úterý 02. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

Výborně! Berani nasázeli čtyři góly a poslali Spartu do kolen. Sedmá výhra v Holešovicích

Extraligový tým PSG Zlín získal druhé tříbodové vítězství v letošní sezoně na soupeřově ledě. Berani vyhráli v utkání 8. kola Tipsport extraligy na ledě tápající Sparty 4:1 a poslali pražský celek z Holešovic ještě více ke dnu. Pražané si připsali již šestou prohru v řadě a nadále jsou na posledním místě v tabulce. Vlachova družina si zvedla další výhrou sebevědomí a potvrdila skutečnost, že na ledě Sparty se Zlínu daří. Berani vyhráli na ledě Pražanů již sedmý zápas v řadě! Branky zaznamenali Petr Zámorský, Bedřich Köhler, Jaroslav Balaštík a Antonín Honejsek. Tým PSG Zlín hraje v pátek 5. října na domácím ledě dlouho očekávaný duel s Kladnem před vyprodaným hledištěm.

8. kolo / úterý 2. 10. 2012 / 18:30
HC Sparta Praha Sparta - Berani Zlín Zlín
1:4
(0:0, 0:3, 1:1)
Branky a nahrávky: 59. min Luňák (Jánský) - 22. Zámorský (Honejsek, O. Veselý), 31. Köhler (Čajánek, Honejsek), 32. Balaštík (Linhart, Leška), 51. Honejsek (Horák, Čajánek). Rozhodčí: Fraňo, Hodek - Kajínek, Podrazil. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Oslabení: bez. Diváci: 4 325. Střely na branku: 26:29. Průběh utkání: 0:4, 1:4.

HC Sparta Praha: Neuvirth - Philipp, Vallin, Milam, Krstev, Gawryletz, Husák, D. Kočí - Pacovský, J. Hlinka, I. Rachůnek - Ton, Foster, Tenkrát - Jánský, Luňák, Bahenský - Žálčík, Simon, Forman. Trenéři: Žemlička a Votruba.

Berani Zlín: Horčička - Hamrlík, Linhart, Zámorský, Řezníček, Matějíček, Horák - Balaštík, Leška, Köhler - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Z. Okál ml., Holík, F. Čech - Kubiš, Melenovský, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

Zlínská družina zamířila k utkání 8. extraligového kola do pražské Tipsport Areny v Holešovicích. Svěřenci Rostislava Vlacha nastoupili k utkání s Pražany ve stejné sestavě jako v minulém kole, na marodce zůstává stále zkušený bek Radim Tesařík. Sparta se trápí v tabulce na posledním místě a přechozích pět utkání prohrála. Zlínští byli v úvodních minutách aktivní, o čemž svědčil i poměr střel na branku 7:0 ve prospěch hostů. Gólman Neuvirth z Washingtonu, zámořská posila domácího týmu byla v plném ohni střel. Brankář Sparty řešil nejvážnější šanci v 7. minutě, kdy zůstal Veselý před bránou zcela osamocen, ale forvard Zlína nedokázal zvednout kotouč. Pražané měli na začátku 9. minuty poprvé výhodu přesilové hry, když za útočný faul odešel za katr Melenovský. Do největší příležitosti si najel Pacovský, ale trefil jen brankáře Horčičku. Nejvíce vzruchu přinesla v úvodní třetině 12. minuta. Nejdříve Köhler trefil přízemním pokusem tyč, na druhé straně poté orazítkoval obránce Philipp břevno zlínské svatyně. Sparta se poté osmělila a vytvořila si mírnou převahu. Horčička zasahoval po akcích Pacovského a Žalčíka. Domácí rozjezd zbrzdilo vyloučení Fostera. V další šanci se ocitl Köhler, ale nedotáhl do úspěšného konce bekhendový blafák a poté neuspěl ani Balaštík. Hosté uzamkli v závěru přesilovky domácí před bránou, ale bombu Řezníčka od modré čáry Neuvirth vyrazil betonem. Úvodní třetina branku nepřinesla, oba brankáři nepustili za svá záda ani jednu střelu.

Druhá dvacetiminutovka vyšla Zlínu parádně a třemi brankami poslal Pražany do ještě hlubší výsledkové krize. Hosté měli na začátku výhodu pokračující přesilovky, Hamrlík nebezpečně pálil od modré čáry, ale po zásahu Neuvirtha skončil puk vedle tyčky. V okamžiku, kdy se vrátil vyloučený Gawryletz zpět do hry, napřáhl na modré čáře Zámorský a otevřel střelecký účet zápasu. Sparta se trápila a ke zvratu nepomohla ani další početní výhoda. Vyhlášený střelec Tenkrát dvakrát nepřekonal Horčičku. V oslabení zahrozili při rychlém přečíslení Holík s Honejskem, ale nezakončili. Před závěrem přesilovky si najel do největší šance domácích Pacovský, ale těsně minul horní růžek branky. Zlín udeřil v polovině utkání podruhé, kotouč putoval po ose Honejsek, Čajánek a krásnou kombinaci zakončil gólovou střelou Köhler. Za pouhých jedenatřicet vteřin Sparta inkasovala potřetí, když se zaskvěl střelou pod horní břevno potřetí v sezoně kanonýr Balaštík. Pražané se utápěli ve velkém zmaru i v přesilovkách, mladík Simon netrefil při vyloučení Holíka ani zcela odkrytou bránu.

Úvod třetí třetiny poznamenal velký počet vyloučených na obou stranách a téměř dvě minuty se hrálo v počtu tři na tři. Vzruch přinesla až 49. minutě, neboť po střele Okála skončil kotouč na sparťanském brankovišti a teprve obránce Krstev ho uklidil do bezpečí. O čtvrtý gól Zlína se postaral juniorský obránce Horák, který mazácky obešel protihráče a jeho nahrávku usměrnil Honejsek do sítě. Berani se poté ubránili i oslabení a domácí až v samotném závěru prostřelili Horčičku. Zlínský gólman přišel o čisté konto dvě minuty před závěrem po střele Luňáka.

Nejlepší vyhodnocení hráči:

Michal Neuvirth - Antonín Honejsek.

Ohlasy trenérů

Jan Votruba (asistent trenéra HC Sparta Praha): "Náš výkon v třetině byl hodně zakřiknutý. Nepodařilo se nám vstřelit branku jako první, ale příliš šancí jsme neměli. Nedali jsme gól a soupeř nás poté přehrál v situacích tři na dva. Zlín byl důraznější, bohužel dojem z dnešního utkání není dobrý."

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Přijeli jsme do Prahy s cílem pohlídat si začátek utkání, což se nám podařilo. Pak nám pomohlo, že jsme dali první branku a uklidnili se. Na domácích hráčích ležela trochu deka. Neproměnili řadu šancí, zatímco my jsme naše příležitosti využili. Podržel nás výborný brankář Luboš Horčička a zaslouženě jsme zvítězili."

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY