úterý 18. srpna 2020 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani bojovali, ve vyrovnaném duelu se radovali Ostravané

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v 5. kole letního Poháru Generali České pojištovny 2020 na ledě týmu HC Vítkovice Ridera 3:5. Zlínští první postupový mečbol nevyužili, přesto mají stále velmi reálnou šanci na postup do čtvrtfinále této letní soutěže. Zápas v Ostravě měl vyrovnaný průběh, Berani dvakrát srovnali stav a ještě v 52. minutě snížili na rozdíl kontaktního gólu. Vítkovice v sestavě s navrátilcem z NHL Romanem Polákem v závěru pojistili tříbodovou výhru a stále živí postupovou naději. Branky dali Pavel Sedláček, Jan Dufek a Vojtěch Dobiáš. Zlín uzavře boje ve skupině D ve čtvrtek 20. srpna domácím zápasem s prvoligovým Přerovem, začátek v 17:30 hodin.

Generali Česká Cup / úterý 18. 8. 2020 / 17:30
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Berani Zlín Zlín
5:3
(2:1, 1:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 5. min Schleiss (J. Hruška, Trška), 19. Werbik (L. Kovář), 40. Marosz (Mikyska), 46. L. Krenželok (Irgl), 59. Marosz (Irgl, L. Kovář) - 13. P. Sedláček (Ferenc), 28. Dufek (Dluhoš), 52. Dobiáš (Köhler, Honejsek). Rozhodčí: Hradil, Kika – Gebauer, Rožánek. Vyloučení: 9:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 709. Střely na branku: 43:27 Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3.

HC Vítkovice Ridera: M. Svoboda - Polák (C), Štencel, R. Černý, Trška, Kuběš, L. Kovář, Demel - Lakatoš, J. Hruška, Mallet - Irgl (A), Marosz, K. Krenželok - Schleiss (A), Mikyska, Dočekal - T. Kubalík, Werbik, Dej. Trenéři: Trličík, D. Stránský, Svozil.

Berani Zlín: Huf - Gazda, Řezníček, Ferenc, Suhrada, Matyáš Hamrlík, Dluhoš - Ondráček (A), Fořt (A), Herman - Dobiáš, Honejsek, Köhler (C) - Dufek, Fryšara, Sebera - Karafiát, P. Sedláček, Václavek. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Hned v první minutě vystřelil Ondráček, ale domácí brankář Svoboda byl připraven podobně jako po akci Karafiáta se Sedláčkem. V 5. minutě předvedl úspěšný zásah i zlínský gólman Huf, když kryl pokus obránce Kubeše. Vítkovice šly do vedení zásluhou využité přesilovky, na konci úspěšné kombinace byl Schleiss, který se trefil z prostoru mezikruží. Huf inkasoval první gól v letním poháru až po 126 minutách pobytu na ledě! Berani srovnali stav ve 13. minutě, Ferenc zachytil rozehrávku domácích v útočné třetině, posunul kotouč na Pavla Sedláčka, a ten překonal Svobodu. Zlínští mohli jít vzápětí do vedení, jenže Fořt z blízkosti na vítkovického brankáře nevyzrál. Berani poté nevyužili úvodní přesilovku, Svobodu ohrozil pouze Köhler. Podobně se vedlo domácím při vyloučení Hermana, přesto strhli vedení před první sirénou na svou stranu. Střelu obránce Kováře vteřinu po vypršení početní výhody úspěšně tečoval mezi Hufovy betony exzlínský Werbik.

Zlínští při další početní výhodě dostali domácí pod tlak, nebezpečně pálil od modré čáry Gazda a kýžené vyrovnání nepřinesly ani dorážky. Velkou šanci spálil ve 26. minutě již při rovnovážném počtu hráčů na ledě Ondráček, který vystihl chybnou rozehrávku domácích beků, ale v koncovce na Svobodu nevyzrál. Udeřilo až o minutu později, Dluhoš vyslal ideální dlouhou přihrávku na Dufka, který svůj únik zakončil vyrovnávacím gólem. Ostravané opět přepnuli na vyšší rychlostní stupeň a před Hufem bylo pořádně horko. Štencel mířil v úniku nad a Berani se poté ubránili dalšímu oslabení. V závěru druhé třetiny odmítl vedení Honejsek a domácí strhli vedení potřetí na svou stranu. Druhou přesilovku využil ve 40. minutě gólem do šatny Marosz.

Vítkovice zvýšily na dvoubrankový rozdíl ve 46. minutě, když Hufa prostřelil přesnou střelou z prostotu mezikruží Krenželok. Berani se nevzdali a v 52. minutě dali kontaktní gól. Köhler přenechal kotouč Dobiášovi, který zamířil z prostoru levého kruhu přesně pod horní břevno vítkovické svatyně. Pojistku na domácí tříbodovou výhru dal minutu před závěrem nejlepší hráč na kluzišti Marosz, zpoza brány mu naservíroval ideální přihrávku Irgl. Berani ještě sáhli k power-play, ale skóre se již nezměnilo.

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Rostislav Marosz, Vojtěch Dobiáš, Zbyněk Irgl.

FOTO: PETR KOTALA (www.hc-vitkovice.cz)

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil (asistent trenéra HC Vítkovice Ridera): Potřebovali jsme vyhrát a vyhráli jsme, takže to je první bod. Samozřejmě jsme spokojení. V zápase bylo plno určitých chyb a nepřesností, ale myslím, že oboustranně. Měli jsme dost dalších šancí, bohužel i Zlín, ale tak, jak už jsem řekl, vyhráli jsme a jsme za body rádi, protože nám to otevřelo cestu do rozhodujícího zápasu v Třinci."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Nám se konečný výsledek zápasu nepodařil, ale předvedená hra bylo velmi dobrá. Opět jsme nastoupili ve značně omlazené sestavě. Právě pro mladé hráče jsou tyto přípravné zápasy velkou zkušeností. Na naší hře bylo spousta dobrých věcí, škoda jen řady neproměněných šancí. Remíza po šedesáti minutách by utkání slušela více. Vítkovice rozhodly o výhře v přesilovkách, mají tam šikovné hráče. Čeká nás ještě závěrečný zápas doma s Přerovem, který všechno rozhodne."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY