úterý 25. září 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Derby s Kometou rozhodl v nastavení Honejsek, Kometa přišla o neporazitelnost

Dramatická bitva se šťastným koncem pro žlutomodré barvy byla k vidění v magnetu 5. extraligového kola mezi týmy PSG Zlín a Kometou Brno. Jubilejní 15. moravské derby přineslo na ZS Luďka Čajky ve Zlíně krásný hokej s řadou velkých a nečekaných obratů. Vlachova družina se ujala vedení, ale hosté na začátku druhé třetiny obrátili nepříznivý stav ve svůj prospěch. Zlín však dvěma slepými góly v rozpětí 22 vteřin během 27. minuty strhl vedení opět na svou stranu. Brno ale opět vyrovnalo. Rozuzlení napínavé tajenky přinesla až druhá minuta prodloužení a parádní kousek hrdiny večera Antonína Honejska. Branky Zlína dali Antonín Honejsek 2, Bedřich Köhler a Zdeněk Okál ml. Tým PSG hraje v pátek "televizní" zápas v Liberci.

5. kolo / úterý 25. 9. 2012 / 17:30
Berani Zlín Zlín - HC Kometa Brno Kometa Brno
4:3p
(1:0, 2:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 4.min Köhler (Leška, Balaštík), 27. Honejsek (Veselý, Řezníček), 27. Z. Okál ml., 63. Honejsek (Holík, Matějíček) - 24. T. Svoboda (J. Svoboda, Bičánek), 25. T. Svoboda (Dlouhý), 36. J. Svoboda (T. Svoboda, Valach). Rozhodčí: Polák, Jeřábek - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 4:6, navíc Jan Hruška (KOM) na 10 minut Využití: 1:0. Oslabení: bez. Diváci: 5 058. Střely na branku: 37:36. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Berani Zlín: J. Sedláček – Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Horák – Balaštík, Leška, Köhler – Honejsek, Čajánek, Veselý – Z. Okál ml., Holík, F. Čech – Kubiš, Melenovský, Ondráček. Trenéři Vlach, Jurík, Hrazdira.

HC Kometa Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Švrček, Bičánek, Valach, Malec, Valábik, Krejčiřík - Erat, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, J. Hruška, Jakub Svoboda - Holec, Petrovický, M. Hořava - Koreis, Dočekal, H. Zohorna. Trenéři: Venera a Oslizlo.

V sestavě domácích chyběl se zraněním laborující zkušený obránce Radim Tesařík, jeho místo zaujal junior Oldřich Horák. Zlínští začali od úvodních minut aktivně a hned ve třetí minutě vyzkoušel pozornost gólmana Trvaje třetí útok domácích, když stříleli Matějíček a Holík. Poprvé udeřilo na začátku 4. minuty, Leška zpoza mantinelu vyslal ideální přihrávku a zcela osamocený Köhler překonal Trvaje. Vlachova družina si vytvořila tlak, který byl ještě znásoben fauly hostujících hráčů. Zlín měl při prohřešku Bičánka úvodní přesilovou hru. Zlínští si vytvořili tlak, ale v koncovce neuspěli. Hosté se hodně zlobili, že rozhodčí nepřerušil hru, neboť obránce Kováčik zůstal po nastřeleném kotouči v obranném pásmu. Vzápětí mohl Köhler zaznamenat další gól, ale Trvaj byl připraven. V polovině úvodní třetiny se naskytla Zlínu další početní převaha, když Hořava neúmyslně zasáhl holí do tváře Ondráčka. Balaštík tečoval Hamrlíkovu střelu do Trvajova betonu, po rychlé kombinaci netrefil ideálně puk kapitán Čajánek a v závěru přesilovky mířil vedle Veselý. Zaplněný stadion viděl hokej v rychlém tempu a další aktivitu čtvrtého útoku zbrzdil až další faul Brna. Při další přesilovce si aktivně počínal obránce Řezníček, ale Kometa přežila i třetí oslabení. Hosté zahrozili až v samotném závěru, kdy střela obránce Kováčika těsně minula pravou tyčku Sedláčkovy svatyně.

Berani začátek druhé třetiny prospali. Domácí vyrobili ve středním pásmu chybu a Kometa rychlou akci dva na jednoho ve 24. minutě využila zásluhou Tomáše Svobody. Za půldruhé minuty již hosté vedli, Dlouhý za brankou obral o puk jednoho ze zlínských hráčů a Tomáš Svoboda vstřelil svůj druhý gól v zápase. Zlín nečekaný obrat hostů zaskočil. Vzruch přinesla 26. minuta, prodírajícího Balaštíka zastavil nedovoleně u mantinelu Kováčík, následně se strhla menší potyčka mezi Zámorským a Čermákem. Výsledkem byla dvouminutová přesilovka pro Zlín, kterou hned na jejím začátku využil Honejsek, když mířil přesně mezi Trvajovy betony. Za pouhých 32 vteřin již Berani opět vedli. Nevídaný obrat dokonal Okál, který vypíchl puk na modré čáre a jel v akci dva na jednoho s Holíkem. Místo nahrávky volil střelu a trefil přesně levý horní růžek! Brno hrálo až ve 28. minutě první přesilovku, ale do vážnější akce se nedostalo. Poté se ocitl dvakrát ve slibné přiležitosti Petrovický, ale v koncovce neměl štěstí. Hostům se podařilo vyrovnat ve 36. minutě, neboť po Sedláčkově zaváhání měl Jakub Svoboda snadnou práci a mířil do opuštěné klece.

Obě mužstva nastoupila do začátku třetí třetiny se snahou neudělat chybu. Berani v úvodu třetího dějství nevyužili další přesilovku. Ve 48. minutě sice dal Köhler gól, ale až poté co fauloval Trvaje. Největší příležitost Komety měl Zohorna, ale Sedláčka nepřekonal. Vedení na domácí stranu mohl strhnout Linhart, ale jeho bomba od modré čáry lízla Trvajovu tyčku. V 54. minutě předvedl bravurní zákrok Sedláček, který zneškodnil tutovku Malce. Zlínský gólman držel akcie domácího celku na výhru i za další dvě minuty. Jakub Svoboda měl na holi rozhodující gól, když Kometa se dostala do rychlého přečíslení tři na jednoho, ale brankář Beranů puk zastavil rukavicí. Domácí ještě trnuli v závěru při prohřešku kapitána Čajánka, ale derby po šedesáti minutách vítěze nepřineslo.

Rozhodující akce utkání přišla ve druhé minutě prodloužení. Honejsek se prodral podél mantinelu do útočného pásma, najel si před Trvaje a vedle padajícího gólmana skončil puk v síti. Kometa Brno přišla poprvé v sezoně o svou neporazitelnost a gejzír radosti na zimním stadionu Luďka Čajky propukl v plné síle!

Nejlepší vyhodnocení hráči utkání: Antonín Honejsek - Tomáš Svoboda

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Antonín Honejsek, Dalibor Řezníček - Tomáš Svoboda

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Měli jsme parádní vstup do utkání, ale dali jsme pouze jednu branku. Brno bylo pořád v zápase. Vstup do druhé třetiny se nám vůbec nevydařil. Dvěma hrubkami, kdy jsme byli v držení puku, jsme ho ztratili a inkasovali dva góly. Ke cti slouží mužstvu, že se za stavu 1:2 dokázalo vzchopit a otočit výsledek v náš prospěch na 3:2. Potom se hra srovnala, Brno vyrovnalo a v poslední třetině byl zápas vyrovnaný. Za celý průběh zápasu byla remíza po šedesáti minutách spravedlivá. Myslím si, že bonusový bod jsme si zasloužili."

Lubomír Oslizlo (asistent trenéra HC Kometa Brno): "Diváci viděli velmi dobré utkání. Nám se vstup příliš nepovedl, soupeř byl u všeho dříve než my. Od druhé třetiny jsme srovnali krok, podařilo se nám otočit výsledek. Během minuty vedl zase Zlín, nám se podařilo opět vyrovnat. V závěru třetí třetiny měli Malec a Jakub Svoboda velké příležitosti, ale zůstaly bohužel nevyužity. Zlín v prodloužil svou šanci využil a získal další bod."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY