neděle 24. února 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

Nevídaný obrat ve třetí třetině přinesl po čtyřech letech výhru v Plzni a přiblížil pohár!

Hokejisté PSG Zlín vyhráli v utkání 51. kola Tipsport extraligy na ledě Škody Plzeň 5:4, posunuli se do čela extraligové tabulky a mají na dosah Prezidentský pohár pro vítěze základní části extraligy! O výhře Zlína v souboji dvou týmů o čelo tabulky rozhodla třetí třetina a velký trhák Zlína, který dal během necelých pěti minut čtyři góly a otočil nepříznivý stav 1:3 na 5:3! Berani prolomili plzeňský komplex a vyhráli v Plzni opět po necelých čtyřech letech (naposledy září 2009 4:3 po nájezdech), přičemž tři body za výhru získali po dlouhých sedmi letech (naposledy v lednu 2006 po vítězství 4:2). Branky zaznamenali Petr Čajánek, Jaroslav Balaštík, Petr Leška, Antonín Honejsek a Filip Čech. Tým PSG Zlín uzavře základní část extraligy domácím zápasem s Pardubicemi v úterý 26. února v 18.15 hodin.

51. kolo / neděle 24. 2. 2013 / 18:15
HC ŠKODA Plzeň Plzeň - Berani Zlín Zlín
4:5
(1:0, 2:1, 1:4)
Branky a nahrávky: 13. min Vampola (Lev), 35. Johnson (Jiří Hanzlík), 39. Jiří Hanzlík (Jan Kovář), 60. Johnson (Jan Kovář) - 24. Čajánek (Honejsek, Tesařík), 48. Balaštík (Hamrlík, Linhart), 51. Leška (Linhart), 51. Honejsek (Veselý, Zámorský), 53. F. Čech (Linhart). Rozhodčí: Šindler, Turčan - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:8, navíc Jeřábek (Plzeň) na 10 minut. Využití: 1:2. Diváci: 5 443. Střely na branku: 41:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:5, 4:5.

HC ŠKODA Plzeň: Mazanec - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, Havíř, St. Pierre, Mozík, Boháč (22. min Frolo) - Johnson, Vampola, Lev - Kratěna, Jan Kovář, Schleiss - P. Sedláček, Kašpařík, Hollweg - Petruška. Trenéři: Razým, Michal Straka, Špaček a Pejchar.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Urbanec, Tesařík, Horák, Kotvan, Řezníček - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Kubiš, Okál, F. Čech - Šlahař, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

V Plzni řádila velká marodka a v sestavě Škodovky chybělo hned sedm hráčů základní sestavy včetně kapitána Straky a střelce Vlasáka. Ve zlínské kabině začala pozvolna úřadovat střevní viróza, kterou odnesl útočník Holík. Hned ve 2. minutě se ocitl ve slibné šanci Kratěna, ale selhal. Domácím se naskytla vzápětí úvodní přesilová hra, když na trestnou lavici zamířil Zámorský za hákování. Plzni ji nesehrála nejlépe a hosté se ubránili. Západočeši si získali v první třetině postupem času herní převahu. Ve 4. minutě brankář Sedláček zneškodnil ránu Kašpaříka z pravého kruhu, o dvě minuty posléze se dostali do rychlého přečíslení Kovář s Johnsonem, ale americkému forvardovi přeskočil v rozhodujícím okamžiku kotouč. Plzeň mohla v 9. minutě otevřít střelecký účet utkání, Vampola se proháčkoval mezi obránci Zlína, udělal kličku Sedláčkovi, ale orazítkoval jen tyč. Udeřilo až ve 13. minutě a Vampola se dočkal po návratu do české extraligy letošní první trefy. Po nahození puk poskakoval před zlínskou svatyní a Vampola dorážkou za Sedláčkova záda zařídil vedení pro domácí. Berani ohrozili domácí až v závěru první třetiny po střelách Linharta, Šlahaře a Kotvana, nicméně brankář Mazanec byl připraven.

Zlín vstoupil do druhé třetiny aktivně. Zatímco bombu Balaštíka vytlačil Mazanec do bezpečí, ve 24. minutě poprvé kapituloval. Hosté využili v samotném závěru početní výhodu, Mazanec tečovanou střelu Tesaříka od modré pouze vyrazil před sebe, Honejsek přisunul k Čajánkovi, který pálil zblízka do prázdné branky. Před polovinou zápasu se vyznamenal Sedláček, skvěle zneškodnil střelu švihem Kratěny. A byl to v 31. minutě opět plzeňský útočník, probil se do brejku, ale čistě mu kotouč před Sedláček vypíchl Linhart. Zlínští se dostali ve 34. minutě do rychlého přečíslení, Čajánek vystřelil z prostoru kruhu, ale mířil těsně vedle pravé tyčky. Diváky poté dostala do varu bitka po závaru před Sedláčkem po nahození od Kováře. Pustili se do sebe Kratěna a Horák, oba rohovníci vyfasovali za hrubost čtyři minuty. Plzeň se dostala podruhé do vedení na konci 35. minuty. Zámořský důraz opět předvedl Johnson, který propasíroval kotouč pod Sedláčkovým betonem za brankovou čáru. Po zákroku Jeřábka na Köhlera u mantinelu hráli hosté další přesilovku, navíc plzeňský obránce dostal za zásah do oblasti krku a hlavy desetiminutový trest. Domácí se v oslabení ubránili, Mazanec zasahoval jen po střele Tesaříka a nahození Hamrlíka od modré čáry. Škodovka přidala ještě před druhou sirénou třetí gól. Domácí po faulech Kotvana a Veselého hráli 77 vteřin početní převahu pět na tři, za pouhých osm vteřin ji využil kapitán Hanzlík umístěnou střelou k levé tyči. Plzeň pokračovala v přesilovce pět na čtyři, naštěstí pro zlínské barvy Kovář v závěrečných vteřinách druhé části těsně minul.

Na začátku třeti třetiny vystrašil domácí bekhendovou střelou Ondráček, ale nastřelil jen Mazancův levý beton. Západočeši promarnili při vyloučení Čecha velkou příležitost, neboť Kratěna pálil nepřesně do odkryté brány. Místo zvýšení náskoku ze strany Plzně, přišel nevídaný obrat zlínské družiny. Berani vstřelili v rozmezí 4:56 minuty čtyři branky a obrátili nepříznivý stav 1:3 na 5:3! Zlínský koncert začal v 48. minutě kanonýr Balaštík tečí Hamrlíkovy střely při zkrácené přesilovce. Za necelé tři minuty bylo vyrovnáno. Leška si zpracoval puk na útočné modré čáře a tvrdou ranou trefil pravý horní roh plzeňské branky. Za dalších 37 vteřin Vlachův soubor už vedl, Honejsek si zpracoval rukavicí odražený kotouč po střele od Veselého a zblízka překonal Mazance. Nevídaný trhák PSG byl dokonán v čase 52:14 minuty. Linhart vyslal do útoku Čecha, který střelou z levého kruhu opět trefil místo nad Mazancovou lapačkou. Hokejisté Škody byli v těchto chvílích doslova na ručník a raději si vzali oddechový čas. Odpověď Západočechů již přišla pozdě, šestnáct vteřin před třetí sirénou zkorigonal nepříznivý stav Johnson. V posledních vteřinách Sedláček odolal po dorážce Vampoly po závaru před zlínským brankovištěm! Tým PSG Zlín po sérii deseti proher na plzeňském ledě protrhl smůlu a třemi body se pasoval do role největšího favorita pro zisk Prezidentského poháru!

Nejlepší vyhodnocení hráči: Nicholas Johnson - Antonín Honejsek.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (hlavní trenér HC Škoda Plzeň): "Kluci hráli ve velmi okleštěné sestavě dvě třetiny velmi dobře. Dodrželi taktiku, přišly dva vstřelené góly, což byl skvělý výsledek. Ve třetí třetině přišel zbytečný faul Vampoly v útočném pásmu. Přitom jsme věděli, že Zlín má skvělé přesilovky. Ukázali jsme během pěti minut neuvěřitelný výpadek, který se nesmí stát, a to od gólmana počínaje až po posledního útočníka. Síly na obrat jsme nenašli. V závěru to byla z naší strany pouze labutí píseň."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "V úvodních dvou třetinách nebyl náš výkon optimální. Hráči pod vlivem oslabené plzeňské sestavy přistoupili k zápasu tak, jak přistoupili. Z naší strany to zavánělo až blamáží. Před třetí třetinou jsme zredukovali sestavu na tři pětky a myslím, že Plzni pak docházely síly. My jsme zápas se štěstím otočili."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY