pátek 01. února 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Paráda! Tým PSG srazil Liberec na kolena, trefovali se Balaštík a Zámorský

Tahle hokejová parta má velkou sílu! Hokejisty PSG sice trápí rozsáhlá marodka, přesto Vlachova družina s řadou mladých hráčů vyhrává a nabírá v závěru základní části Tipsport extraligy velmi dobrou formu. Rozjetý Zlín porazil v utkání 45. kola Tipsport extraligy Bílé Tygry z Liberce 6:3 a poprvé skolil v letošní sezoně Severočechy. Parádní večer prožil kanonýr Jaroslav Balaštík, který si vystřílel hattrick, dvakrát se trefil Petr Zámorský a střelecký účet večera uzavřel zastupující kapitán Petr Leška. Kvůli nemoci nehráli dva zkušení hráči Petr Čajánek a Martin Hamrlík. Samotný zápas se nevyvíjel pro domácí nejlépe, Liberec v první třetině dvakrát vedl, ale Zlín využil dvěma góly využil pětiminutovou přesilovku. Berani si výhrou pojistili druhé místo v tabulce, na vedoucí Plzeň ztrácí pouhé dva body. Zlín hraje v neděli v Chomutově, poté následuje extraligová pauza.

45. kolo / pátek 1. 2. 2013 / 17:30
Berani Zlín Zlín - Bílí Tygři Liberec Liberec
6:3
(2:2, 1.1, 3:0)
Branky a nahrávky: 3. min Balaštík (Leška, O. Veselý), 19. Zámorský (Holík), 22. Zámorský (Holík, Honejsek), 49. Balaštík (Köhler, Linhart), 54. Balaštík (Köhler, Leška), 57. Leška (O. Veselý, Horák) - 1. P. Nedvěd (Duda), 7. Filippi (Čakajík, T. Pospíšil), 39. T. Pospíšil (Bulík). Rozhodčí: Blecha, Husička - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 10:10, navíc Štich (Liberec) na 5 minut a do konce utkání, Duda (Liberec) na 10 minut Využití: 3:2. Diváci: 4 673. Střely na branku: 43:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 3:2, 3:3, 6:3.

Berani Zlín: Horčička - Řezníček, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Okál, Honejsek, O. Veselý - Kubiš, Holík, Čech - Ondráček, Melenovský. Trenéři Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

Bílí Tygři Liberec: Schwarz - Čakajík, Derner, Výtisk, Vitásek, Štich, Jánošík, Šimek - Duda, Nedvěd, Dušek - T. Pospíšil, Bulík, Víšek – Vantuch, T. Urban, Galamboš - Bulíř, Filippi, Kica - Jonák. Trenéři: Hynek, M. Černý a Kapoun.

Liberec měl do utkání doslova raketový start a po 13 vteřinách od úvodního vhazování vedl. Kapitán Nedvěd se napřáhl kousek za modrou čárou a trefil přesně horní růžek Horčičkovy svatyně. Domácí však vedoucí branka nepoložila do kolen a před gólmanem hostů Schwarzem bylo pořádně horko, neprosadili se Kubiš, Řezníček a z dorážky Köhler. Berani se dočkali na začátku 3. minuty, kdy protrhl předchozí střelecký půst Balaštík. Zlínský kanonýr si najel na přihrávku Lešky a mířil přesně z prostoru pravého kruhu. Vlachově družině se vzápětí naskytla úvodní přesilovka, neboť za katr odešel Štich. Balaštík ani Honejsek však v koncovce štěstí neměli. Bílí Tygři oslabení přežili bez újmy a mohli si početní převahu sami vyzkoušet. Paradoxně se dostal Zlín do přečíslení a Ondráček trefil tyčku. Přesto strhli Bílí Tygři vedení opět na svou stranu, nepříliš prudkou střelu Čakajíka od modré čáry úspúšně tečoval mezi Horčičkovy betony Filippi. Rušné chvíle přinesla 14. minuta. Po vyhraném buly Melenovského vystřelil nebezpečně Ondráček, ale Schwarz střelu chytil. Vzápětí se dostal do brejku hostující Bulíř a zkušený zadák Tesařík zatáhl za ruční brzdu. Liberecký útočník zkusil blafák, ale neuspěl. Závěr první třetiny přinesl dramatické okamžiky. Jánošík dostal dvouminutový trest za sekání a Berani hráli další přesilovou hru. Po střetu Balaštíka s Dernerem zůstal liberecký bek ležet u mantinelu a na zlínského kanonýra se vrhli „mstitelé“ Štich a Duda. Čtyřicátník Nedvěd se pustil do souboje s Leškou a do rvačky se zapojily celé pětky. Ostrá řezba skončila vysokým trestem pro Šticha, ostatní rohovníci obdrželi shodně menší tresty. Zlínští měli po bitce výhodu pěti minut početní převahy, z toho téměř minutu pět na tři. A Berani trestali, neboť ještě před první sirénou přesně zamířil od modré čáry Zámorský.

Zlín potrestal podruhé pětiminutové oslabení Liberce na začátku druhé části a opět byl u toho obránce Zámorský. Podruhé úspěšně střílel od modré čáry a Berani otočili skóre. Domácí mohli náskok navýšit při další přesilovce, kdy za katr odešel za vysokou hůl Dušek. Největší šanci si vytvořil Balaštík, který tečoval Leškovy střelu těsně vedle liberecké brány. Domácí měli v 28. minutě velké štěstí, Bulík zblízka minul odkrytou klec, na druhé straně promarnil brejk Holík a neuspěl ani dorážející Kubiš. Po plovině utkání se málokdy hrálo v plném počtu hráčů na ledě, sudí vylučovali na obě strany. Berani psychickou výhodu nepřetavili v další střelecký úspěch a přišel před koncem druhé třetiny trest. Severočeši dostali k dispozici početní výhodu pět na tři v délce 79 vteřin. Kouč Hynek si vzal oddechový čas a po 15 vteřinách Tygři vyrovnali zásluhou Pospíšila. Ten z pozice za brankou přesně trefil Horčičkova záda, odkud se puk odrazil do sítě.

Liberec vstoupil do třetí třetiny v početní převaze, ale utkání zůstalo stále otevřené. Ve 45. minutě se prodral do brejku Köhler po ukázkovém vysunutí od Melenovského, ale obrovskou příležitost spálil, když zvolil v zakončení blafák, ale nepřehodil Schwarzův beton. Liberecký brankář si poradil i s tutovkou Ondráčka. Vítězný gól utkání přišel v čase 48:48 minuty. Zlín využil za pouhých šest vteřin přesilovku, odraženou střelu Linharta zametl do sítě Balaštík. Berani se ubránili poté oslabení a trestali v 54. minutě. Kanonýr Balaštík završil svůj střelecký počin hattrickem. Zlín dokonal báječný hokejový večer šestým gólem v liberecké kleci, jehož autorem byl po parádní kombinaci Leška. Bílí Tygři se po čtvrté inkasované brance již nezmohli na protiúder. Slušně zaplněný stadion v závěrečných minutách aplaudoval svým miláčkům za další výhru na domácím ledě.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Jaroslav Balaštík - Tomáš Pospíšil

Nejlepší hráči podle wwww.hokej.zlin.cz: Jaroslav Balaštík, Petr Zámorský, Tomáš Pospíšil

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Z naší strany to byl v dnešním zápase trochu hurá hokej. Nehráli jsme to, co jsme chtěli. Hráči hráli bezelstně zřejmě pod vlivem velmi dobrých výsledků a herní pohody v předchozích zápasech jsme nebyli důslední do obrany. Výsledek byl prakticky do stavu 3:3 stále otevřený a záleželo, kdo dá další gól. Zde se zápas nakonec i zlomil. Jsme rádi, že jsme vyhráli, dali jsme i pěkné góly. Přesto naší hře něco chybělo. Teď se těšíme do Chomutova."

Milan Černý (1. asistent trenéra Bílí Tygři Liberec): "Příčinu porážky vidíme ve spoustě vyloučeních, které byly způsobeny vlastní nedisciplinovaností. Dostali jsme se do problémů co se týče sestavy obránců, jednak vyloučením Davida Šticha v souboji a zraněním dvou beků byla naše hra oslabená. Zápas jsme měli dobře rozehraný, i za stavu 3:3 jsme mohli sahat po bodovém zisku. Ale opět zbytečnými vyloučeními jsme se dostali do oslabení. To nás výsledkově popravilo. Řešení situace nebylo správné, přišli jsme o vedení, neboť v dlouhém oslabení jsme inkasovali dva góly."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY