neděle 27. ledna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Bravo! Berani v derby s Brnem opět vládli. Zlín skolil Kometu na kolena i počtvrté v sezoně!

Hokejisté PSG Zlín vyhráli v zápase 44. kola Tipsport extraligy na ledě úřadujícího vicemistra z Brna 3:1. Vlachova družina porazila Kometu počtvrté a v letošní sezoně rivalské derby zcela ovládla. Berani velmi dobře bránili a mužstvo podržel gólman Luboš Horčička. Brno ještě dokázalo zareagovat na první trefu Zlína srovnáním stavu, ale na další góly ve své síti již nenašlo odpověď. Branky zaznamenali Zdeněk Okál, Filip Čech a Ondřej Veselý. Čajánek a spol. se výhrou v Brně vyhoupli opět na druhé místo před Třinec. Zlín si připsal venku tříbodový zisk za výhru po více než dvou měsících. Tým PSG hraje v pátek 1. února doma s Libercem.

44. kolo / neděle 27. 1. 2013 / 18:15
HC Kometa Brno Kometa Brno - Berani Zlín Zlín
1:3
(1:1, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. min Jakub Svoboda (Kováčik, H. Zohorna) - 9. Okál (O. Veselý), 26. Čech (Kubiš), 44. O. Veselý (Čajánek, Ondráček). Rozhodčí: Hradil, Polák - Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 5:4. Využití: bez. Diváci: 7 200 (vyprodáno). Střely na branku: 27:36. Průběh utkání: 0:1, 1:1,1:3.

HC Kometa Brno: Falter - Žižka, Dujsík, Švrček, Bičánek, Kováčik, Malec - H. Zohorna, Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Erat, Petrovický, Holec - Koreis, Dočekal, Burian - od 52. min navíc Němec. Trenéři: Venera, Oslizlo a Zubíček.

Berani Zlín: Horčička - Hamrlík, Linhart, Řezníček, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Čech - od 24. min navíc Ondráček, Šlahař. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

Zlín se dostal do první vážnější šance již ve 2. minutě, ale Kubiš trefil zblízka jen beton domácího brankáře Faltera. Brno hrálo hned v další minutě úvodní přesilovku, neboť Tesařík odešel za katr. Köhler se zmocnil v oslabení po chybě Žižky puku za brankou, ale Faltera nepřekonal. Vzápětí Linhart hákoval a Kometa získala výhodu hry pět na tři v trvání dlouhých 86 vteřin. Domácím se převaha o dva hráče vůbec nepovedla, hráli staticky, špatně kombinovali a šanci trestuhodně promarnili. Na Horčičku vystřelil nepřesně pouze Jakub Svoboda. Paradoxně ujel v závěru oslabení Čajánek, ale Falter jeho střelu z levého křídla vyrazil. Střelecký účet zápasu se otevřel na začátku 9. minuty. Falter vyrazil střelu Veselého a Okál přes bránícího Bičánka uklidil kotouč do brněnské sítě. Odpověď Brna na sebe dlouho nečekala, bombu Kováčika od modré čáry usměrnil do sítě ve 12. minutě Jakub Svoboda úspěšnou tečí mezi Horčičkovy betony. Domácí ve 13. minutě špatně vystřídali a Kometa pykala za přiliš mnoho hráčů na ledě. Berani si vytvořili zásluhou řady Lešky velký tlak, nicméně neskórovali. Střelu Holíka vyškrábl Falter vyrážečkou do bezpečí. Zlín mohl jít před první sirénou do vedení, střelu Čecha z mezikruží Falter efektivně ukryl v lapačce.

Na začátku druhé třetiny byl vyloučen Horák a Kometa si vytvořila v početní převaze velký tlak. Berani se ubránili se štěstím, střely Žižky, Zohorny a Hrušky v síti neskončily. V závěru oslabení pálil na druhé straně Leška, ale Köhler s Balaštíkem na dorážku nedosáhli. Dramatický okamžik přišel po ataku Koreise na Okála, ze kterého vyšel zlínský forvard s krvavým a bolestivým šrámem na nose. Bohužel píšťalka rozhodčího zůstala němá. Berani se dostali podruhé do vedení ve 26. minutě, v prostoru mezikruží zůstal volný Čech a svým sedmým gólem v sezoně se trefil přesně do horního růžku brněnské branky. Zlínští byli aktivnější a jejich tlak vyústil v další příležitosti. Falter byl v jednom ohni střel, mířili na něj Kubiš, Holík, Urbanec a Čech. Kometa nadále bojovala, ale srážela je do kolen řada nepřesností. Domácí s obtížemi přecházeli přes střední pásmo, navíc v koncovce byli bezzubí.

Zlínská aktivita byla odměněna třetím gólem v úvodu třetí třetiny. Čajánek našel zpoza branky Veselého, který vyprášil Faltera mezi betony. Ve 45. minutě fauloval pronikajícího Köhlera brněnský Žižka a hosté hráli další přesilovou hru. Berani dotírali před Falterem, ve slibné šanci neuspěl kanonýr Balaštík. Kometu mohla z letargie probrat přesilovka, ale po minutě ji ukončil faul Hrušky. Navíc Holík našel před brněnskou svatyní volného Horáka, který si nezpracoval kotouč. Domácí si vypracovali v závěrečných minutách střelecké p Domácí si vypracovali v posledních minutách několik střelecké příležitosti, ale výborného Horčičku již nepřekonali. V 56. minutě si vylámali zuby na zlínském gólmanovi Čermák a Tomáš Svoboda. Závěrečná snaha Brňanů se změnila v křeč. Tým PSG porazil Kometu i ve čtvrtém vzájemném duelu letošní sezony!

Nejlepší vyhodnocení hráči: Jozef Kováčik - Ondřej Veselý.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (hlavní trenér HC Kometa Brno): "Dnes jsme se dokázali prosadit proti bezchybné obraně soupeře jen jednou, neboť střílíme branky hodně těžko. Neměli jsme tolik šanci jako v minulých zápasech, ale naše produktivita je stále hodně bídná. Kdyby se nám podařilo dát nějaký další gól, mohlo se nám hrát lépe. V útoku se stále hodně trápíme."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Přijeli jsme do Brna s cílem pohlídat si začátek utkání, neboť jsme očekávali tlak domácího celku. Tento záměr se nám podařil. Ve druhé třetině jsme si vytvořili hodně brankových příležitostí a mohli jsme utkání zlomit trochu dříve. Dali jsme však v této části pouze jednu branku. Do závěrečné části jsme šli s taktikou pohlídat si těsný náskok. Když budu neskromný, tak řeknu, že jsme vyhráli zaslouženě. Dnes hráli kluci velmi dobře a zaslouží velkou pochvalu."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY