pátek 28. září 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Gólová přestřelka v Liberci body pro tým PSG nepřinesla

Hned tucet branek viděli diváci v televizním zápase 6. kola Tipsport extraligy pod Ještědem. Hokejisté PSG Zlín prohráli v divokém utkání s Libercem 5:7, když celkem dvakrát dokázali srovnat stav, ale na bodový zisk to nakonec nestačilo. Berani na šestý inkasovaný gól již nedokázali odpovědět a potvrdili pravidlo, že body z úzkého kluziště v Liberci nevozí. Zlín nevyhrál na ledě Bílých Tygrů již pátý zápas v řadě. Branky zaznamenali Filip Čech, Marek Melenovský, Jaroslav Balaštík, Petr Leška a Ondřej Veselý. Tým PSG hraje v neděli doma s Chomutovem.

6. kolo / pátek 28. 9. 2012 / 18:15
Bílí Tygři Liberec Liberec - Berani Zlín Zlín
7:5
(2:1, 2:3, 3:1)
Branky a nahrávky: 6. min Urban (Netík, P. Nedvěd), 13. Bulíř (Šmíd), 23. Špaček (Štich, Šmíd), 37. Kudrna (Filippi, Víšek), 45. Víšek (Kudrna, Filippi), 51. P. Nedvěd (Šmíd, Bulíř), 59. Netík (P. Nedvěd) - 19. F. Čech (Z. Okál ml.), 31. Melenovský (Ondráček, Linhart), 38. Balaštík, 40. Leška (Hamrlík), 49. O. Veselý (Holík, Čajánek). Rozhodčí: Blecha, Homola - barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7, navíc Zámorský (ZLN) na 10 minut. Využití: 1:2. Oslabení: bez. Diváci: 4 352. Střely na branku: 42:33. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:4, 5:4, 5:5, 7:5.

Bílí Tygři Liberec: Pinc - Šmíd, Čakajík, Výtisk, Cebák, Štich, Derner, Holub - Bulíř, P. Nedvěd, R. Vlach - Kudrna, Filippi, Víšek - Netík, T. Urban, L. Krejčík - Galamboš, Š. Novotný, Špaček - J. Vlach. Trenéři: M. Jelínek, Pešán.

Berani Zlín: J. Sedláček - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Z. Okál ml., Holík, F. Čech - Kubiš, Melenovský, Ondráček. Trenéři: Rost. Vlach, Jurík, Hrazdira.

První trenér PSG Rostislav Vlach poslal do boje stejnou sestavu jako v předchozím vítězném derby s Brnem. Na sever Čech neodcestoval zraněný obránce Radim Tesařík, zatímco uzdravený gólman Luboš Horčička již kryl záda Jakubu Sedláčkovi. V brance Liberce dostal překvapivě přednost Pinc před zámořskou posilou Pavelcem. Obě mužstva se v úvodních minutách oťukávala a příliš vzruchu nepřinesly. V 6. minutě Sedláček vyrazil střelu Netíka a vyražený kotouč usměrnil do sítě Urban. Úvodní střelecký úspěch Tygry povzbudil a měli více ze hry. Aktivitu domácího celku ještě znásobila dvojnásobná přesilová hra v délce téměř půldruhé minuty. Berani se ubránili, když do největší příležitosti se dostal Netík, ale Sedláček jeho střelu vyrazil ramenem. Bílí Tygři potvrdili svou převahu druhým gólem využitím přesilovky, neboť zámořská posila Šmíd našel Bulíře, který projel celým středním pásmem, obelstil zlínské beky a usměnil kotouč se štěstím za Sedláčkova záda. Hosté se nevzdali a nejdříve zahrozili při početní výhodě, ale střelu Balaštíka zlikvidoval obětavým pádem obránce Výtisk. Vlachova družina se dočkala ještě před první sirénou kontaktního gólu. Mladý Okál se prodral v 19. minutě před Pince a liberecký gólman si srazil puk na brankoviště, kde ho Čech doklepl do sítě. Mnoho nechybělo a Zlín mohl přidat i vyrovnávací gól. Do rychlého přečíslení dva na jednoho se dostali Leška s Balaštíkem, ale zlínský kanonýr trefil jen pravý Pincův beton. Během úvodní odstoupil Roman Vlach, který si přivodil po jednom ze soubojů u mantinelu otřes mozku a do dalšího průběhu dramatického duelu již v elitní liberecké řadě nenaskočil.

Druhá třetina třetina přinesla pět branek, z toho tři v liberecké síti. Vstup vyšešl lépe Bílým Tygrů, ve 22. minutě šli opět do dvoubrankového vedení. Po vyhraném buly vystřelil od modré čáry Štich, brankář Sedláček střelu vyrazil a Špaček dorazil kotouč do sítě. Bílí Tygři měli další gólové šance jako například Urban a Nedvěd. Zlín vyrobil hodně nepřesností v defenzivě a řadu chyb hasil svými zákroky až brankář Sedláček. Berani snížili opět na rozdíl jednoho gólu v polovině utkání. Kotouč po akci Ondráčka zůstalna brankovišti, kde ho dorazil do sítě Melenovský. Zatímco Sedláček si poté poradil se stoprocentní šancí Netíka, na teč Kudrny v 37. minutě již nestačil. Liberecký útočník tímto gólem vstoupill do Klubu ligových kanonýrů. Závěr druhé třetiny již patřil Zlínu. Nejdříve vyrobil hrubku při rozehrávce Pinc a Balaštík měl snadnou práci dopravit kotouč do odkryté svatyně. Berani se radovali za necelé dvě minuty z vyrovnání, přesilovku využil Leška, neboť jeho nahrávku si srazil domácí bek Štich za vlastního brankáře.

Rozuzlení divokého utkání přinesla třetí třetina. Gólová přestřelka pokračovala i nadále. Na branku Víška ještě odpověděl dalším vyžitím přesilovky Veselý. Zkušený bek Výtisk chybně rozehrál, kotouč putoval po ose Holík, Čajánek právě k Veselému , a Berani podruhé v zápase srovnal stav. Nerozhodný stav trval pouze do 51. minuty. O rozhodující akci výjimečného duelu se postaral liberecký kapitán Nedvěd, který se trefil do levého horního růžku Sedláčkovy branky. Berani potřetí již nesrovnali stav, i když byli hodně blízko. Zámorského střelu od modré čáry tečoval Čajánek jen na horní břevno. Zlín se odhodlal již na konci 58. minuty k power play, ale zlínské šance na bodový zisk uťal gólem do prázdné branky Netík. Tým PSG Zlín vyšel pod Ještědem opět bodově naprázdno, zatímco Bílí Tygři slaví první tříbodovou výhru v sezoně a odpoutání se z posledního místa v tabulce.

Hráči utkání: Ladislav Šmíd - Petr Holík.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (asistent trenéra Bílí Tygři Liberec): "Padla spousta branel, pro diváky to bylo krásné utkání, pro nás trenéry bohužel noční můra. Nabídli jsme soupeři spoustu šancí. I přes inkasovaný počet branek jsme mohli dostat daleko více gólů. Závěr jsme ubojovali a jsme rádi, že máme tří body za výhru."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Nedokázali jsem se vypořádat se zdejším úzkým kluzištěm. Hřiště má jiné parametry a hraje se tu jiný hokej. Hra je důraznější a rychlejší, a to rozhodlo o naší prohře."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY