čtvrtek 02. září 2021 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani skvělým finišem srovnali krok, nakonec prohráli s Brnem v nastavení

Hokejisté PSG Berani Zlín odehráli závěrečný přípravný zápas před startem nového ročníku extraligy. Na domácím ledě podlehli po dramatickém průběhu týmu HC Kometa Brno 3:4 po prodloužení. Góly v odvetném duelu moravských rivalů začaly padat až od poloviny zápasu. Střelecký účet utkání otevřeli ve 30. minutě Berani, ale hosté za necelé tři minuty vyrovnali. Další góly padly až ve třetí třetině. Brno šlo do slibného vedení 3:1, nicméně zlínští hokejisté úspěšným finišem poslali duel do prodloužení. V něm se štěstí přiklonilo na stranu hostů. Branky dali Tomáš Fořt, Bedřich Köhler a Ondřej Němec. Poprvé v přípravě nastoupil uzdravený útočník Antonín Honejsek, zatímco Pavel Kubiš dostal volno. Zlín vstoupí do nového ročníku extraligy v pátek 10. záři, doma změří síly s Litvínovem.

příprava / čtvrtek 2. 9. 2021 / 17:00
Berani Zlín Zlín - HC Kometa Brno Kometa Brno
3:4p
(0:0, 1:1, 2:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 30. min Fořt (T. Mikúš), 57. Köhler, 60. O. Němec (T. Mikúš, Suhrada) - 33. Horký (Zaťovič), 45. Mallet (Kučeřík, Haščák), 50. Rákos (Kollár), 64. R. Pavlík z trestného střílení. Rozhodčí: Šudoma, Vrba - Kučera, Vašíček. Vyloučení: 6:11. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 800. Střely na branku: 32:33. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4.

Berani Zlín: Kašík - Suhrada, O. Němec (A), Trška, Ferenc, Gazda, M. Novotný, Matyáš Hamrlík - T. Mikúš, Fořt (C), Vopelka - Köhler, Honejsek, Šlahař - Hejcman, Fryšara, Okál - Sebera, P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

HC Kometa Brno: Tomek - Kučeřík (A), Roth, Ďaloga, Holland, Gulaši, Mikyska, Bartejs - Zaťovič (C), P. Holík, Horký - Haščák, Krištof, Mallet - Kusko, Kollár, R. Pavlík - Magee, Rákos, Šoustal. Trenéři: Kalous, Horáček, Kováčik.

Úvodní minuty odvetného zápasu s Kometou patřily hostům, kteří měli více ze hry. Brankář Beranů Kašík byl v ohni střel a hned ve 2. minutě úspěšně zasahoval po střele Krištofa z mezikruží. Velmi nebezpečný byl především první útok Brna, naštěstí zlínský gólman všechny střely soupeře zlikvidoval. Berani se dopustili pod tlakem dvou faulů, které však hosté v přesilových hrách nepotrestali. Berani se osmělili až v polovině utkání a do první vážnější šance se dostal v 10. minutě kapitán Fořt. Prodral se do úniku, ale v zakončení již neměl štěstí. Zlín postupem času srovnal tempo hry, nicméně oba gólmani Kašík a Tomek byli v úvodní dvacetiminutovce bezchybní a nepustili za svá záda ani jednu střelu.

Zlín hrál na začátku druhé třetiny po faulu kapitána Zaťoviče přesilovou hru. Ta byla prodloužena po prohřešku Gulašiho o další dvě minuty. Berani si vytvořili tlak, od modré pálil Vopelka, na Tomka střílel Mikúš, ale skóre se nezměnilo. Na druhé straně zahrozil v početní výhodě před Kašíkem slovenský forvard Kollár. Útočník Komety poté vyfasoval čtyřminutový trest a domácí se ujali v polovině zápasu vedení. Do střely Mikúše vložil před Tomkem hůl kapitán Fořt a tečí otevřel střelecký účet utkání - 1:0. Berani se radovali z vedení necelé tři minuty, neboť Kometa srovnala stav po rychlé akci ve 33. minutě. Rychlík Horký se prosadil v koncovce, přelstil kličkou domácího beka a kotouč skočil za zády Kašíka - 1:1. Domácí mohli vedení ještě strhnout opět na svou stranu, Hejcman mířil ve velké šanci vedle a neprosadil se ani mladík Sebera.

Na začátku třetí třetiny úřadovala Kometa, která strhla vedení na svou stranu. Nejdříve se prosadil ve 45. minutě se štěstím Mallet, když kotouč se pomalu došoural za brankovou čáru - 1:2. Hra se poté přitvrdila a na obou stranách přibylo vyloučených. Po rychlém přečíslení padl třetí gól hostů, kotouč si vyměnili Kollár s Rákosem a posledně jmenovaný měl před sebou snadnou práci v podobě odkryté svatyně - 1:3. Závěr základní hrací doby patřil Zlínu, který mohutným finišem srovnal nepříznivý stav. Nejdříve snížil v 58. minutě přesilovkovým gólem zkušený Köhler, když z velkého úhlu a s pomocí těla Tomka vstřelil kontaktní gól - 2:3. Berani sáhli k power play a jedenáct vteřin před třetí sirénou vyrovnali! Mikúš našel ideální přihrávku najetému Němce, který zaznamenal premiérový gól ve zlínském dresu - 3:3.

V nastaveném prodloužení se ocitl v hlavní roli forvard Komety Radovan Pavlík. Nejdříve odešel po faulu pykat na trestnou lavici, hosté oslabení přečkali bez újmy na skóre. Při návratu z trestné lavice se řítil osamocený na Kašíka. Domácí gólman zatáhl za ruční brzdu a rozhodčí nařídili trestné střílení. Pavlík poslal kotouč mezi Kašíkovy betony a rozsekl ve čtvrté minutě nastavení dramatický duel moravských soupeřů - 3:4.

Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Z úspěšného závěru jsme nakonec vykřesali bod. Sehráli jsme dobrý zápas. Převládají pozitiva, navíc jsme dali dva góly z přesilových her. V závěru nám vyšla i power play. Nesložili jsme po nepříznivém vývoji utkání předčasně zbraně. Máme ještě týden před startem extraligy všechno vyladit, navíc jsme hráli poprvé v téměř kompletní sestavě. V přípravě jsme nebyli spokojeni s produktivitou a s výjimkou dnešního zápasu nám nepomohly ani přesilové hry."

Fotogalerie