neděle 18. srpna 2013 | Zlin Press - Roman Ordelt

První trenér PSG Zlín Rostislav Vlach: Po turnaji v Trenčíně zúžíme hráčský kádr

Celkem 32 hokejistů širšího kádru PSG Zlín se představilo na mezinárodním turnaji RONA CUP - Memoriál Pavla Demitru v Trenčíně. Berani obsadili v kvalitně obsazeném přípravném turnaji třetí místo s bilancí jedné výhry nad Trenčínem, remízy se Skalicí a těsné prohry s týmem Košic, který třídenní zápolení nakonec vyhrál. Zlín zkoušel větší řadu mladých hokejistů. První trenér Zlína Rostislav Vlach poskytl oficiálním klubovým stránkách následující rozhovor.

- Zlín obsadil na mezinárodním turnaji RONA CUP v Trenčíně v konečném účtování třetí místo s bilancí jedné výhry, jedné remízy a jedné prohry. Jak jste spokojen s předvedenými výkony a výsledky mužstva?
„V první řadě to byla pro nás vítaná prověrka v přípravném období. Zkoušeli jsme větší množství hráčů než v minulých letech, kdy jsme turnaj vyhráli nebo skončili na druhém místě jako v loňském roce. Hrála zde spousta mladých hokejistů, měli jsme sestavané nové pětky. Jednotlivé útoky a obrany se měnily v každém zápase, na turnaji nastoupili všichni tři brankáři. Každý hokejista s výjimkou gólmanů odehrál alespoň dva zápasy. Z tohoto hlediska jsme s umístěním spokojeni, ale důležitý byl obraz o výkonnosti hráčů. A to především těch, které jsme neznali a potřebovali vyzkoušet."

- V širším hráčském kádru máte třiatřicet hráčů včetně nemocného útočníka Tomáše Fořta. Kdy dojde k zúžení současné sestavy?
„Řez do širšího kádru nastane právě po trenčínském turnaji. V klidu si sedneme a rozhodneme se, kdo se s námi nebude dále přípravovat. Už během přípravy na ledě jbyli naši hráči na zkoušku v jiných klubech. Počítáme s tím, že tito hráči budou hostovat například v prvoligových týmech. Chceme zúžit kádr na 23 nebo 24 hokejistů.“

- Jaký osud čeká hráče, kteří se nedostanou do zúženého hráčského kádru?
„Nejlepší pro mladé hráče by bylo angažmá v prvoligových klubech, ale příliš možností zde není. Spousta zkušených hokejistů je v nabídce a čeká na angažmá i v prvoligových týmech. Pro mladé kluky je těžké se prosadit. Někteří kluci, kteří s námi absolvovali letní přípravu se vrátí do juniorky, případně mohou působit na střídavý start v první lize. Chceme, aby všichni kluci někde hráli a nevysedávali pouze na lavičce.“

- Na třítýdenní zkoušku přišel do Zlína slovenský hokejista Daniel Štumpf. Jak se rozhodnete v jeho případě?
„Zatím to nechci rozebírat. Rozhodneme se tento týden, zda zůstane v sestavě nebo odejde. Samozřejmě hlavní ukazatel bude výkonnost ve srovnání s dalšími hráči, které tady máme.“

- Odehráli jste doposud pět přípravných zápasů, z toho čtyři zápasy během pouhých pěti dnů. Jaký je současný zdravotní stav hráčů?
„Nemáme žádný problém. Kluci jsou sice z náročného programu obouchaní, ale vážnější zranění naštěstí nemáme.“
- Trenér české reprezentace Alois Hadamczik zveřejnil v minulých dnech nominaci národního týmu na první akci Euro Hockey Tour, kterou budou na přelomu srpna a září České hokejové hry v Pardubicích. Potěšila vás reprezentační pozvánka pro Petra Zámorského a Petra Holíka?
„Samozřejmě potěšila a jsem rád, že dostanou šanci na začátku nové sezony. Nominaci si zaslouží i vzhledem k výkonům v loňské sezoně. Už na jaře měli nastoupit do závěrečné fáze přípravy před mistrovstvím světa, ale vinou zranění u obou se tak nestalo. Jsou právem v nominaci. Věřím že se jim bude dařit a předvedou velmi dobré výkony na mezinárodní scéně.“

Rostislav Vlach na střídačce v Trenčíně během mezinárodního turnaje RONA CUP při zápase s domácí Duklou.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY