úterý 11. října 2022 | Vojtěch Gargulák

Středa? Hokeje třeba! Berani se v Chrudimi utkají s pardubickým „Béčkem“

Nahuštěný program hokejové Chance ligy pokračuje! Ve středu zlínské Berany čeká třetí utkání v pěti dnech, v rámci 11. kola druhé nejvyšší soutěže poprvé v historii zavítají do Chrudimi, kde své domácí zápasy hraje nově vzniklý „B“ tým pardubického Dynama. Prodlouží žlutomodří vítěznou sérii a přiblíží se v tabulce čelním příčkám? Úvodní buly je naplánováno na 18 hodin.

Nálada ve zlínské hokejové komunitě se během posledního týdne značně zlepšila, Berani vyhráli tři zápasy v řadě a v mimořádně vyrovnané tabulce Chance ligy poskočili na osmé místo. Naposledy v domácím prostředí poprvé v sezóně zvítězili o tři branky, když porazili pražskou Slavii 5:2. Není však na místě usnout na vavřínech, o další skok v průběžném pořadí se mužstvo trenéra Vlacha pokusí ve středu proti „B“ týmu Pardubic. Tomu po desíti kolech patří dvanáctá příčka, na kterou Dynamo spadlo po pondělní porážce 3:5 na ledě Poruby.

Poprvé proti Béčku ambiciózních Pardubic

Není tomu tak dávno, kdy pád do druhé nejvyšší soutěže reálně hrozil A-týmu Pardubic, který se zmítal v krizích a hned dvakrát musel zachraňovat svou extraligovou příslušnost v baráži. Nyní je však situace zcela odlišná, po příchodu nového majitele Petra Dědka se z Dynama stal jeden z nejbohatších a nejambicióznějších českých klubů. Ten doposud úzce spolupracoval s prvoligovým celkem z Vrchlabí, před současnou sezónou však došlo ke změně licence a Pardubice ze severočeského mužstva udělaly svůj „B“ tým, který se přestěhoval do Chrudimi. Jeho realizační tým tvoří tři extraligoví šampioni, kteří slavili s Pardubicemi titul v roce 2005 po finálové sérii se Zlínem – trenér David Havíř, asistent Petr Starý a sportovní manažer Tomáš Rolinek.

Nová kapitola bohaté vzájemné historie

Proti „Béčku“ si žlutomodří zahrají poprvé, s pardubickým klubem ale v minulosti svedli řadu velkých bitev, včetně finálové série v sezóně 2004/05, po které se Východočeši radovali z prvního ze tří titulů v samostatné české extralize. V minulé sezóně Berani Dynamo neobrali o jediný bod, naposledy jej porazili na podzim 2020. Nyní však vstupují do nové etapy vzájemného soupeření. Vůbec poprvé ve své historii se Zlíňané představí na Zimním stadionu v Chrudimi, kam jedou s jasným cílem získat body.

Výpomoc z Havířova opět v akci

Na vítěznou vlnu Berani najeli navzdory početné marodce v útočných řadách, která je v posledním týdnu postihla. Utkání se Slavií vynechala hned čtveřice klíčových forvardů, kvůli drobným zranění zůstali oproti sobotě mimo hru i Antonín Honejsek s Denisem Kindlem, jejichž start zůstává nejistý. Vrátit by se po vypršení trestu naopak měl Tomáš Pospíšil, pozvolna se blíží také návrat Valentina Claireauxe. V Chrudimi však Berani stále v plné síle nebudou, a tak jim v rámci střídavých startů opět vypomůže mladý Jakub Apolenář z Havířova, který v pondělí proti Slavii zaujal bojovným výkonem.

„Snažím se hodně bruslit, hrát aktivně a dohrávat hráče. Jsem mladý, pro zkušenější kluky musím vybojovat puky. Oproti druhé lize je to celkově rychlejší hokej“

Jakub Apolenář, útočník PSG Berani Zlín

Koho sledovat v dresu soupeře?


Lukáš Endál, útočník (35)

Trefí se prvoligový matador popáté v řadě?

V první lize jde o velmi dobře známé jméno, za svou kariéru zde odehrál téměř 500 zápasů. Nyní se zkušený útočník Lukáš Endál po roce a půl vrátil, aby vypomohl pardubickému „B“ týmu. A výpomoc to je vskutku solidní. Zatím v každém utkání za Dynamo se trefil, celkem nasbíral šest bodů ve čtyřech zápasech, a i v pětatřiceti letech ukazuje, že dokáže být mimořádně produktivní. Rodák z Havlíčkova Brodu prošel mládeží Slavie, za kterou si také zahrál extraligu. Později se však vrátil do rodného města, v jehož barvách dlouhá léta válčil v první lize. Hrál také za Chomutov, České Budějovice a Porubu, v současnosti Pardubicím vypomáhá coby hráč druholigového Tábora.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY