. Šlahař z přesilovky (Honejsek, Nosek) - 23. A. Kudrna (Pech), 24. L. Rousek (Horák), 36. D. Tomášek (Sukel’), 37. L. Rousek (Košťálek), 58. M. Řepík z přesilovky (Pavelka, Tomášek), 60. D. Tomášek v oslabení do prázdné branky.
Rozhodčí: R. Hradil, Z. Kubičík - J. Gebauer, V. Rožánek.
Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 31:32.
Průběh utkání: 0:2, 2:2, 4:2, 4:4, 4:6.

Berani Zlín: Kašík - Gazda, Řezníček, Nosek (A), Ferenc, Novotný, Žižka (C), Suhrada - Ondráček, Fořt, Herman - Šlahař, Honejsek, Okál - Dufek, Fryšara, Köhler - Karafiát, Sedláček, Kubiš (A) Trenéři: Svoboda, Hamrlík, Hrazdira

HC Sparta Praha: Machovský - Košťálek, Němeček, Jandus, Dvořák, Pavelka, Piskáček (A) - Řepík (C), Horák, Rousek - Tomášek, Sukel’, Říčka - Kudrna, Pech (A), Buchtele - Forman, Vitouch, Zikmund Trenéři: Hořava, Přikryl

Smutný pohled do liduprázdných ochozů alespoň trochu kompenzovalo svižné tempo první třetiny utkání, oba dva týmy hrály nahoru a dolů, jako by snad žádná měsíční pauza ani nebyla a borci na ledě měli v nohách plný provoz. Kašík se hned ze začátku utkání vyznamenal výborným zákrokem. Na druhé straně měl velké štěstí Machovský po teči Karafiáta do horní tyče.

Zikmund v úniku 2 na 1 také označkoval tyč, následné zmatky řešil Kašík, když nedovolil skórovat Formanovi. Gólem neskončila ani velká šance Pavelky, který si položil Kašíka a vracel puk před branku, kde ale před Rouskem zasáhla obrana Zlína. Na druhé straně Honejsek těsně minul a dorážka Šlahaře neměla požadovanou razanci.

Čtyři minuty před koncem třetiny inkasoval Piskáček dvě minuty za vyseknutí hole Okálovi, Berani šli do první přesilovky v utkání a konečně se prosadili v přesilové hře. Bedřich Köhler potvrdil, že proti Spartě se mu střelecky daří. Po přiťuknutí Hermana ranou příklepem propálil golmana Machovského. Na druhé straně po dalších zmatcích před brankou Kašíka vyfasoval dvě minuty také Zlín, konkrétně Tomáš Žižka po podražení Horáka. Přesilovková formace Michala Řepíka neuspěla, stejně tak ubránila zlínská čtveřice Pechovu přesilovkovou pětku.

Perfektně se Beranům vydařil také vstup do druhé třetiny. Znovu se ukázala skvělá souhra druhé útočné formace, kdy po pobídce Šlahaře přesnou trefou skóroval Honejsek. Na druhě straně držel Berany skvělý Kašík, když lapačkou nedal šanci na gól Sukel’ovi. Krátký už byl bohužel domácí golman při úniku Lukáše Pecha, který skvěle namazal Andreji Kudrnovi.

Po minutě už bylo vyrovnáno. Horák uloupil puk Sedláčkovi a našel Lukáše Rouska, který uklízel do odkryté branky. Radost sparťanských ale netrvala dlouho, další minutka zápasu přinesla další branku, když při hře 4 na 4 vyslal od modré tvrdý projektil Jakub Ferenc. Bedřich Köhler se po teči radoval již podruhé v zápase.

Po vražení na hrazení odjel v bolestech na střídačku David Nosek, Miroslav Forman inkasoval 2+10, Zlín dostal možnost druhé přesilové hry. A dvojitě se zadařilo. Zkušený bek Nosek se již během přesilovky vrátil na led, po přihrávce Honejska přes celou třetinu navíc uklidil puk do brány Šlahař.

Čtyři minuty do pauzy Sparta znovu korigovala skóre. Rychlou střelou se prosadil mladý útočník David Tomášek. Ještě do přestávky navíc bylo vyrovnáno. Skvělou přihrávku Košťálka musel zužitkovat Lukáš Rousek, vstřelil tak svůj druhý gól.

V úvodu třetí třetiny dostal za zdržování hry 2 minuty obránce Martin Novotný. Sparťanští ale nedokázali využít ani druhou přesilovku. Hra se poté výrazně uklidnila, Berani začali výrazně lépe bránit, ani Sparta nechtěla vzadu udělat chybu. Spíše než hokej se tak hrála šachová partie s výrazně menším počtem šancí než během prvních dvou třetin. Výjimku tvořila akce třetího útoku, dvakrát byl blízko gólu Dufek, Machovský se ale proti němu vytáhl.

Naopak obrovskou šanci dostali sparťané tři minuty před koncem zápasu. Po vyloučení Davida Noska zužitkoval přesilovku hostů Michal Řepík. Naději Beranům věnoval těsně před koncem vyloučením za sekání Matúš Sukel’. Kašík hned odjel z ledu a Berani se vrhli do dvojité přesilovky. Po úniku Tomáška ale Dufek před prázdnou bránou zahákoval a technický gól rozhodl o výsledku zápasu.

Podrobnou reportáž najdete na https://www.onlajny.com/match/index/date/2020-11-09/id/306170

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda, hlavní trenér PSG Berani Zlín: "Těžko se to hodnotí, tři minuty před koncem jsme sahali po bodu, to by s takovým soupeřem bylo velké povzbuzení. Pozitivní je, že jsme dali čtyři branky. Smutné je, že nám to nestačilo. Na druhou stranu, hokej byl dobrý, ofenzivní, nahoru dolu, padlo hodně branek, víc bohužel do naší sítě. Vyšli jsme naprázdno, ale není čas smutnit, ve středu máme dalšího soupeře, musíme se připravovat na další utkání. Herní absence byla trochu znát, ale vzhledem k hernímu rytmu věříme, že se to bude rychle zlepšovat."

Miloslav Hořava, hlavní trenér HC Sparta Praha: "Nejsme vůbec spokojeni s předvedenou hrou, jsme spokojení akorát s výsledkem. Výkon byl špatný z obrany, to se nám vůbec nelíbilo. Do útoku jakž takž, proměnili jsme šance, ale do obrany to bylo tragické. Myslím si, že Zlín hrál výborně a zasloužil si nějaké body, ale hokej je někdy nespravedlivý, a všechny tři body jsme tak získali my."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY