úterý 04. ledna 2022 | Zlin Press - Roman Ordelt

Skvělý závěr přinesl Beranům důležité tři body v souboji s Kladnem!

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v zápase 38. kola Tipsport extraligy 2021/22 na chomutovském ledě s týmem Rytíři Kladno 3:1 a v důležitém souboji dvou týmů z chvostu extraligové tabulky si připsali tříbodovou výhru. Kubiš a spol. porazili Kladno poprvé v sezoně a ztrátu na předposlední místo stáhli opět na rozdíl tří bodů. Zlínští neponechali nic náhodě a na sever Čech vyrazili s jednodenním předstihem. Berani šli do vedení v 16. minutě, ale Rytíři srovnali stav na začátku druhé třetiny zásluhou využité přesilové hry. Hosté poté přečkali ve třetí třetině pětiminutové oslabení a důležitý souboj byl vyrovnaný až do 56. minuty Svěřenci Luboše Jenáčka dali v závěru základní hrací doby vítězný gól a veledůležitou výhru zpečetili za necelou minutu ještě třetím gólem. Branky dali Patriks Zabusovs, Jakub Ferenc a Štěpán Fryšara. Zlín hraje v pátek 7. ledna v Olomouci.

38. kolo / úterý 4. 1. 2022 / 18:00
Rytíři Kladno Kladno - Berani Zlín Zlín
1:3
(0:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 24. min Plekanec - 17. Zabusovs (R. Veselý), 56. Ferenc, 57. Fryšara (Okál). Rozhodčí: A. Jeřábek, Mrkva – Frodl, Komárek. Vyloučení: 4:4, navíc M. Novotný (Zlín) na 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 000 (omezený počet). Střely na branku: 36:30. Zblokované střely: 28:7. Hity: 7:13. Vhazování: 45/75 (60%) - 30/75 (40%). Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

Rytíři Kladno: Bow (8. - 9. min Stahl) – Funk, Kehar, K. Wood, Ticháček, J. Suchánek (A), Baránek – Hlava, Plekanec (C), A. Kubík – Jágr, Filip, Pytlík – M. Beran, Zikmund, Melka – Kristo, M. Indrák, Routa. Trenéři: D. Čermák, Burger, Paul, Kregl.

Berani Zlín: Kašík – Gazda, M. Novotný, O. Němec (A), Suhrada, Ferenc, Žižka, T. Hanousek – Mallet, Honejsek, Kubiš (C) – Michasenok, Hejcman, Okál – Flynn, R. Veselý, Zabusovs – Fryšara, P. Sedláček (A), Karafiát. Trenéři: L. Jenáček, Rob, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Hned v úvodní minutě se dostal do zakončení Mallet a na druhé straně Melka. Zlínští hokejisté byli na začátku utkání aktivnější, kanadský brankář Bow zasahoval po střelách Okála, Michasenoka a Veselého. Kladenští Rytíři se postupně osmělili a před gólmanem Kašíkem bylo pořádně horko. Hrozila především elitní Plekancova řada zásluhou beka Wooda. Kladno si vypracovalo největší šanci v 8. minutě, ale Zikmund mířil slepými náboji. V 9. minutě vystřelil z úhlu Okál na střídajícího brankáře Stahla, který předvedl úspěšný zákrok vyrážečkou. Po krátké opravě výstroje se kladenská jednička na brankovišti vrátila zpět na led. Domácí hráli v polovině třetiny úvodní přesilovou hru po prohřešku Němce a Berani měli velké štěstí, že neinkasovali. Kubík minul ve vyložené pozici branku a poté Kašík předvedl parádní zákrok po střela Krista. Obětavě hrající hosté první oslabení přečkali bez újmy a v 17. minutě udeřili. Rytíři zaváhali při vhazovaní a lotyšský forvard Zabusovs přízemní střelou k zadní tyči překonal Bowa - 0:1. Hosté se bránili v závěru třetiny po faulu Okála, ale Jágr a spol. ani jednou nevystřelili na Kašíka. Zlín odehrál poslední vteřiny úvodní periody v početní převaze, střelu Gazdy vytěsnil Bow betonem do bezpečí.

Zlín začal druhou třetinu zbývající částí přesilovky a odmítl navýšení náskoku. Kotouč se odrazil od zadního mantinelu k Honejskovi, který ho nedokázal dopravit do odkryté brány. Vzápětí neuspěl po střele bekhendem ani Mallet a domácí se ubránili. Rytíři srovnali stav zásluhou využité přesilovky, když podruhé odešel za katr Okál. Střela Kubíka ještě prosvištěla vedle, ale ve 24. minutě zkušený Plekanec hledal před bránou spoluhráče Hlavu, ale do přihrávky vložil hůl Pavel Sedláček a kotouč skončil pod břevnem Kašíkovy svatyně - 1:1. Domácí po vyrovnávacím gólu ožili mohli jít do vedení po střele Krista a šanci Routy. Berani se dostali pod tlak a s vypětím všech sil bránili nerozhodný stav duelu. Bow byl dlouho bez práce, zákrok si připsal až ve 34. minutě po střele Honejska. Do druhé sirény již branka nepadla, na obou stranách hráli prim gólmani, kteří všechny střely pochytali.

Rytíři se radovali na začátku třetí třetiny předčasně z gólu, naštěstí nahození Kubíka skončilo pouze na boční síti. Ve 44. minutě vyfasoval Novotný po ostrém faulu na Melku trest do konce utkání a Kladno hrálo pětiminutovou přesilovku. Po necelé minutě o výhodu přišlo, neboť ošetřený Melka po návratu na led fauloval a putoval na trestnou lavici. Berani se ubránili a po vyloučení Zikmunda získali více než minutovou přesilovku. Neujaly se střely Gazdy a poté Mallet zaváhal v obrovské šanci, když netrefil odkrytou bránu. Hosté se poté ubránili velkému tlaku Kladna, střela Pytlíka naštěstí skákala kolem brankové čáry. Závěr základní části už patřil žlutomodrým barvám! Zlín šel v 56. minutě podruhé v utkání do vedení, kotouč se odrazil z rohu kluziště na modrou čáru, kde vyslal nechytatelnou pumelici pod víko bek Ferenc - 1:2. Zlínská radost byla za necelou minutu ještě větší, Okálovu střelu dorazil do sítě Fryšara - 1:3. Hosté v závěru důležitého souboje kralovali na ledě, při další přesilovce ještě trefil Michasenok tyč.

Nejlepší hráči: Marek Baránek - Jakub Ferenc.

Ohlasy trenérů

Jiří Burger (trenér Rytíři Kladno): "Pro nás byl zápas velkým zklamáním. První třetina byla z naší strany hodně špatná. Ve druhé jsme se hodně zlepšili a byla škoda, že jsme ze šancí nedali víc gólů. Ve třetí třetině jsme dostali pětiminutovou přesilovku, nedali jsme gól a udělali jsme faul. Potom jsme měli ještě jednu dvouminutovou přesilovku a zase jsme se neprosadili. Pak přišla jedna chybička v naší třetině a Zlínu se povedlo dát vítězný gól."

Luboš Jenáček (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Vstoupili jsme do utkání dobře, prvních sedm až osm minut nám šly dobře nohy. Poté se hra srovnala, Kladno si vytvořilo ve druhé třetině místy až drtivý tlak, ale hodně nás podržel brankář Libor Kašík. Pomohla nám velká obětavost hráčů a štěstí na naší straně. Dalším zlomovým momentem bylo pětiminutové oslabení, naštěstí pro nás soupeř udělal faul a oslabení se smrsklo na tři minuty. Podařilo se nám ubránit se štěstím proti silné sestavě Kladna. Do třetí třetiny jsme vstoupili do závěru již lépe, ubráněné oslabení nám dodalo síly. Přišel vítězný gól, odražený kotouč a Kuba Ferenc to krásně trefil. Přidali jsme ještě jeden gól. Jsme spokojeni, že jsme zápas zvládli, neboť se hrálo o pomyslných šest bodů. Pokud bychom prohráli a měli jsme manko devíti bodů, už by byla naše situace kritická."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY