úterý 28. prosince 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani na body pod Ještědem v odvetě nedosáhli, s Bílými Tygry prohráli 1:4

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v zápase 36. kola Tipsport extraligy 2021/22 na ledě týmu Bílí Tygři Liberec 1:4 a nenavázali na zářijový duel v letošní sezoně pod Ještědem, který vyhráli 4:3 v prodloužení. Bílí Tygři měli utkání pod kontrolou a šli do vedení již v první třetině. Na začátku druhé dvacetiminutovky přidali další dva góly a vedli 3:0. Zlínští se poprvé trefili až v 50. minutě utkání zásluhou kanadského forvarda Alexandra Malleta. V sestavě Beranů na severu Čech chyběli zraněný lotyšský obránce Roberts Mamčics a ruský útočník Vladimir Michasenok. Zlín přivítá v derniéře roku 2021 ve čtvrtek 30. prosince na domácím ledě tým HC Energie Karlovy Vary.

36. kolo / úterý 28. 12. 2021 / 18:00
Bílí Tygři Liberec Liberec - Berani Zlín Zlín
4:1
(1:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 17. min Klepiš (Gríger), 22. Ordoš (Derner, Gríger), 26. Štibingr (M. Zachar, A. Najman), 56. J. Vlach (Klapka, M. Zachar) - 50. Mallet (Flynn, Hejcman). Rozhodčí: Hradil, Šindel – Pešek, Malý. Vyloučení: 3:7. Využití: bez. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000 (omezený počet). Střely na branku: 41:24. Zblokované střely: 17:14. Hity: 5:4. Vhazování: 39/59 (66%) - 20/59 (34%). Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1.

Bílí Tygři Liberec: Kváča – Štibingr, Vitásek, M. Ivan, M. Rosandić, Kolmann, Derner, Aubrecht – M. Zachar, Klepiš, Birner (A) – Faško-Rudáš, Gríger, Ordoš – Klapka, P. Jelínek (C), J. Vlach – J. Šír, A. Najman, Rychlovský. Trenéři: P. Augusta, J. Kudrna, Láska.

Berani Zlín: Kašík - Gazda, Ferenc, O. Němec (A), Suhrada, T. Hanousek, Žižka, M. Novotný - Mallet, R. Veselý, Kubiš (C) - Okál, Hejcman, Zabusovs - Fryšara, Karafiát, Flynn - Vopelka, P. Sedláček (A), Frömel. Trenéři: L. Jenáček, Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Severočeši začali od úvodních minut aktivně a brankář Kašík hned v úvodu utkání zasahoval po střelách Vlacha, Rosandiče a Grígera. Ve 3. minutě odešel na trestnou lavici Gazda za podražení, Ordoš z ideálního prostoru mezi kruhy mířil vedle. Berani se ubránili oslabení bez újmy na skóre, nicméně za necelou minutu šel pykat za katr další hostující bek Ferenc. Bílým Tygrům nevyšla ani druhá početní výhoda, Kašík zachraňoval po střele veterána Klepiše z levého kruhu. Zlínští se osmělili v polovině první třetiny a navrátilec do sestavy Okál prověřil po střele bekhendem gólmana Kváču v liberecké kleci. Hostující forvard neuspěl ani při následné dorážce. Domácí nezužitkovali ani třetí přesilovku, v koncovce se neprosadili Vlach a Birner. Sedm vteřin po návratu Ference na led se Liberec dočkal úvodního gólu. V 17. minutě se prosadil ze skrumáže Klepiš, který se dostal k odraženému kotouči, nejlépe se zorientoval před Kašíkem a jeho střela z mezikruží propadla do sítě - 1:0. Pro zlínské barvy mohlo být před první sirénou ještě hůře, neboť Ordoš se dostal po hrubé chybě hostující obrany do úniku, ale Kašík předvedl skvělý zákrok.

Zlínu nástup do druhé třetiny nevyšel. Jednatřicet vteřin po úvodním vhazování ještě Kašík bravurním zákrokem lapačkou zabránil gólu po střele kapitána Jelínka. Ve 22. minutě však kapituloval, nejdříve vyrazil střelu Dernera od mantinelu, ale na dorážku Ordoše k tyčce už nestačil úspěšně zasáhnout - 2:0. Zatímco Vopelka neúspěšně dorážel na Kváču, na druhé straně Bílí Tygři zvýšili náskok. Rychlík Zachar se dostal v 26. minutě před Kašíka, vyražený kotouč se dostal na hůl beka Štibingra, který ho se štěstím došoural do zlínské sítě - 3:0. Severočeši zůstali nadále při chuti, po nahození Rosandiče od modré čáry v přesilové hře zvonila za Kašíkem tyčka! Zlínští se ani za nepříznivého stavu nevzdali, Veselý v 29. minutě neprocpal kotouč za Kváču, který následně kryl betonem jedovku z hole Hejcmana. Liberecký gólman stále držel čisté konto a ustál i tlak ve 34. minutě.

Bílí Tygři měli zápas pod kontrolou a s přehledem drželi třígólový náskok. Vedení ještě mohli navýšit po rychlém brejku Birner s Rychlovským, ale akci překombinovali. Berani poté nevyužili druhou přesilovou hru. Zlín se vrátil zpět do zápasu v 50. minutě. Gólovou akci vypracoval Flynn, který se prokličkoval do brankoviště a kanadský forvard Mallet u tyčky zavěsil - 3:1. Domácí odmítli zdramatizování utkání čtvrtým gólem. Nejdříve v početní výhodě trefil Klepiš tyčku a v 56. minutě se už prosadil nejlepší střelec domácích šelem Vlach svým dvanáctým gólem v sezoně - 4:1.

Nejlepší hráči: Marek Zachar - Alexandre Mallet.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (hlavní trenér Bílí Tygři Liberec): „Rozhodně jsme rádi za další vítězství. Měli jsme spoustu dobrých věcí v útočné fázi, hodně toho pochytal zlínský gólman. Mohli jsme být produktivnější, ale jinak za nás panuje spokojenost.“

Luboš Rob (1. asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Chtěli jsme začít aktivně, ale bohužel jsme v první třetině měli tři vyloučené. Sotva jsme jedno oslabení ubránili, hned jsme šli do do druhého. Gól jsme paradoxně dostali, když se náš hráč vrátil na led. Ve druhé třetině byl Liberec lepší a po zásluze odskočil na 3:0. Ve třetí třetině jsme srovnali krok, ale bylo znát, že Liberec už měl velký náskok. Nakonec ho ještě potvrdil čtvrtým gólem a zaslouženě vyhráli.“

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY