sobota 28. června 2014 | Zlin Press - Roman Ordelt

Základní škola Emila Zátopka vychovala řadu šampionů včetně hokejových mistrů

Základní škola Emila Zátopka ve Zlíně oslavila ve čtvrtek 26. června v rámci slavnostní akademie v Kongresovém centru k 50. výročí založení sportovních tříd. Ve školním roce 1964/1965 otevřela sportovní třídu se zaměřením na plavání, později se přidali atleti a o desetiletí mladší jsou hokejové třídy. Škola vychovala řadu absolventů, kteří se výrazně prosadili na sportovní scéně a získali vavříny olympijských vítězů, mistrů světa, Evropy nebo českých šampionů. Z hokejistů jsou to například Petr Čajánek, Roman Hamrlík, Roman Čechmánek, Antonín Stavjaňa, Karel Rachůnek, z atletů Tomáš Dvořák, Nikola Tomečková-Brejchová, z plavců Daniel Málek, Ivo Benda, Marcela Kubalčíková a z dalších gymnastka Jana Komrsková. Slavnostní akademie se zúčastnila i jednadevadesátiletá Dana Zátopková, olympijská vítězka v oštěpu a manželka čtyřnásobného vítěze olympijských her Emila Zátopka, jehož jméno škola od roku 2001 nese. Historie sportovních tříd ledního hokeje se začala psát v roce 1974.

Před čtyřiceti lety se zapojil do programu sportovních tříd po plavání a atletice i nejpopulárnější zimní sport lední hokej. V roce 1974 se začala psát další kapitola historie sportovní tříd na 1. Základní škole ve Zlíně, která posléze vedla k mimořádným úspěchům zlínského sportu nejen v domácím prostředí, ale i na mezinárodní scéně. Ve Zlíně se vychovali hokejoví olympijští vítězové, mistři světa, reprezentanti České republiky nebo čeští šampioni. První hokejové dovednosti získali právě v rámci sportovních tříd a řadí se mezi absolventy Základní školy Emila Zátopka ve Zlíně.

Ještě než byly v roce 1974 založeny sportovní třídy ledního hokeje, posbíraly žákovské týmy v tehdejším Gottwaldově řadu vavřínu. Zatímco mužstvo mužů se pohybovalo v sedmdesátých letech jako na houpačce mezi nejvyšší soutěží a první ligu, žáci pravideně sbírali mistrovské tituly. Mladší žáci vybojovali od sezony 1970/1971 hned třikrát titul přeborníka ČSR a rovněž starší žáci přidali první místo. Specializované sportovní třídy se zaměřením na hokej ještě nebyly na světě, nicméně už tehdy najdeme v kronikách zlínského hokeje v sestavách úspěšných žákovských mužstev taková slavná jména jako jsou Rostislav Vlach, Zdeněk Venera, Zdeněk Albrecht a další. V roce 1974 nastal průlom a vytvořila se první hokejová třída a postupem času se přidaly další. Ve školním roce 1976/1977 byly již čtyři hokejové třídy. Při založení sportovní tříd ledního hokeje byl ředitelem školy Jan Procházka, který se postaral o systém vzdělávací práce a rozvrh tréninků pro jednotlivé třídy včetně rozšířené výuky tělesné výchovy. Sportovní třídy byly řízeny Ministerstvem školství, sportovním svazem ledního hokeje a měly svůj statut.  Na základních školách probíhaly v prvních letech nábory a talentované děti byly vybrány do sportovních tříd. V dalších letech se vždy podařilo naplnit kapacitu jednotlivých tříd, Prvními trenéry sportovních tříd hokeje byli například Leo Wesley, Jaroslav Bořuta, Karel Heim, dále Jaroslav Stuchlík st., Horst Valášek, Miroslav Pavelka, František Schwach a další. V osmdesátých letech trénovali například Petr Tauš, Stanislav Přikryl, Jiří Šelešovský, Jan Balun a další. V devadesátých letech se přidali Zdeněk Čech, Eduard Svoboda, Zdeněk Svoboda, všichni dlouholetí obětaví trenéři, kteří kus života spojili s výchovou hokejových talentů ve Zlíně. V roce 1990 byl zrušen celostátní systém sportovních tříd, nicméně vedení školy v čele s ředitelem Mgr. Františkem Hnízdilem pokračovalo ve složitějších podmínkách v činnosti sportovních tříd. V roce 2000 byla škola na základě výborných výsledků zařazena Ministerstvem školství a jednotlivými svazy (Český svaz ledního hokeje) do intenzifikace činnosti sportovních tříd. Další úspěchy žákovského hokeje ve Zlíně jsou spjaty s trenérem Jiřím Šolcem, který získal medailové umístění rovněž v mládežnických kategoriích. Mistrovské vavříny slavili z trenérské pozice rovněž Eduard Svoboda, Zdeněk Svoboda a Juraj Jurík. Žáci 1. Základní školy ve Zlíně získali ve čtyřicetileté historii sportovních tříd ledního hokeje celkem 18 medailových umístění, z toho celkem devět přebornických titulů! Sportovní třídy dále posbíraly pět umístění na stříbrné pozici a čtyři místa na bronzovém stupni.

Tisková konference k 50. výročí založení sportovních tříd při 1. Základní škole Emila Zátopka ve Zlíně.
 
Mladí hokejisté museli skloubit vedle sportovních výsledků i školní povinnosti, vedle sportu byl velký důraz kladen na vzdělání. Poděkování patří pedagogickému sboru, který svou prací pomohl k velmi dobrým výsledkům žáků sportovních tříd hokeje. Sportovní hokejové třídy na 1. ZŠ Emila Zátopka ve Zlíně jsou v současné době vedeny od 4. ročníku. Základní škola spolupracuje se sportovním manažerem mládeže Jiří Šolcem a trenéry žákovských týmů Zdeňkem Čechem, Petrem Mokrejšem, Zbyňkem Mařákem a Radkem Pšurným. Spojení hokejové třídy se základní školou umožňuje zásluhou vstřícnosti ze strany školy velké kvantum tréninků, což se odráží na ekonomickém hledisku. Druhým důležitým faktorem je vedle sportovně nadaných žáků připravit vzdělané chlapce dle systému, který funguje ve Skandinávii nebo v zámoří. Vždy se podařila naplnit kapacita hokejových sportovních tříd.

Práce s mládeží a žáky je ve Zlíně na vysoké úrovni, o čemž svědčí řada úspěchů a každoročně zabudování mladých hokejistů ze žákovského věku do extraligových mládežnických týmů dorostu i juniorů a posléze až do seniorské extraligy. Žáci využívají k tréninkům především ledovou plochu PSG arény, ale rovněž hlavní kluziště na Zimním stadionu Luďka Čajky ve Zlíně. Poděkování patří všem trenérům a pedagogům, kteří pomáhali a pomáhají u sportovních tříd ledního hokeje za obětovavou a úspěšnou práci.

Současný ředitel 1. Základní školy Emila Zátopka ve Zlíně Mgr. Lubomír Vývoda. FOTO: ZLÍNSKÝ DENÍK