pátek 22. ledna 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Drama na zlínském ledě rozhodla až devátá série nájezdů

Příliš nechybělo, aby hokejisté PSG Berani Zlín porazili silný tým libereckých Bílých Tygrů i potřetí v sezoně. V zápase 38. kola Tipsport extraligy 2020/21 prohráli se Severočechy 2:3 po samostatných nájezdech. Svěřenci trenéra Roberta Svobody podali jeden z nejlepších výkonů v sezoně. Dvakrát dokázali vždy srovnat náskok protivníka. Berani na první gól Tygrů odpověděli přesilovkovou trefou z 12. minuty. Mužstvo zpod Ještědu si vzalo vedení ještě před první sirénou opět na svou stranu, ale domácí vyrovnali na začátku druhé třetiny. Další gól už ani v prodloužení nepadl a bitvu rozsekly až nájezdy. Štěstí se tentokrát přiklonilo na Liberce, který natáhl bodovou šňůru už na devět zápasů v řadě. Branky zaznamenali Jakub Svoboda a Vojtěch Dobiáš. Zlín hraje v neděli 24. ledna v Litvínově.

38. kolo / pátek 22. 1. 2021 / 17:00
Berani Zlín Zlín - Bílí Tygři Liberec Liberec
2:3sn
(1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 12. min J. Svoboda, 23. Dobiáš (Kubiš, P. Sedláček) - 3. A. Najman (Rychlovský, Knot), 19. Lenc (Birner, Bulíř), rozhodující nájezd J. Vlach. Rozhodčí: Hradil, Vrba – Bryška, Hlavatý. Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: bez. Střely na branku: 36:28. Zblokované střely: 19:12. Hity: 6:7. Vhazování: 24/68 (35%) - 44/68 (65%). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

Berani Zlín: Huf - Řezníček, Žižka (C), Suhrada, Ferenc, Nosek (A), M. Novotný, Gazda - Kubiš (A), Fořt, Vopelka - Okál, Fryšara, J. Svoboda - Köhler, Karafiát, Dufek - Dobiáš, P. Sedláček, J. Ondráček. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Bílí Tygři Liberec: Kváča – Knot, Vitásek, T. Hanousek, Rosandić, Kolmann, Derner – Lenc, Bulíř, Birner (A) – A. Musil, Gríger, Průžek – R. Pavlík, P. Jelínek (C), J. Vlach – Šír, A. Najman, Rychlovský. Trenéři: P. Augusta, J. Kudrna, Láska.

První třetina

Oba týmy se utkaly během jedenácti dnů na zlínském ledě podruhé, předchozí duel v minulém týdnu vyhrál Zlín 4:3 po samostatných nájezdech. Bílí Tygři začali zostra, kapitán Jelínek ještě na gólmana Hufa nevyzrál, ale hosté otevřeli střelecký účet zápasu ve 3. minutě. Mladík Rychlovský poslal prudkou přihrávku od mantinelu před branku, kde kotouč úspěšně tečoval Najman do sítě - 0:1. Severočeši si vytvořili po vedoucím gólu aktivitu, na Hufa mířily střely obránců Vitáska a Rosandiče, brankář domácího týmu byl tentokrát na místě. V polovině třetiny odešel na trestnou lavici Knot a Berani úvodní přesilovku zápasu využili. Ve 12. minutě se odrazil kotouč po souboji u mantinelu na modrou čáru, kde stál Jakub Svoboda a pumelicí prostřelil vše, co mu stálo v cestě - 1:1. Domácí po vyrovnávací brance ožili a před gólmanem hostů Kváčou bylo pořádně horko. Nejdříve ho vyzkoušel opět Jakub Svoboda a poté Dufek s Karafiátem. Tygři strhli vedení opět na svou stranu. V 19. minutě potrestali faul Noska, když po ukázkové souhře Birnera s Bulířem zakončil přesně střelu z levého kruhu Lenc a vymetl pavučinu ve zlínské síti - 1:2. Ještě před první sirénou odmítl srovnání stavu Köhler, který ze slibné pozice minul bránu.

Druhá třetina

Zlínští začali prostřední periodu velmi aktivně. Zatímco Kubiš ještě v souboji před Kváčou neuspěl, ve 23. minutě se skóre změnilo, když mladík Dobiáš z prostoru mezikruží prostřelil "jesličkami" hostujícího brankáře - 2:2. Domácí tlak pokračoval a po rychlém přečíslení střílel Okál, jenže hostující Jaroslav Vlach střelu zblokoval. Berani dále hrozili, v přesilové hře hasil Kváča střely Dufka a Okála, ale příležitost jít poprvé v utkání do vedení domácí odmítli. K úspěchu nevedla ani další přesilovka při vyloučení Průžka. Skvělé zákroky předváděli oba gólmani, Huf vynunoval Knota a Kváče sebral Vopelkovi jasný gól. Před zlínským forvardem byla prázdná brána, ale otálel se zakončením a brankář Tygrů lapil kotouč do lapačky.

Třetí třetina

Obě mužstva chtěla strhnout vedení na svou stranu. Hrál se rychlý hokej s řadou šancí na obou stranách. Brankáři hráli prim, zatímco útočníci se v poslední dvacetiminutovce neprosadili v koncovce. U Zlína zaváhali v zakončení Dufek, Ondráček, Okál, na straně Liberce Bulíř, Radovan Pavlík a Lenc. Berani v závěru ustáli oslabení při vyloučení Novotného a měli i obrovské štěstí. Dvě vteřiny před koncem základní hrací doby trestuhodně zaváhal Jelínek, když netrefil zcela odkrytou klec.

Prodloužení

Trend z třetí třetiny pokračoval i v nastaveném čase. Zlínští měli více šancí, jenže Jakub Svoboda a Vopelka na Kváču nevyzráli. Hra se přelévala ze strany na stranu, nicméně vyrovnaný duel podobně jako před deseti dny rozhodly až samostatné nájezdy.

Samostatné nájezdy

Po pěti sériích byl stav nerozhodný 1:1, když se trefili pouze Dufek a Gríger. V sedmých nájezdech získali Bílí Tygři náskok, ale Dufek okamžitě srovnal. Rozhodla devátá série, Jaroslav Vlach dal gól, na který již Jakub Svoboda v podobě blafáku nenašel odpověď - 2:3.

I. série: Köhler - Lenc -, II. Jakub Svoboda, J. Vlach -, III. Dufek 1:0, Bulíř -, IV. Kubiš -, Gríger 1:1 V. Ferenc -, Vitásek -, VI. Gríger -, Köhler -, VII. Bulíř 2:1, Dufek 2:2, VIII. Bulíř -, Dufek -, IX. J. Vlach 3:2, Jakub Svoboda -.

Podrobnou textovou on-line reportáž najdete zde: https://www.onlajny.com/match/index/date/2021-01-22/id/306332

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Je potřeba mužstvo pochválit s výjimkou prvních pěti až deseti minut, než jsme se dostali do utkání. Poté to byl náš nejlepší zápas v sezoně, i když jsme nakonec prohráli na nájezdy. Kluci hráli velmi dobře. Vytvořili jsme si hodně šancí abychom zápas vyhráli. Jsme spokojeni s předvedeným výkonem."

Patrik Augusta (hlavní trenér Bílí Tygři Liberec): "Zápas byl výsledkově velmi podobný nedávnému střetnutí ve Zlíně. Soupeř hrál velmi dobře, byl houževnatý, zatímco my jsme udělali spoustu chyb. Zásluhou dobrého výkonu brankáře Kváči jsme našli cestu a v samostatných nájezdech jsme byli tentokrát šťastnější my. Jsme rádi za vítězství."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY