čtvrtek 12. listopadu 2015 | Zlin Press - Roman Ordelt

PSG Zlín se utká doma s Piráty z Chomutova. Přijďte povzbudit Berany!

Hokejisté PSG Zlín změří síly v 18. kole Tipsport extraligy s týmem Piráti Chomutov. Dočkají se na devátý pokus v letošní sezoně první výhry za tři body v domácím prostředí? Vlachův soubor získal na vlastním ledě doposud mizerné tři body za výhru v nájezdech s Litvínovem a remízu s Brnem po šedesáti minutách. V ostatních šesti zápasech odešli Veselý a spol. s prohrou. Zlínští hokejisté každopádně čekají na tříbodovou výhru více než měsíc, naposledy získali tři body na začátku října v Karlových Varech. V sestavě PSG Zlín se objeví i tři nové tváře, a to útočníci Adam Havlík z Pardubic, Jan Maruna z prvoligového Havířova a pokud se podaří vyřídit transferkartu z KHL i lotyšský reprezentant Roberts Bukarts z Dinama Riga. Utkání s Chomutovem se hraje v pátek 13. listopadu od 17:30 hodin.

Ambiciózní Chomutov se vrátil mezi elitu po roční přestávce a během léta mocně posiloval. Na trenérský post přišel bývalý reprezentační trenér Vladimír Růžička, který si přivedl ze Slavie řadu současných nebo bývalých hráčů, kteří prošli Edenem. V dresu Pirátů působí například Roman Červenka, Michal Vondrka, Marek Tomica, Miroslav Kopřiva, Vladimír Růžička ml., Jakub Sklenář, Jiří Drtina a další. Piráti hrají ve středu tabulky, momentálně jsou na devátém místě s 24 body. „Chomutov hraje typický slávistický hokej, dobře brání a má velmi dobré gólmany. Jejich hra vychází z propracované defenzivy, příliš gólů nedostávají,“ uvedl Rostislav Vlach, první trenér PSG Zlín. Oba týmy se utkaly již v první čtvrtině základní části, v nájezdech se nakonec radovali Piráti po výhře 2:1. „Bylo to vyrovnané utkání, obě mužstva hrála do obrany. Nakonec rozhodly až nájezdy, ale celkově byl duel vyrovnaný. Hráli jsme hodně dozadu a snažili se o brejky,“ řekl třiapadesátiletý kouč Zlína.

Zlín vybojoval v prvním zápase po reprezentační pauze dva cenné body z Mladé Boleslavi po výhře v nájezdech. Berani se ale neprosadili opět v koncovce a již dlouhých169 minut čekají na gól ze hry! „Musíme zjednodušit hru v útoku. Zbytečně vymýšlíme složité kombinace a snažíme se dostat puk do prázdné brány. Bohužel nám to nejde v koncovce, zkrátka nám to nelepí. Je potřeba střílet kotouč na bránu a vytvořit si poté tlak,“ upřesnil kouč Vlach.

Úvodní trénink absolvoval ve čtvrtek se zlínským týmem Lotyš Roberts Bukarts, který byl zařazen do prvního útoku Petra Holíka. „Je to technický hráč, dobře bruslařsky vybavený. Přichází k nám s čistou hlavou a není zatížen našimi problémy. Určitě nám hodně pomůže v naší situaci, kdy nám to tam nepadá. Potřebujeme dát i škaredý gól, dotlačit puk se štěstím do brány, aby se hráčům zvedlo sebevědomí,“ pověděl Rostislav Vlach. Bukarts byl zařazen do elitní řady, zatímco Kubiš se přesunul na levé křídlo čtvrté řady. Mimo sestavu se ocitl v pozici třináctého nehrajícího forvarda Filip Čech. „Momentálně zůstal pomyslný černý Petr pro Čecha, ale není to určitě natrvalo. Máme dostatek útočníků a určitě se to v dalších zápasech protočí. Teď v Boleslavi hrála čtvrtá lajna velmi dobře. Kluci si vytvořili šance a na ledě jim to fungovalo. Teď bude tato řada s Kubišem ještě silnější a může se stát, že právě ona mužstvo nastartuje. Může zjednodušit hru a dotlačit silou akci k nějakému šťastnému gólu,“ řekl Vlach.

Obrana nastoupí ve stejném složení jako ve středečním zápase. Zlínská defenziva neinkasovala v duelu na ledě Bruslařského klubu ani jeden gól i zásluhou výborného výkonu gólmana Libora Kašíka. „Máme v zadních řadách zkušené starší hráče, kteří se potřebují dostat do pravidelného zápasového rytmu. Nyní se bude hrát prakticky obden a věříme, žejich výkonnost bude mít stoupající tendenci,“ uzavřel zlínský trenér.

Zápas 18. kola Tipsport extraligy PSG Zlín versus Piráti Chomutov se hraje v pátek 13. listopadu v 17:30 hodin na ZS Luďka Čajky ve Zlíně. Pokladny budou otevřeny od 16 hodin. Po skončení zápasu proběhne autogramiáda vybraného hráče u domácí střídačky, podpisy rozdá útočník PSG Zlín Robert Říčka.

Sestava Chomutova v minulém extraligovém kole: M. Kopřiva - Rutta, Skinner, Jánošík, J. Mrázek, Rýgl, Dlapa, Šidlík - Pospíšil, Červenka, Tomica - L. Květoň, V. Růžička ml., Vondrka - Hovorka, Dušek, Sklenář - R. Veselý, Kämpf, Hřebejk. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva, J. Šťastný

PSG Zlín versus Piráti Chomutov
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY