pátek 15. února 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Tým PSG Zlín vyšel na ledě Kladna bodově naprázdno

Hokejisté PSG Zlín prohráli v utkání 48. kola Tipsport extraligy na ledě Kladna 2:5 a vyšli podruhé v sezoně v zápasech s Rytíři bodově naprázdno. Berani dokázali odpovědět pouze na vedoucí gól Kladna srovnáním stavu ve 14. minutě, poté se utkání hrálo v režii domácích, kteří se přiblížili velmi blízko účasti ve vyřazovacích zápasech. Zlínští prohrávali před třetí třetinou 1:4 a ztrátu již nedohnali. Doplatili na vlastní nedisciplinovanost, neboť dvakrát inkasovali v oslabení. Dostali 14 dvouminutových trestů a navíc dva osobní tresty. Branky zaznamenali Antonín Honejsek a Jiří Ondráček. Tým PSG hraje v neděli doma s Třincem, úvodní buly netradičně v 15.30 hodin.

48. kolo / pátek 15. 2. 2013 / 17:30
Rytíři Kladno Kladno - Berani Zlín Zlín
5:2
(2:1, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 4. min M. Hořava (Patera, Jass), 18. Jass (M. Hořava, Patera), 33. Eberle (Lukáč), 37. Valský, 60. Eberle - 14. Honejsek (Čajánek, O. Veselý), 57. Ondráček (Okál, Holík). Rozhodčí: Turčan, Hodek - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 12:13, navíc Čech do konce utkání, Hamrlík (oba PSG Zlín) na 10 minut. Využití: 2:2 V oslabení: 1:0. Diváci: 2 653. Střely na branku: 34:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2, 5:2.

Rytíři Kladno: Chábera - L. Procházka, D. Růžička, P. Hořava, Piskáček, Kameš, Doudera, Macholda, Kužel - Eberle, Lukáč, M. Látal - Jass, Patera, M. Hořava - Melka, Dragoun, Dalecký - Valský, Kuchler, Kuchejda. Trenéři: Vojta, Kopecký a Tatíček.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Řezníček, Kotvan - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Okál, Čech, Holík - Fořt, Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Kladno začalo lépe a na konci 4. minuty se dostalo do vedení. Na přihrávku kapitána Patery před brankáře Sedláčka si najel Miloslav Hořava a otevřel střelecký účet zápasu. Rytíři byli v úvodu zápasu aktivnější, střelu Kuchlera nebezpečně tečoval Valský. Beranům se naskytla ve 12. minutě úvodní přesilová hra, která byla za půl minuty zvýhodněna v dvojnásobnou početní výhodu v délce 89 vteřin. Od modré čáry několikrát vystřelil Zámorský, ale gólman Kladna Chábera odolával. Zlín přesilovku přece jen využil, kotouč za brankovou čáru dotlačil Honejsek, který se trefil ve vzájemných zápasech s Rytíři v sezoně již popáté. Na konci 16. minuty se pustili do vzájemné potyčky Eberle s Horákem a oba se šli zchladit na trestnou lavici. Velkou šanci promarnil Valský, který trefil levou tyčku odkryté branky. Kladno využilo v 18. minutě rovněž přesilovku, když přesně pálil najíždějící Lotyš Jass. Po brance se strhla před Sedláčkem velká mela, po které rozhodčí poslali předčasně do kabin Čecha, jenž se do bitky zapojil ze střídačky. Domácí mohli přidat před první sirénou další gól, naštěstí pro hosty Látal před brankou netrefil kotouč.

Na začátku druhé třetiny se naskytla Rytířům šance zvýšit těsné vedení. Kotvan fauloval při úniku Látala a rozhodčí nařídili trestné střílení. Kladenský forvard penaltu neproměnil, Sedláček jeho střelu bez potíží zlikvidoval. Ve 24. minutě odešel za katr Růžička za podražení a Berani hráli další přesilovku. Zlínští ohrozili Cháberu pouze střelami od modré čáry, Tesařík a Zámorský na kladenského gólmana nevyzráli. Zlín měl příležitost na srovnání stavu, ale Okál nezvedl kotouč pod horní tyčku, na druhé straně neuspěl z křídla Jass. V polovině utkání pálil na zlínskou bránu švihem aktivní Hořava, naštěstí Sedláček střelu zneškodnil. Rytíři hráli poté početní výhodu při faulu Köhlera a využili ji za necelou minutu. Eberle vybruslil zpoza brány a zasunul kotouč za brankovou čáru. Kladno si vytvořilo tlak a přidalo ještě čtvrtý gól. Valský využil zaváhání hostující obrany a po objetí branky i pomocí brusle zlínského obránce zvýšil náskok Kladna. Před druhou sirénou mohlo být pro zlínské barvy ještě hůře, neboť Rytíři hráli dvě minuty dvojnásobnou přesilovku po faulech Köhlera a Linharta. Domáci uzamkli soupeře v obranném pásmu, ale k vážnější příležitosti se nedostali. Sedláček vyrazil pouze střelu Piskáčka, v dalším průběhu obětavě hrající Berani se ubránili. Zlín mohl v samotném závěru zkorigovat nepříznivý stav po střele Honejska, ale Chábera byl připraven.

Vlachova družina v úvodu třetího dějství nevyužila početní výhodu při prohřešku Lukáče. Ve 46. minutě se dostal kanonýr Balaštík dvakrát po sobě do velké šance, ale neuspěl. Mužstva poté hrála ve čtyřech a příliš vzruchu na ledě to nepřineslo. Ve 49. minutě se zaskvěl Sedláček, zuby si na něm z blízkosti vylámali Kuchler a Růžička. Berani pod tlakem hráli nedisciplinovaně a dopouštěli se řady faulů. Rytíři měli další početní výhodu pět na tři tentokrát v délce 68 vteřin. Stoprocentní šanci Jasse vyrazil bravurně Sedláček. Právě Lotyš se pasoval do role spalovače šancí, v 56. minutě opět neuspěl po střele bekhendem. Pro domácí přišla menší komplikace v podobě druhého inkasovaného gólu. Zlín využil za pouhých devět vteřin přesilovku, odražený kotouč snadno usměrnil do sítě Ondráček. Berani se odhodlali minutu před koncem k power play, která byla ještě zvýhodněna faulem brankáře Chábery. Hosté hráli šest na čtyři, nicméně kontaktní gól nevstřelili. Sedmnáct vteřin před koncem zpečetil kladenskou výhru střelou do prázdné brány Eberle. Rytíři si výhrou a získem tří bodů přiblížili vyřazovací boje v play off a poslali svému majiteli Jaromíru Jágrovi na dálku do Dallasu dárek k 41. narozeninám. Tým PSG Zlín si na jistotu přímého postupu do extraligového čtvrtfinále musí počkat minimálně do nedělního domácího utkání s Třincem.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Miloslav Hořava – Antonín Honejsek.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Vojta (hlavní trenér Rytíři Kladno): "Utkání bylo vyrovnané. Zlína jsme se báli, protože dobře víme, že umí zahrát na kluzištích soupeřů. Na začátku nám pomohlo, že jsme se dostali do vedení. Ve druhé třetině jsme dokázali dát šťastné góly a v závěru jsme to ubránili. Navíc jsme ještě neproměnili početní výhody pět na tři a trestné střílení. Třetí třetina byla z naší strany až moc pasivní. Dotáhli jsme se na dostřel přímého postupu do čtvrtfinále a uděláme všechno, abychom v dobrých výkonech pokračovali i nadále."

Rostislav Vlach (první trenér PSG Zlín): "Kladno vyhrálo zaslouženě. Kromě úvodu utkání, kdy byl obraz hry vyrovnaný, nás domácí předčili ve všech směrech, a to v bojovnosti a nasazení. Kladno využilo šance, které mělo."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY