neděle 12. prosince 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani potřetí v sezoně bodovali s Kometou, bonusový bod bral soupeř

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v utkání 32. kola Tipsport extraligy 2021/22 na ledě týmu HC Kometa Brno 1:2 po prodloužení. I Přes prohru v nastaveném čase zlínští hokejisté pokračují ve zlepšených výkonech a proti rivalovi v derby bodovali i na třetí pokus v sezoně. Kometa šla do vedení v 16. minutě po úspěšném zásahu amerického snajpra Petera Muellera. Kubiš a spol. se nevzdali a srovnali stav zásluhou využité přesilovky. V prodloužení se hrálo jen šestnáct vteřin, kdy dal vítězný gól domácího celku exzlínský Adam Zbořil, který na podzim hostoval v Baťově městě z Mladé Boleslavi. Kometa vyhrála již pátá zápas v řadě, zatímco Berani stáhli bodové manko na předposlední Kladno na rozdíl pěti bodů. Jedinou branku zaznamenal zkušený obránce Ondřej Němec, pro něhož to byl premiérový gól v extralize za Zlín. Nejvyšší soutěž má nyní týdenní reprezentační přestávku, Zlín hraje nejbližší zápas v úterý 21. prosince doma s Českými Budějovicemi.

32. kolo / neděle 12. 12. 2021 / 17:00
HC Kometa Brno Kometa Brno - Berani Zlín Zlín
2:1p
(1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 16. min Mueller (Zaťovič, Gulaši), 61. A. Zbořil (Horký) - 46. O. Němec (Mallet, Suhrada). Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Lederer, Kis. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000 (omezený počet). Střely na branku: 34:15. Zblokované střely: 12:18. Hity: 2:3. Vhazování: 38/70 (54%) - 32/70 (46%). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Kometa Brno: J. Sedláček - Bartejs, Ďaloga, Holland, Kučeřík, Roth, Gulaši (A), Fajmon - Mueller (A), Krištof, Zaťovič (C) - Horký, A. Zbořil, P. Kratochvíl - Vincour, Rákos, Ostřížek - Magee, Dočekal, Meluzín. Trenéři: Zábranský, Kalous, Horáček, Pipek.

Berani Zlín: Kašík - Gazda, Mamčics, O. Němec (A), Suhrada, Ferenc, Žižka, M. Novotný - Okál, Honejsek, Mallet - Flynn, P. Sedláček (A), Kubiš (C) - Michasenok, Hejcman, Zabusovs - Fryšara, R. Veselý, Vopelka. Trenéři: Jenáček, Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

K úvodní střele moravského derby se dostala Kometa, když v úvodní minutě vyzkoušel pozornost brankáře Kašíka americký forvard Mueller. Berani hráli ve 2. minutě úvodní přesilovou hru po faulu Gulašiho, nicméně brankáře Sedláčka ani jednou neohrozili. Domácí poté přidali na tempu a Kašík kryl střelu kapitána Zaťoviče. Při rychlém přečíslení tři na dva v 6. minutě nejdříve pálil Horký a vyraženou střelu neusměrnil do odkryté klece Zbořil. Zlínští se po ospalém začátku postupem času osmělili, do zakončení se dostali Kubiš a Veselý, od modré mířil obránce Gazda. Prim hráli v úvodní třetině oba brankáři, kteří hájili čisté konto. Bez úspěchu skončily střely Zabusovse a na druhé straně Zbořila s Krištofem. Střelecký účet derby se otevřel v 16. minutě. Po buly se dostal k puku Zaťovič, na modré čáře kotouč převzal Mueller a přesnou ránou zápěstím zaznamenal již patnáctý gól v sezoně - 1:0. Brno jednogólový náskok udrželo do první sirény.

Berani začali druhou třetinu velmi aktivně a před Sedláčkem bylo pořádně horko. Brněnský gólman kryl ránu Suhrady a ve 23. minutě měl velké štěstí, když střelu Veselého zastavila tyč. Ve stejné minutě už Honejsek překonal Sedláčka, domácí vyškrábli kotouč z brankové čáry a z dorážky nepropasíroval kotouč do sítě Okál. Kometa se z počátečního tlaku vymanila a ve 25. minutě Kašík vyrazil střelu Hollanda na hůl Horkého, naštěstí zlínský gólman úspěšně zasáhl. Na jeho straně stálo i štěstí, ve 28. minutě osamocený Krištof po ráně z levého kruhu orazítkoval břevno zlínské svatyně. Brno poté polevilo v tlaku a přes výbornou defenzivu nepouštělo hosty do vážnějších šancí. Domácí si vyzkoušeli v závěru třetiny poprvé v duelu přesilovku, ale Mueller se Zaťovičem v koncovce zaváhali.

Zlín měl na začátku třetí třetiny velké štěstí, po nahození Ďalogy se kotouč od tyčky svezl po brankové čáře a nakonec ho Kašík ukryl do bezpečí. Radost pro Berany přinesla 46. minuta a vyrovnávací gól zásluhou využité přesilovky. Němec po krásném pasu od Malleta propálil Sedláčka - 1:1. Hosty střelecký úspěch povzbudil a mohli zápas obrátit ve svůj prospěch. Okál z předbrankového prostoru nevyzrál na gólmana Komety a poté Mallet minul z voleje o pár centimetrů branku. Zlínští byli doslova politi živou vodu, Honejsek ve 49. minutě zblízka neuspěl. Do závěru základní hrací doby již branka nepadla a zápas se rozsekl v prodloužení.

V nastaveném čase se odehrálo jen 16 vteřin a bonusový bod si vystřelila Kometa. Berani ztratili za brankou kotouč, zmocnil se ho Horký a po jeho nahrávce Zbořil ránou z první dal vítězný gól napínavé partie moravského derby - 2:1.

Nejlepší hráči: Jakub Sedláček - Libor Kašík.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (trenér HC Kometa Brno): "Jsme rádi za vítězství, i když nás mrzí, že není tříbodové. Hlavně v úvodu utkání jsme měli šance a mohli jsme odskočit do výraznějšího vedení. Poté už to byl tuhý boj. Šli jsme si za výhrou, i když nakonec byla hodně upracovaná. Jedná se o důležité vítězství."

Luboš Jenáček (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Do utkání jsme nevstoupili dobře. Měli jsme štěstí, že Kometa nedala na začátku více gólů. Od druhé třetiny jsme zlepšili pohyb, byli jsme nebezpečnějším týmem, i když jsme se do vážnějších šancí nedostali. Kometa měla šance, měli přesilovku a ty mají vynikající. Klíčem k bodovému zisku bylo, že jsme jim nenabídly více přesilových her, mají na ně výborné hráče. Už v předchozím zápas doma s Litvínovem jsme hráli minimum času v oslabení. Naopak se nám podařilo srovnat stav z přesilovky a poté už to mohl kdokoliv rozhodnout. Mohli jsme prohrát za tři body, ale i vyhrát, šanci měl Zdeněk Okál. Prodloužení bylo krátké, udělali jsme chybu a inkasovali gól. Takový je hokej."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY