neděle 31. října 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Hokejisté Zlína nezískali z venkovní šňůry ani bod, prohráli i v Hradci

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 20. kola Tipsport extraligy 2021/22 na ledě týmu Mountfield HK Hradec Králové 1:4 a z týdenní šnůry duelů na na cizích kluzištích vyšli zcela naprázdno, když nezískali ani jeden bod. Berani nastoupili do souboje už s uzdravenou gólmanskou jedničkou Liborem Kašíkem, zatímco marodku v útoku rozšířil pro zranění Antonín Honejsek. Kubiš a spol. začali souboj velmi špatně, neboť již po 38 vteřinách hry inkasovali první gól. Hradec soupeře prakticky v úvodní třetině k ničemu nepustil a po zásluze přidal v 16. minutě i druhý gól. Berani hned při nástupu do druhé třetiny vstřelili kontaktní gól zásluhou využité přesilové hry. Východočeši si vzali ve 33. minutě zpět dvougólový náskok. Zlínští alespoň opticky byli více vyrovnaným soupeřem, jejich akcie držel nad vodou dobrým výkonem brankář Libor Kašík. Hosté však neuspěli v koncovce, zatímco Mountfield přidal ve třetí třetině čtvrtý gól a dovedl utkání s přehledem do vítězného konce. Jediný gól dal obránce Daniel gazda. Zlín hraje v úterý 2. listopadu doma s Libercem, začátek v 17 hodin.

20. kolo / neděle 31. 10. 2021 / 16:00
Mountfield HK Hr.Králové - Berani Zlín Zlín
4:1
(2:0, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. min Lev (Oksanen, Smoleňák), 16. Lalancette (Kelly Klíma), 33. Oksanen, 48. Jergl (Perret, Gaspar)- 22. Gazda (Trška, T. Mikúš). Rozhodčí: Šír, Sýkora – Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 147. Střely na branku: 37:19. Zblokované střely: 11:6. Hity: 8:3. Vhazování: 37/60 (62%) - 23/60 (38%). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Mountfield HK: Kiviaho – Blain, Nedomlel, F. Pavlík (A), Gaspar, McCormack, Kalina, Jank – Oksanen, Lev (A), Smoleňák (C) – Jergl, Kevin Klíma, Perret – Kelly Klíma, Lalancette, R. Pilař – Orsava, Koukal, Šalda. Trenéři: T. Martinec, Čihák, P. Svoboda, Horyna.

Berani Zlín: Kašík - O. Němec (A), Suhrada, Gazda, Mamčics, Ferenc, Trška, od 30. min M. Novotný – Vopelka, Hejcman, T. Mikúš – Flynn, A. Zbořil, Köhler (A) – Karafiát, P. Sedláček, Kubiš (C) – Sebera, R. Veselý, Frömel. Trenéři: Jenáček, L. Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Zlín měl velmi špatný nástup do utkání, neboť po 38 vteřinách hry inkasoval první gól. Z prostoru mezikruží po přihrávce od Oksanena vymetl šibenici Lev - 1:0. Úvodní minuty patřily Východočechům, kteří Berany nepouštěli ke kotouči. Brankář Kašík byl v jednom ohni střel, postupně zneškodnil pokusy Kevina Klímy, McCormacka a kapitána Smoleňáka. Berani se dostali do slibné příležitosti až v 10. minutě, ale ránu Tršky zablokoval tělem hradecký hokejista a finský gólman Kiviaho vůbec nemusel zasahovat. Nebezpečí stále hrozilo z domácích hokejek, po střele Jergla se blýskl Kašík, který pohotovou ránu vyrazil do bezpečí. Mountfield byl nadále při chuti a vytvořil si v úvodní třetině trvalý tlak. Střelecký pokus Kanaďana McCormacka gól nepřinesl podobně jako dorážka Pavlíka nebo střela Kelly Klímy. Druhý gól pro Hradec přišel v 16. minutě, kdy odražený kotouč od mantinelu dostal Lalancette a umístěnou střelou pod víko překonal Kašíka - 2:0. Zlínský gólman si ještě před první sirénou připsal úspěšné zákroky po střelách Orsavy, Lva a Oksanena. O převaze domácích v úvodních dvaceti minutách svědčil jednoznačný počet střel 19:4 v jejich prospěch!

Berani vstoupili do druhé třetiny nadějně. Pomohlo k tomu i vyloučení Lva za hákování ve 21. minutě. Hosté po 71 vteřinách přesilovku využili, od modré čáry se napřáhl Gazda a kotouč se zastavil až za zády Kiviaha - 2:1. Hradec si mohl vzít vzápětí dvougólový náskok zpět, ale střela Kevina Klímy se otřela o tyčku. Ve 26. minutě se prodrali do brejku dva na jednoho Lev se Smoleňákem, naštěstí Kašík se stihl přemístit a zakončení hradeckého kapitána lapil do lapačky. Zlín stále více prahl po srovnání stavu, ve 29. minutě po rychlém přečíslení vystřelil nepřesně junior Frömel. Hradec šel zpátky do dvougólového náskoku ve 33. minutě. Skvělou individuální akci předvedl finský forvard Oksanen, ve střednímu pásmu získal kotouč, najel si do otevřené zlínské obrany, práskl do kotouče, který pomocí brankové spojnice skončil za brankovou čárou - 3:1. Zlínští se poté bez problémů ubránili úvodnímu oslabení, paradoxně měl nejvážnější příležitost Sebera, ale neproměnil.

Ve 41. minutě se dostal lotyšský bek Mamčics dvakrát ke střele, při druhé už překonal finského brankáře, ale kotouč se odrazil od betonů mimo bránu. Mountfield měl na holi další gól ve 44. minutě, do samostatného úniku se prodral Orsava, naštěstí Kašík kotouč holí vypíchl. Domácím se zadařilo ve 48. minutě po ukázkové akci. Jergl přelstil beka Suhradu "stahovačkou" a předvedl parádní blafák do bekhendu - 4:1. Beranům ke zkorigování nepříznivého stavu nepomohla ani další přesilovka, za zmínku stála jen rána Gazdy, která mířila nad. Zlínské hokejisty od většího gólového přídělu zachránil jen velmi dobrý výkon Kašíka. V závěru duelu kryl střely Lva a Kellyho Klímy.

Nejlepší hráči: Aleš Jergl - Libor Kašík.

Ohlasy trenérů

Tomáš Martinec (hlavní trenér Mountfield HK Hradec Králové): "Zlín nepatří mezi naše oblíbené soupeře. Věděli jsme, že bude bojovat a rvát se o každý bod. Připravovali jsme se na těžký zápas, což se potvrdilo. Jsme rádi, že jsem zápas zvládli. První a třetí třetinu jsme hráli velmi slušně, měli jsme dobrý pohyb. Vytvářeli jsme si šance, hráli zodpovědně do defenzivy. Bodů si velmi vážíme. Musíme s pokorou pokračovat dále a připravit se na další zápasy."

Luboš Rob (první asistent trenéra PSG Berani Zlín): „Jeli jsme na půdu soupeře, který má formu, je druhý v tabulce, čehož jsme si byli vědomi. Chtěli jsme se vyvarovat horšího začátku, ale bohužel jsme hned v prvním střídání dostali gól a to nás zaskočilo. Hradec byl celou třetinu lepší a zaslouženě vedl 2:0. Poté jsme se vrátili do zápasu vstřeleným gólem a druhou třetinu odehráli dobře. Soupeř nám odskočil gólem na 3:1. Snažili jsme se přiblížit, abychom sahali po bodu, ale Hradec byl velmi dobrý. Chtěli jsme překvapit, což se nám bohužel nepovedlo.“

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY