pátek 19. února 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Prohra Beranů v moravském derby, Kometa předvedla brankostroj

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 46. kola Tipsport extraligy 2020/21 na ledě Komety Brno vysoko 3:9 a zůstali i na čtvrtý pokus v souboji proti týmu zpod Špilberku bez bodového zisku. Vývoj utkání avizoval gólový nástup domácího týmu, neboť první gól padl již po 19 vteřinách a v 5. minutě přišel další přesný zásah. Berani se nevzdali a před druhou sirénou snížili zásluhou využité přesilovky na rozdíl tří branek. Zlínu však vůbec nevyšla třetí třetina, neboť inkasoval hned pět gólů! Kanonáda Brna se zastavila až na devíti přesných trefách, prim hrála elitní pětka modrobílých, která byla u pěti brankách. V sestavě Beranů odehrál první extraligový zápas sedmnáctiletý junior Lukáš Chludil. Branky dali Lukáš Vopelka, Pavel Kubiš a Tomáš Fořt. Zlín si může spravit chuť již v neděli 21. února při domácím duelu s Českými Budějovicemi.

46. kolo / pátek 19. 2. 2021 / 18:00
HC Kometa Brno Kometa Brno - Berani Zlín Zlín
9:3
(2:0, 2:1, 5:2)
Branky a nahrávky: 1. min Mueller (P. Holík), 5. Plášek ml. (Holland, Klepiš), 34. Zaťovič (P. Holík, Zámorský), 37. Zámorský (P. Holík), 44. Klepiš (Plášek ml., Holland), 47. V. Němec (Holland, Mueller), 48. Vincour (Rákos, Gulaši), 50. Zaťovič (Mueller), 55. Mueller (Zaťovič, P. Holík) - 40. Vopelka (Honejsek), 49. Kubiš (Řezníček, Fořt), 53. Fořt (Köhler). Rozhodčí: Pešina, Obadal – Zíka, Šimánek. Vyloučení: 3:6, navíc Žižka, M. Novotný (oba Zlín) na 10 minut. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: bez. Střely na branku: 40:23. Zblokované střely: 17:8. Hity: 0:0. Vhazování: 38/66 (58%) - 28/66 (42%). Průběh utkání: 4:0, 4:1, 7:1, 7:2, 8:2, 8:3, 9:3.

HC Kometa Brno: Vejmelka - F. Král, Zámorský, Kučeřík, Holland, Gulaši, Svozil, Bartejs – Zaťovič (C), P. Holík, Mueller (A) – Plášek ml., V. Němec, Klepiš (A) – Valský, Rákos, Vincour – Bondra, Kusko, Schneider. Trenéři: L. Zábranský st., Horáček, Zachrla, Kováčik.

Berani Zlín: Huf – Řezníček, Gazda, M. Novotný, Ferenc, Žižka (C), Suhrada, Matyáš Hamrlík – Kubiš (A), Fořt (A), Vopelka – Sebera, Honejsek, Šlahař – Köhler, Chludil, Dufek – J. Ondráček, Karafiát, Dobiáš. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

První třetina

Kometa měla raketový nástup do derby a po devatenácti vteřinách od úvodního vhazování se ujala brzy vedení. Americký snajpr Mueller dostal do prostoru mezi kruhy přihrávku od Holíka a z voleje prudkou střelou překonal brankáře Hufa - 1:0. Domácí hned začátku rozpálili motory na plný plyn, ve 3. minutě obránce Svozil z bezprostřední blízkosti tečoval kotouč nad břevno zlínské svatyně. Brno šlo na začátku 5. minuty již o dvoubrankového náskoku, když na modré čáře si vyměnili kotouč Holland s Kučeříkem a do pumelice vyslané od domácího nadějného beka vložil hůl Plášek, který umístil kotouč mezi Hufovy betony - 2:0. Berani nedokázali reagovat na tlak Komety, do rychlého brejku dva a jednoho se dostali Mueller s Holíkem, naštěstí pro hosty Holík nedotáhl do úspěšného konce blafák do bekhendu. Zlín se poté na vymanil z tlaku a před gólmanem Vejmelkou zahrozili Ferenc a Dobiáš. Žižka a spol. přestáli i první oslabení při vyloučení Novotného. Ve 13. minutě se prodral před brankoviště důrazný Rákos, ale po kličce ležícího Hufa nepřekonal. Berani nabírali stále více na dechu, střelecké pokusy si připsali Vopelka, Ferenc, Karafiát a Dufek. Před první sirénou pálil nebezpečně reprezentant Gazda, jenže Vejmelka vytěsnil puk ramenem do bezpečí a udržel čisté konto.

Druhá třetina

I prostřední periodu zahájili Jihomoravané náporem, Huf vyrazil střelu Vincoura, Zámorský pálil vedle a po střele Filipa Krále byla v pohotovosti lapačka zlínského gólmana. Berani měli před polovinou duelu na holi kontaktní gól, když si do skvělé pozice najel Karafiát, ale z prostoru mezikruží netrefil domácí branku. Kometa ubrala v první polovině třetiny ze svého tempa a zpět ji dostaly dvě využité přesilové hry. Druhý faul Honejska v krátkém sledu potrestal ve 34. minutě po 46 vteřinách početní výhody kapitán Zaťovič, který před Hufem udělal kličku do forhendu a zasunul kotouč do brány - 3:0. Elitní komando zaúřadovalo i v 37. minutě, po velkém tlaku vypálil přesnou dělovku od modré čáry Zámorský a kotouč se zastavil až v síti - 4:0. Zlín vykřesal naději na zkorigování utkání prvním gólem 18 vteřin před odchodem do kabin zásluhou využité přesilovky. Vopelka se trefil z levého kruhu nad Vejmelkovu vyrážečku - 4:1.

Třetí třetina

V závěrečné části se s góly doslova roztrhl pytel, neboť jich padlo hned sedm, z toho pět do hostující sítě! Kometa zásluhou Klepiše, Vojtěcha Němce a Vincoura zvýšila náskok v 48. minutě na rozdíl šesti gólů a vedla již 7:1. Hosté odpověděli ve 49. minutě druhým přesným zásahem. když Vejmelka neudržel střelu Vopelky a pohotový Kubiš dotlačil kotouč do sítě - 7:2. Gólové hody pokračovaly i nadále. Brňané přidali osmý gól, na který hosté odpověděli v 53. minutě třetí brankou. Fořt si najel na brankoviště po přihrávce od Köhlera a našel mezeru v postavení gólmana - 8:3. Gólostroj Komety se zastavil až v 55. minutě po další přesné trefě Muellera.

Podrobnou textovou on-line reportáž najdete zde: https://www.onlajny.com/match/index/date/2021-02-19/id/306385

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (trenér HC Kometa Brno): "Výsledek hovoří jednoznačně. Věděli jsme, že Zlín odehrál poslední zápas velmi dobře, ale na soupeře jsme se dobře připravili a byli produktivní. To byl klíč ke třem bodům. Rozhodl rovněž začátek zápasu, do kterého jsme výborně vstoupili a pomohly také přesilovky. Jsme rádi, že jsme duel měli celou dobu pod kontrolou."

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Byl to z naší strany ostudný výkon. Brno nás přebruslilo, přehrálo ve všech směrech a zaslouženě jsme prohráli. Chtěli jsme odehrát dobře první třetinu, ale po pěti minutách se to s námi vezlo. Od začátku bylo všechno špatně. Bohužel jsme nenavázali na kvalitní výkon z předchozího duelu."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY