úterý 04. srpna 2020 | Zlin Press - Roman Ordelt

Úspěšný vstup: Berani slepenými góly otočili bitvu s Vítkovicemi

Hokejisté PSG Berani Zlín mají za sebou zdařilý vstup do letního Poháru Generali České pojišťovny, když v úvodním kole skupiny D porazili na domácím ledě tým HC Vítkovice Ridera 4:3. Berani otočili zápas během čtyř minut v závěru druhé a na začátku třetí minuty. Ze stavu 0:1 zvrátili duel na 3:2, což se ukázalo jako rozhodující okamžik utkání. Branky vstřelili Jakub Šlahař 2, Jakub Herman a Dalibor Řezníček. Zlín hraje ve čtvrtek 6. srpna druhý pohárový zápas na ledě prvoligového Přerova.

Generali Česká Cup / úterý 4. 8. 2020 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
4:3
(0:1, 1:0, 3:2)
Branky a nahrávky: 40. min Herman (D. Nosek), 42. Šlahař (Fryšara), 44. Řezníček (Fořt), 57. Šlahař (D. Nosek, Honejsek) - 9. Machů (T. Kubalík, Werbik), 43. Marosz (Mallet, Irgl), 60. Demel (J. Hruška, Fridrich). Rozhodčí: Obadal, Kubičík - Bryška, Hranoš. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: bez. Diváci: 786. Střely na branku: 39:38. Zblokované střely:. Hity: . Vhazování: . Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3.

Berani Zlín: Kašík (60, min Huf) - Gazda, Žižka (C), D. Nosek (A), Matyáš Hamrlík, Řezníček, Dluhoš - Šlahař, Honejsek, Okál - Ondráček, Fořt, Herman - Dufek, Fryšara, Köhler - Karafiát, P. Sedláček, Kubiš (A). Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

HC Vítkovice Ridera: Dolejš - Trška, Machů, Kubeš, Koch, Demel, L. Kovář - Fridrich, J. Hruška (C), Irgl (A) - Schleiss (A), Marosz, Bernovský - Mallet, Mikyska, Baláž - Šišovský, Werbik, T. Kubalík. Trenéři: Trličík, D. Stránský, Svozil.

Zlínští hokejisté nastoupili do utkání v nových dresech určených výhradně pro Generali Česká Cup. Úvodní třetina nabídla zahřívací tempo. Více ze hry měli Ostravané, kteří byli v koncovce nebezpeční a vůbec nebylo znát, že přípravu na ledě zahájili o čtyři dny později než Berani. Brankář Kašík zasahoval ve 4. minutě v první vážnější šanci pro hosty, když ramenem vytěsnil do bezpečí střelu Kováře. Na druhé straně měli hosté velké štěstí, neboť dorážka z hole Okála se šourala kolem brankové čáry, ale nakonec ji do bezpečí usměrnil jeden z vítkovických beků. Střelecký účet zápasu se otevřel v 9. minutě a o vedení pro Rideru se postaral juniorský obránce Machů. Sedmnáctiletý mladíček se trefil umístěnou střelou pod břevno a vymetl pravý kout brány. Ve 13. minutě se prodral před Kašíka bek Demel a při zakončení atakoval domácího gólmana. Köhler rozdal pár tvrdých ran a šel pykat na trestnou lavici. Berani mohli v 18. minutě srovnat krok, ale Kubiš místo zakončení do odkryté brány zvolil nepřesnou přihrávku. Těsně před první sirénou neuspěl z nájezdu Bernovský, neboť Kašík jeho blafák do forhendu zneškodnil.

Druhá třetina vyzněla pro Berany, kteří prahli po srovnání stavu. V koncovce neuspěl Fryšara, zatímco na druhé straně Kašík zneškodnil únik Kanaďana Malleta. Ve vlastním oslabení mohl skórovat ve 27. minutě Köhler, ale kotouč neumístil do odkryté svatyně. Hostující gólman Dolejš držel čisté konto i v 35. minutě, když si na něm vylámal zuby v bezprostřední blízkosti Sedláček a neujala se ani střela kapitána Žižky. Zlínští se dočkali zaslouženého vyrovnání 47 vteřin před závěrem druhého dějství. Nahození Noska posunul nadvakrát za Dolejšova záda pozorný Herman.

Na začátku třetí třetiny se roztrhl s góly pytel. Zlin šel poprvé do vedení 90 vteřin od úvodního vhazování, když Fryšara zavezl kotouč do útočného pásma a Šlahař umístěnou střelou z hranice kruhu vymetl pavučiny v levém rohu Dolejšovy brány. Přesně za minutu bylo srovnáno, neboť hosté za 21 vteřin potrestali faul Fryšary. Kotouč po střele Irgla vrátil před brankoviště Mallet a Marosz ho posunul do brány. Berani strhli za necelou minutu vedení opět na svou stranu, přesnou pumelici k tyči poslal Řezníček. Hra se poté přitvrdila a ve vyhecovaném závěru přibylo faulů na obou stranách. Domácí zpečetili výhru v 57. minutě a podruhé v zápase se trefil Šlahař zásluhou využité přesilové hry. Vteřinu před koncem ještě zkorigoval hostující prohru na rozdíl jednoho gólu Demel.

Tři nejlepší hráči podle www.hokej.zlin.cz: Jakub Šlahař, Antonín Honejsek, Tomáš Machů.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "První zápasy v sezoně jsou vždy hektické, tradičně spousta šancí na obou stranách. Jsme rádi, že jsme tento těžký zápas na úvod vyhráli, pouze nás mrzí pár zbytečných zdravotních šrámů, což nikoho nepotěší. Celkově to byl zajímavý zápas, hodně ofenzivní a zaskvěli se výborní brankáři. Led nebyl podle představ hráčů, ale viděli jsme spoustu hezkých akcí. Čtyři vstřelené branky nejsou špatný počin, ale vzhledem k množství vypracovaných šancí, to je málo. Zápas mohl skončit jiným výsledkem, ale máme tři body, za což jsme rádi."

Mojmír Trličík (hlavní trenér HC Vítkovice Ridera): "Nedal se čekat líbivý hokej, ale na úvod sezony nabídl zápas mnoho zajímavých šancí. Domácí so jich vytvořili více, ale i my jsme jich několik měli, jenže jsme je neproměnili. Pokud nevyužijete šance, nemůžete ve Zlíně vyhrát. Byl to první zápas po dlouhé pauze, výborný výkon brankáře a pochvala také nejmladšímu hráči Tomáši Machů, kterému se premiéra vydařila gólově i výkonem."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY