čtvrtek 07. ledna 2021 | Zlin Press . Roman Ordelt

Střelnice v moravské bitvě s Kometou body nepřinesla

Hned devět gólů přinesl odvetný zápas hokejistů Zlína a Komety během necelých osmačtyřiceti hodin na ZS Luďka Čajky. Berani čtyřikrát překonali neprůstřelného brankáře Karla Vejmelku, ale k bodům to nevedlo. Tým PSG Berani Zlín prohrál v předehrávce 33. kola Tipsport extraligy 2020/21 s Kometou Brno 4:5 a v letošní sezoně nezískal s týmem zpod Špilberku ani jeden bod. Berani v utkání bohatém na góly ani jednou nevedli, ale dokázali třikrát srovnat krok. Brno dalo rozhodující gól po zlínském zaváhání v 55. minutě zásluhou amerického forvarda Petera Muellera, autora dvou tref. Branky Zlína dali Zdeněk Okál 2, Jakub Šlahař a Bedřich Köhler. Zlínští hrají v dalším kole v neděli 10. ledna na ledě Českých Budějovic.

33. kolo / čtvrtek 7. 1. 2021 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Kometa Brno Kometa Brno
4:5
(1:1, 1:2, 2:2)
Branky a nahrávky: 20. min Šlahař (Okál, Honejsek), 34. Okál (Honejsek), 45. Okál (Šlahař, Gazda), 49. Köhler (Ferenc, Dufek) - 11. Zaťovič, 22. Klepiš (Mueller), 28. Vincour (Klepiš, Freibergs), 47. Šoustal (Gulaši, Vejmelka), 55. Mueller (Zaťovič). Rozhodčí: Šír, Mrkva – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: bez. Střely na branku: 37:39. Zblokované střely: 22:11. Hity: 5:4. Vhazování: 31/71 (44%) - 40/71 (56%). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3. 3:4, 4:4, 4:5.

Berani Zlín: Kašík - Řezníček, Gazda, Žižka (C), Ferenc, M. Novotný, Nosek (A), Matyáš Hamrlík - Köhler, Fryšara, Dufek - Kubiš (A), Fořt, Vopelka - Okál, Honejsek, Šlahař - Herman, P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

HC Kometa Brno: Vejmelka – Zámorský, F. Král, O. Němec (A), Bartejs, Mlčák, Gulaši, Freibergs – Mueller (A), P. Holík, Zaťovič (C) – L. Horký, Klepiš, Valský – Bondra, Vincour, Kusko – Šoustal, F. Dvořák. Trenéři: L. Zábranský st., Horáček, Zachrla.

První třetina

Do sestavy Beranů se vrátil po jednozápasovém trestu nejlepší střelec Köhler, zatímco Kometa nastoupila bez třetího centra Brabence. Berani hráli již ve 2. minutě přesilovou hru, když na trestnou lavici zamířil za krošček Horký. Brankář Komety Vejmelka stále držel neprůstřelnost, neúspěchem skončily střelecké pokusy v podání Noska a Okála. Na rozdíl od minulého střetnutí se hrál na úvod svižný hokej a gólmani se rozhodně nenudili. V 9. minutě se prodral do blízkosti Kašíka americký snajpr Mueller, ale jeho teč skončila na betonech zlínského brankáře. Skóre se poprvé změnilo v 11. minutě a Kometa šla opět do vedení. Domácí zaváhali na modré čáře, rychlík Zaťovič se šikovně protáhl mezi dvěma obránci a chladnokrevně zavěsil za Kašíkova záda - 0:1. Ve 13. minutě bylo rušno na obou stranách. Nejdříve Holík neprostřelil Kašíka a vzápětí neproměnil samostatný únik Kubiš, když mířil jen do betonu Vejmelky. Vedení Brna mohl navýšit Klepiš, ale v koncovce neuspěl. Zlín do první sirény se štěstím vyrovnal a překazil neprůstřelnost Vejmelky, která trvala dlouhých 216 minut! Nahozený kotouč vyplaval na hůl Šlahaře, který měl před sebou odkrytou klec - 1:1.

Druhá třetina

Kometa strhla vedení opět na svou stranu a stačilo jí k tomu 36 vteřin přesilové hry. Sotva Gazda zahřál trestnou lavici, už se vracel zpátky na led. Ve 22. minutě Mueller trefil tyčku a odražený kotouč usměrnil do zlínské sítě Klepiš - 1:2. Tlak hostů sílil a v 28. minutě přidali třetí gól. Po dalším okénku ve zlínské defenzívě se prosadil po přesné kombinaci Vincour - 1:3. Berani v polovině duelu zabrali s cílem zkorigovat nepříznivý stav. Nejdříve spálili šance Karafiát i Honejsek, aby ve 34. minutě přišel kontaktní gól pro domácí barvy. Honejsek posunul kotouč na Okála, který se zblízka v zakončení nemýlil - 2:3. Hosté poté nevyužili početní výhodu a odmítli jít zpátky do dvougólového náskoku.

Třetí třetina

Berani se nevzdali a jejich snaha i úsilí bylo korunováno podruhé v moravské bitvě vyrovnáním. Ve 45. minutě zužitkoval domácí tlak svým druhý gólem v utkání Okál, když dorazil do prázdné sítě vyraženou střelu Šlahaře od gólmana Vejmelky - 3:3. S góly se poté doslova roztrhl pytel. Kometa rychle odpověděla a za půldruhé minuty strhla vedení opět na svou stranu. Ve 47. minutě se protáhl Šoustal kolem mantinelu a překonal Kašíka - 3:4. Zlín se otřepal a v 49. minutě zase srovnal stav. Köhler s první střelou na Vejmelku ještě nevyzrál, ale při reparátu už z prostoru brankoviště zavěsil - 4:4. Rušné okamžiky neutichly, kapitán hostů Zaťovič v 50. minutě ve velké šanci nastřelil zblízka pouze Kašíka. Zlínští v početní výhodě poté svírali hosty, nicméně Kometa oslabení přežila a v 55. minutě vstřelila rozhodující gól. Berani trestuhodně zaváhali při rozehrávce v obranném pásmu, neudržel nahozený kotouč z hole Zaťoviče a všudypřítomný Mueller ho zametl do prázdné klece - 4:5. Zlínské naděje na bodový zisk vzalo vyloučení Dufka, Kometa si jednogólovou výhru pohlídala až do závěrečné sirény.

Podrobnou textovou on-line reportáž najdete zde: https://www.onlajny.com/match/index/date/2021-01-07/id/306294

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Naše hodnocení má dvě roviny, a to předvedená hra a výsledek. Ten je pro nás špatný a velmi krutý, zatímco předvedená hra byla velmi dobrá. Prosadili jsme se po čase i střelecky, po dlouhé době jsme dali více branek. Ke spokojenosti nám chybí bodový zisk. Musíme se zkoncentrovat na nejbližší zápasy a zůstat u předvedené hry, která byla správná. Pátý gól jsme dali soupeři doslova zadarmo, ale hokej je kolektivní sport a každý má právo na chybu. Měli jsme v utkání řadu příležitostí a rozhodující gól jsme mohli dát my."

Jan Zachrla (trenér HC Kometa Brno): "Od začátku utkání jsme měli více ze hry, ale tím, že jsme nedali branky ,mohl být zápas zlomen dříve. Inkasovali jsme po hloupých chybách góly a nabídli jsme soupeři, aby se dostal zpátky do hry. Zápas působil z naší strany divoce, ale závěr jsme i po taktické stránce zvládli velmi dobře. Jsme rádi za tři body."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY