sobota 26. prosince 2020 | Zlin Press - Roman Ordelt

Vánoční hokej body nepřinesl, Berani těsně prohráli s Hradcem

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 29. kola Tipsport extraligy 2020/21 po tuhém boji doma s týmem Mountfield HK Hradec Králové 1:2 a vyšli na Štěpána bodově naprázdno. Východočeši šli do vedení v 6. minutě, ale Berani vyrovnali na začátku druhé třetiny po úspěšném brejku. Rozhodující akce duelu přišla na začátku třetí třetiny, kdy Mountfield po 39 vteřinách od vstupu na led zužitkoval přesilovou hru a vyhrál venku třetí zápas v řadě. Zlínu se doma nedaří, v letošní sezoně prohrál na vlastním ledě již podesáté. Jedinou branku zaznamenal junior Matěj Sebera, pro něhož to byl premiérový gól v extralize. Beranům se téměř vyprázdnila marodka, neboť v sestavě se objevili po delší době útočníci Jan Dufek, Štěpán Fryšara, Jakub Herman, po jednozápasové odmlce se vrátili zkušení obránci Tomáš Žižka a David Nosek. Žižka a spol. utkání odehráli v retro dresech z devadesátých let s Beranem na hrudi. Zlín hraje v pondělí 28. prosince na ledě Pardubic.

29. kolo / sobota 26. 12. 2020 / 17:00
Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Hr.Králové
1:2
(0:1, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. min Sebera (Kubiš, M. Novotný) - 6. Kevin Klíma (Zámorský), 41. Orsava (F. Pavlík, Blain). Rozhodčí: A. Jeřábek, Obadal – Bryška, Axman. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: bez. Střely na branku: 22:24. Zblokované střely: 15:15. Hity: 5:6. Vhazování: 31/57 (54%) - 26/57 (46%). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

Berani Zlín: Huf - Řezníček, Gazda, Žižka (C), Ferenc, M. Novotný, Nosek (A), Matyáš Hamrlík - Köhler, Herman, Vopelka - Okál, Fryšara, Dufek - Kubiš (A), P. Sedláček, Sebera - J. Ondráček, Karafiát, Honejsek. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Mountfield HK: Mazanec – Blain, Nedomlel (A), F. Pavlík (A), Šalda, Zámorský, Jank – Orsava, Koukal, Kevin Klíma – Kelly Klíma, M. Zachar, J. Sklenář – Smoleňák (C), Cingel, Perret – Lev, Morong, Síla - R. Pilař. Trenéři: V. Růžička st., Branda, Kočí.

První třetina

Zlínští hokejisté začali zápas aktivně, ve 3. minutě měl slibnou příležitost Kubiš, ale kotouč nedotlačil za záda hradeckého brankáře Mazance. Střelecký účet duelu však otevřeli Východočeši v 6. minutě. Berani zaváhali při rozehrávce v obranném pásmu, kotouč zachytil před modrou čárou Zámorský a chybu domácích zadáků potrestal přesnou trefu do růžku Hufovy svatyně Kevin Klíma - 0:1. Hosté mohli za půldruhé minuty zvýšit jednogólový náskok, naštěstí pro domácí barvy nemířili Cingel a Síla přesně. Berani poté promarnili úvodní přesilovou hru po faulu Filipa Pavlíka, v početní převaze jsou v posledních kolech zcela neškodní. Po faulu reprezentanta Gazdy si zahrál početní výhodu i Hradec a před Hufem bylo pořádně horko. V dorážce neuspěl kapitán Smoleňák a neujala se ani střela Cingela. Už při rovnovážném stavu hráčů na ledě dorážel Smoleňákovu střelu autor jediného gólu v úvodní třetině, Huf byl na místě.

Druhá třetina

Domácí začali druhou třetinu náporem a jejich snaha přinesla hned zkraje třetiny úspěch. Nejdříve ještě Ondráček těsně minul bránu, ale ve 23. minutě bylo srovnáno. Do rychlého brejku dva na jednoho se dostali Kubiš se Seberou, prvně jmenovaný vystřelil a odražený kotouč se dostal na hůl zlínského juniora, který usměrnil kotouč do odkryté brány - 1:1. Pro devatenáctiletého Seberu to byla premiérová extraligová trefa, prvního gólu se dočkal na devátý pokus v nejvyšší soutěži. Tempo hry se zvedlo a ve 29. minutě uháněl Lev v samostatném úniku na Hufa, ale v koncovce zaváhal podobně jako Zachar. Tlak Mountfieldu sílil a kouč Svoboda si raději vzal ve 32. minutě oddechový čas. Zlín se poté ubránil dalšímu oslabení, v největší šanci mířil Filip Pavlík vedle.

Třetí třetina

Hradec strhl při nástupu do třetiny vedení opět na svou stranu. Hosté za pouhých 39 vteřin od zahájení hry využili přesilovku, když Huf vyrazil střelu Pavlíka a kotouč usměrnil do prázdné brány Orsava - 1:2. Vedoucí gól vlil Východočechům krev do žil, další slibnou příležitost měl na holi Zachar. Zlín poté nevyužil přesilovku, za pozornost stála jen střela Karafiáta. Východočeši pozorně bránili a střely zlínských hráčů pochytal bezchybný Mazanec. K úspěchu nevedla ani závěrečná power play. Berani ani na druhý pokus s Mountfieldem v letošní sezoně nebodovali.

Podrobnou textovou on-line reportáž najdete zde: https://www.onlajny.com/match/index/date/2020-12-26/id/306265

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Bojovný zápas z obou stran s minimem šancí. Obě mužstva se zaměřila na defenzivu a rozhodovaly přesilové hry. Bohužel my jsme si nevytvořili v početních výhodách žádnou gólovou příležitost a soupeři to stačilo k tomu, aby bral tři body. Jsme zklamání, neboť jsme chtěli odčinit vysokou prohru na Spartě. Výkon byl dobrý, ale výsledek bohužel ne. Jsme rádi, že se vrátili Dufek s Fryšarou po delším čase zpět do sestavy a zvládli to nad očekávání dobře. Byli jsme silnější než v minulých zápasech. Fořt už trénuje, ale ještě bude potřebovat chvíli k návratu, Šlahař se nevešel do sestavy."

David Kočí (asistent trenéra Mountfield HK Hradec Králové): "Jsme rádi za tři body, protože ve Zlíně je to vždy těžký zápas. Dobře jsme to zvládli v defenzivě, zatímco v ofenzivě jsme mohli být lepší. Zde se v poslední době trochu trápíme, proto jsme rádi za tři body."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY