pátek 05. října 2012 | Zlin Press - Roman Ordelt

FANTAZIE! Tým PSG Zlín srazil do kolen hvězdné Kladno s Jágrem. Berani slaví velkou výhru!

Čajánek a spol. to dokázali! Hvězdné Kladno s pěticí hráčů z NHL v čele s Jaromírem Jágrem po sérii šesti výher poprvé padlo a zasloužil se o to právě extraligový tým PSG Zlín! Berani slaví jednu z nejcennějších výher ve své historii, hrál se skvělý hokej před vyprodaným hledištěm, kde se tísnilo sedm tisícovek nadšených diváků. Branky zaznamenali Antonín Honejsek, Petr Leška a Oldřich Horák. Tým PSG Zlín hraje v dalším kole v Třinci.

9. kolo / pátek 5. 10. 2012 / 17:30
Berani Zlín Zlín - Rytíři Kladno Kladno
3:2
(1:1, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 19. min Honejsek (Čajánek, Holík), 36. Leška (Balaštík, Hamrlík), 46. Horák (Holík) - 10. Valský (Dragoun, Kuchler), 49. Patera (Hlaváč). Rozhodčí: Jeřábek, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:5, navíc Patera (Kladno) na 10 minut Využití: 1:0. Oslabení: bez. Diváci: 7 000 - vyprodáno. Střely na branku: 34:35. Průběh utkání: 0:1,3:1,3:2.

Berani Zlín: Horčička - Zámorský, Řezníček, Hamrlík, Linhart, Matějíček, Horák - Honejsek, Čajánek, O. Veselý - Balaštík, Leška, Köhler - Z. Okál ml., Holík, F. Čech - Kubiš, Melenovský, Ondráček. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík, Hrazdira.

Rytíři Kladno: Chábera - Židlický, Černošek, Majeský, T. Kaberle, Macholda, Mocek, Piskáček - Jágr, Plekanec, Tlustý - Hovorka, Patera, Hlaváč - Kuchejda, Dragoun, Eberle - Valský, Melka, Kuchler. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Dlouho očekávaný extraligový duel mezi Zlínem a Kladnem vyprodal po dvou letech zimní stadion Luďka Čajka již týden dopředu. Zlínský fanklub přivítal hvězdy z NHL v čele s Jaromírem Jágrem obrovským transparentem s nápisem Proti hvězdám s úctou, ale beze strachu. Domácí si vzali přání svých fanoušků na vědomí a vstoupili do utkání aktivně, drzý průnik Honejska zlikvidoval gólman hostů Chábera. Především Leškův útok uzamkl soupeře v obranném pásmu. Kladno převzalo po pomalejším rozjezdu iniciativu, před brankou Horčičky se ocitl Eberle, ale zlínský gólman působil od začátku velmi jistým dojmem. V sedmé minutě spálil velkou šanci Honejsek. Hrál se hokej ve vysokém tempu a hosté se postupně dostávali stále více do hry. V 8. minutě na sebe upozornil tečí Jágr, vzápětí se prodral před Horčičku hbitý Hovorka, ale zlínský gólman jedovatou střelu vyrazil betonem. Kladno se dostalo do vedení v 10. minutě, když na povedenou přihrávku Dragouna si najel Valský a otevřel střelecký účet zápasu střelou nad levým ramenem Chábery. Diváci viděli v úvodní třetině skvělý hokej i nadále, na kladenskou bránu postupně pálili Hamrlík, Zámorský a Holík. Zlínu se naskytla v závěru první třetiny úvodní přesilovka, který byla po nedovoleném bránění Plekance na Balaštíka ještě zdvojnásobena. Domácí měli 93 vteřiny výhodu početní převahy pět na tři. Tým PSG ji v závěru využil, neboť po ukázkové kombinaci Holíka s Čajánkem střílel do odkryté svatyně Honejsek. Zaplněné ochozy odměnily oba týmy při odchodu do šaten bouřlivým potleskem.

Domácí měli na začátku druhého dějství další přesilovku. Do slibné šance se dostal Veselý, následně se netrefil z dorážky Čajánek. Prohřešek Okála nabídl Rytířům rovněž početní výhodu, ale Plekancova řada vyšla naprázdno. Berani pozorně bránili a před Horčičkou uzavřeli střelecký prostor. Kouč Beranů Vlach nasadil na Jágra a spol. Čajánkovu formaci, která hvězdné hráče přehrávala. Přesto se dostal ve 28. minutě do slibné střelecké pozice Jágr, ale Horčička vytáhl skvělý zákrok do lapačky. Výborný hokej pokračoval i nadále, tlak Kladna sílil, ale Tlustý si vylámal zuby na zlínském gólmanovi. Berani se dostali v 36. minutě poprvé do vedení, po ukázkové kombinaci zůstal u pravé tyčky nekrytý Leška a nadvakrát překonal Cháberu. Ještě před koncem prostřední dvacetiminutovky viděli domácí skvělou akci Rytířů, Jágr našel naslepo Plekance, ten ještě prodloužil na lépe postaveného Tlustého, ale útočník Caroliny minul zlínskou klec.

Drama velkého hokejového večera vygradovalo ve třetí třetině. Na Horčičku nevyzrál v úvodních vteřinách ani Plekanec. Zlín mohl jít do dvoubrankového vedení při vyloučení Valského, ale Köhler minul odkrytou klec. Berani sice vyšli naprázdno, ale v čase 45:11 minuty zimní stadion ve Zlíně explodoval. Holík namazal puk obránci Horákovi, který svým premiérovým gólem v extralize prostřelil Cháberu. Zlín poté přestal přesilovku hostů, ale při hře pět na pět zůstal před Horčičkou osamocený kapitán Rytířů Patera a vstřelil kontaktní gól. Zlínský gólman ve svém brankovišti utěsnil prostor a Dragoun nedokázal puk dotlačit za brankovou čáru. Vznikla z toho velká strkanice a rozhodčí překvapivě vyloučili jen domácího Kubiše. Zlín pozorně bránil a nedovolil hostům skórovat. Hokej ve strhujícím tempu šel do finále. Pět minut před třetí sirénou obešel Tlustý dva protihráče, ale opět narazil na zeď v podobě Horčičky. Zlínská družina dovedla obětavým výkonem zápas do úspěšného konce, Rytířům nepomohl půl minuty před koncem ani oddechový čas a neúspěšná power play. Mužstvo Jaromíra Jágra po šesti výhrách v řadě prohrálo, tým PSG Zlín slaví velké vítězství! Berani dovedli výjimečný zápas k nadšení zaplněných ochozů do úspěšného konce. Bravo, hoši.

.

Nejlepší vyhodnocení hráči: Petr Čajánek - Jaromír Jágr

Nejlepší tři hráči podle www.hokej.zlin.cz: Luboš Horčička, Jiří Tlustý, Petr Čajánek

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (druhý trenér PSG Zlín): "Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas. Kladno není jen Jágr a jeho lajna, ale i další hráči získávají sebevědomí. Připravili jsme se na to, že celé mužstvo má sílu a je potřeba podat koncentrovaný výkon. Byli jsme podpořeni výborným výkonem brankáře Horčičky. V přesilovkách jsme měli příležitosti, které jsme proměnili. Přerušili jsme vítěznou sérii Kladna. Pro diváky to byl atraktivní hokej, chceme jim poděkovat, že přišli v takovém počtu. Celý zápas nás podpořili a my jsme se jim odvděčili třemi body."

Jiří Kopecký (asistent trenéra Rytíři Kladno): "Sehráli jsme další atraktivní utkání před vyprodaným hledištěm. Zápas se určitě líbíl, zvláště když vyhráli domácí. Byly tam tam dva zlomové body. Jednak přesilovka Zlína pět na tři, která byla docela dlouhá a při kvalitě dvou pětek Zlína, bylo těžké se ubránit. Dále ve druhé třetině jsme přestříleli domácí, ale třetinu nakonec prohráli a v závěru inkasovali. Naše koncovka v utkání byla dost mizerná. Zlín nám ve třetí třetině odskočil. Musím soupeři pogratulovat, neboť podal vynikajicí výkon a zaslouženě vyhrál."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY