čtvrtek 14. října 2021 | Zlín Press Roman Ordelt

Luboš Jenáček: Máme obrovskou víru a touhu. Extraligu chceme zachránit!

Páteční zápas extraligových hokejistů PSG Berani Zlín proti pražské Spartě povede poprvé v pozici hlavního trenéra Luboš Jenáček. Ten se objevil na střídačce Beranů při provizorním řešení trenérské situace v předchozích pěti kolech, ale nyní dostal od vedení klubu plnohodnotný mandát hlavního trenéra. Do pozice svého asistenta si vybral Luboše Roba. Širší realizační tým dále rozšířili Petr Leška a Petr Čajánek, legendy a ikony zlínského hokeje. „S celým realizačním týmem chceme hráčům poskytnout co nejlepší servis, abychom šli nahoru. Máme obrovskou víru a touhu. Pro Zlín chceme extraligu zachránit,“ řekl Luboš Jenáček po úvodním tréninku v nové roli.

Situace kolem trenérského štábu se po dvou týdnech ustálila, provizorní řešení skončilo, role a kompetence se rozdělily. Jmenován byl nový realizační tým ve složení hlavní trenér Luboš Jenáček, první asistent Luboš Rob a druhý asistent Martin Hamrlík. „Nechtěl jsem určité věci nastavovat pro případ, že by přešel jiný trenér. V okamžiku příchodu jiného trenéra, který má odlišné priority a styl, tak by se to zase posunulo zpátky. Kluci by měli chaos, něco by měli od Roberta Svobody, pak ode mě a nakonec od třetího trenéra. Pochopitelně jsme si přáli vylepšit v předchozích zápasech obranu, ale také, aby se kluci nebáli hrát s pukem, více si dovolili, nezbavovali se a více se uvolňovali. Až na koncovku tam některé záblesky byly, pár slušných střídání, ale bohužel koncovka je tristní,“ pověděl osmačtyřicetiletý Luboš Jenáček.  

V létě přišel od seniorského týmu Vsetína trénovat zlínské juniory. Přesídlil zpátky do Zlína, kde zahájil letošní sezonu u mládežnického týmu. Nyní přešel během sezony k seniorskému A týmu, aby dostal Berany z chvostu extraligového pořadí. „Vůči juniorům jsem cítil závazek, mám s nimi výborný vztah. Je tam skvělá parta a bylo těžké od nich odejít. Začátek nebyl nejlepší, ale juniorka se časem dostane na vyšší příčky, jakmile bude v plné sestavě. Když jsem ještě působil na Vsetíně, tak jsem byl zvyklý na to, že jsem zaměstnanec klubu. Řekl jsem, ať rozhodne vedení. Je to jeho rozhodnutí, které jsem akceptoval. Zároveň je to pro mě obrovská výzva. S celým realizačním týmem chceme klukům poskytnout co nejlepší servis, abychom šli nahoru. Máme obrovskou víru a touhu. Pro Zlín chceme extraligu zachránit,“ uvedl Jenáček, odchovanec zlínského hokeje.

Jeho nejbližším spolupracovníkem se stal Luboš Rob, českobudějovický rodák a ikona hokeje v jižních Čechách. Bývalý výborný útočník se stal 1. asistentem trenéra. „Byla to jednoznačně má první volba. Známe se dlouho, jsme kamarádi a naše rodiny se přátelí. Mladý Luboš hraje ve Vsetíně, často diskutujeme spoustu hodin o hokeji. Luboš má skvělý pohled na hráče, máme podobný náhled na hokej. Zažil sezony v Budějovicích po boku ostříleného kouče Mariana Jelínka a své zkušenosti přenese k nám,“ upřesnil volbu Jenáček.

Realizační tým Beranů byl doplněn o velká jména legend zlínského hokeje. Petr Leška se stal asistentem sportovního manažera a Petr Čajánek má na starosti individuální rozvoj hráčů. „Spolupráci nastavujeme za pochodu. Péťa Leška výborně vidí hokej, má skvělý náhled na hokej. Bude domácí zápasy sledovat seshora a poskytne nám cenné informace. Navíc zná spoustu lidí kolem hokeje i v zahraničí, což je velké plus v případě oslovení posil o zahraniční hráče. Český trh je přebraný, navíc jsme to viděli v Plzni, kde byli Švédové a Lotyš nejlepší hráči na ledě. Role Petra Čajánka by byla zcela jiná, než v současnosti je, nemá tolik času a rodina je pro něj prioritou. Je to největší zlínský srdcař, klubu chce hlavně pomoci. Domluvili jsme se s ním na individuálních vstupech před tréninkem, po tréninku a práci s hráči, aby se individuálně rozvíjeli v každém věku,“ vysvětlil Luboš Jenáček, který v české extralize nastupoval za týmy Vsetína a Třince.

Nový realizační tým má před sebou hodně práce a zřejmě přijdou i změny ve hře. Berany souží slabá produktivita, bídná koncovka a řada chyb v defenzívě. „Na stadionu jsme každý den hodně dlouho. V pondělí byl původně jen dobrovolný led, ale kromě dvou nejstarších hráčů byli všichni na ledě. Potřebujeme fyzický trénink, ve středu jsme se zaměřili dále na obranu a další den pilujeme přesilovky a systémové věci. Další prostor na přípravu bude příští týden a poté v listopadu během reprezentační pauzy. Věci se snažíme měnit tak, aby to nebylo kontraproduktivní. Potřebujeme dát góly a kluci si začnou více věřit. Ukázal to zápas s Mladou Boleslaví, měli jsme jasné šance, góly jsme nedali a každý obdržený gól nás poté srazil. První třetina měla být 3:0 a byla 0:2.  Potřebujeme být efektní, produktivní, zlepšit přesilové hry a věřit, že to zlepšíme. Kluci si potřebují zvednout herní sebevědomí,“ řekl nový lodivod Beranů.

Zlínské hokejisty čeká nejbližší zápas v pátek 15. října na domácím ledě se Spartou, čímž uzavřou působení v první čtvrtině základní části. „Pražané jsou favoritem duelu, je tam velká kvalita, jeden z top týmů v české extralize, všechny čtyři lajny mají kvalitní. Budeme se snažit podat co nejlepší výkon, být dobře připraveni po taktické stránce a nedělat stupidní chyby v našem obranném pásmu, Budeme hrát trpělivě, být stále na dostřel, tahat zápas, aby byla šance na bod. Uvidíme, jaký bude mít vývoj, každý zápas začíná za stavu 0:0. Nejdeme do souboje se Spartou s tím, že prohrajeme, ale můžeme zápas vyhrát,“ uzavřel Luboš Jenáček, hlavní trenér PSG Berani Zlín.



Nový hlavní trenér PSG Berani Zlín osmačtyřicetiletý Luboš Jenáček. FOTO: ZLÍNSKÝ DENÍK - RADEK ŠTOHL

LUBOŠ JENÁČEK (48 let) - narodil se 27. října 1972, je odchovancem zlínského hokeje, jeho sportovní kariéra je spjatá především se Vsetínem. Po vojně v Táboře oblékal dres Vsetína v letech 1993 až 1996. Pomohl klubu k postupu do nejvyšší soutěže a k prvnímu mistrovskému titulu. Dále působil i v Třinci nebo v Havířově, hráčskou kariéru ukončil po sezoně 2006/2007, kterou odehrál v druholigovém Uherském Hradišti. V roce 2007 se vrátil na Lapač v roli trenéra, kde nejprve vedl vsetínskou juniorku a poté i dorost. Jeho největším úspěchem v roli hlavního kouče byl postup juniorky do nejvyšší soutěže. Od roku 2011 s přestávkami trénoval seniorský A tým. Vsetínu pomohl k postupu do Chance ligy (tehdy WSM ligy) v roce 2017 a v loňské sezoně s týmem došel do semifinále druhé nejvyšší soutěže. Letošní sezonu začal jako trenér zlínské juniorky, koncem září se přemístil k seniorskému A týmu. Držitel trenérské licence A.