neděle 24. února 2019 | Zlin Press - Roman Ordelt

Berani porazili po dramatickém závěru počtvrté v sezoně Pardubice

Hokejisté PSG Berani Zlín vyhráli v zápase 48. kola Tipsport extraligy na ledě týmu HC Dynamo Pardubice 4:2 a v boji o předkolo play off si připsali tříbodové vítězství. Berani začali na ledě posledního týmu tabulky úspěšně a ve 12. minutě vedli již 2:0. Dynamo snížilo v prostřední části na rozdíl kontaktního gólu, ale hosté vrátili dvoubrankové vedení opět na svou stranu. Pardubice v závěru zdramatizovaly průběh utkání, neboť snížily v přesilovce podpořenou hrou bez brankáře. Definitivní zlínská pojistka na čtvrtou výhru v sezoně nad Dynamem přišla po střele po prázdné brány při neúspěšná domácí power play. Zatímco Zlín vyhrál pošesté z posledních sedmi zápasů, Východočeši padli popáté v řadě. Kubiš a spol. si upevnili postavení v elitní desítce, které jim zajistí po závěru základní části boje v play off. Branky zaznamenali Edgars Kulda, Antonín Honejsek, Jakub Ferenc a Tomáš Fořt. Zlín hraje v pátek 1. března doma s Chomutovem.

48. kolo / neděle 24. 2. 2019 / 15:00
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Berani Zlín Zlín
2:4
(0:2,1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 28. min P. Sýkora (Ihnačák), 56. Eklund (Schaus, P. Sýkora) - 5. E. Kulda (Gazda, Dufek), 12. Honejsek (Freibergs), 36. Ferenc (Herman), 59. Fořt (Řezníček). Rozhodčí: Hribik, Kubičík – Pešek, Polák. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6 678. Střely na branku: 24:32. Zblokované střely: 17:10. Hity: 14:5. Vhazování: 35/69 (51%) - 34/69 (49%). Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.

HC Dynamo Pardubice: Kacetl – Eklund, Porseland, J. Mikuš, Holland, J. Zdráhal, Schaus – L. Horký, Mandát, Machala – P. Sýkora, Ihnačák, Marosz – Hovorka, Poulíček, Rolinek, od 37. min navíc Dušek, J. Kloz. Trenéři: Lubina, Čáslava, R. Král.

Berani Zlín: Kašík – Nosek, Freibergs, Řezníček, Gazda, Ferenc, Valenta, Matyáš Hamrlík – Šlahař, Fořt, Kubiš – Okál, Honejsek, Herman – E. Kulda, P. Sedláček, Dufek – L. Krejčík, Popelka, Václavek. Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Pardubice začaly v úvodních minutách aktivně, nicméně do vážnější šance se nedostaly. Byli to Berani, kteří udeřili. Nejdříve obránce Valenta vyzkoušel pozornost domácího gólmana Kacetla a v 5. minutě otevřeli hosté střelecký účet zápasu. Před brankovištěm se nejlépe zorientoval po vyražené střele Gazdy lotyšský forvard Kulda, mířil přesně mezi Kacetlovy betony. Vzápětí mohlo být ještě veseleji, Honejskovo nahození skončilo za zády Kacetla, ale v síti nakonec neskončilo. Dynamo se nevzdávalo, jenže v koncovce bylo bezzubé a bez jiskry. V 8. minutě nedokázal zakončit před brankářem Kašíkem osamocený Poulíček a neuspěl ani Machala. Berani přidali druhý gól po rychlém přečíslení dva na jednoho a krásné kombinaci ve 12. minutě, když kotouč si vyměnili Freibergs s Honejskem a posledně jmenovaný se radoval ze čtvrtého gólu v sezoně po více než měsíci. Zlínský útočník mohl přidat v 16. minutě další gól, jenže Kacetl tentokrát střelu vyrazil.

Zlinští se ubránili v úvodu druhé třetiny oslabení a poté hráli po faulu Ihnačáka úvodní přesilovou hru. Za zmínku stojí jen rána Noska od modré čáry vedle brány. Pardubice pořádně kousaly ve 28. minutě. Hovorka místo střely zlovil přihrávku na Rolinka, který trefil jen obránce. Pardubicím hodně pomohl kontaktní gól, který je dostal zpět do hry. Po vyhraném vhazování se prodral ke kotouči Petr Sýkora, bekhendem překonal Kašíka a stylově oslavil devístý zápas v nejvyšší soutěži. V polovině utkání zůstal osamocený před Kašíkem opět Hovorka, ale místo střely hledal ještě dalšího hráče a bylo po akci. Berani poté odmítli zvýšení náskoku po rychlém brejku, když Šlahař nezakončil přesně. Hosté se dočkali v 36. minutě, dlouhán Ferenc vyslal pumelici od modré čáry a ta se zastavila až v pardubické kleci.

Na začátku třetí třetiny byla hra neurovnaná. Domácí se trápili a naprázdno vyšla i další početní výhoda po prohřešku Freibergse. Pardubice pět minut před závěrem třetího dějství odvolaly gólmana a přesilovku čtyři na tři si zvýhodnily ještě o jednoho hráče. Risk jim vyšel, neboť střelu Eklunda nešťastně tečoval za Kašíkova záda v 56. minutě jeden ze zlínských obránců. Závěrečné minuty přinesly velké drama. Hrálo se čtyři na čtyři a po vyloučení Honejska sáhli domácí opět ke hře bez gólmana. Podruhé už jim risk v podobě power play nevyšel, neboť puku se zmocnil Fořt a ze středního pásma ho poslal do opuštěné branky. Zlínští vyhráli v extralize s Pardubicemi šestý vzájemný zápas za sebou.

Nejlepší hráči: Petr Sýkora - Jakub Ferenc.

Ohlasy trenérů

Ladislav Lubina (hlavní trenér HC Dynamo Pardubice): "Upadli jsme do nějaké letargie. Myslím si, že spoustu věcí si sami komplikujeme. Když se hra nedaří, musí se začít u jednoduchých věcí, zatímco my je děláme naprosto obráceně. Máme námět do tréninků, kdy musíme všechny věci zjednodušit a zrychlit, ať se to týká přechodu do útoku, změn z obrany do útoku, z útoku do obrany, zkrátka těch věcí je hodně. Pokud je nezjednodušíme a budeme si je nadále komplikovat nepřímočarostí, extrémním křížením a nepřesnými přihrávkami, bude to cesta zpět. Musíme věci zjednodušit a zrychlit, to je jediná naše cesta dopředu."

Robert Svoboda (hlavní trenér PSG Berani Zlín): "Výsledek bereme, ale výkon byl z naší strany velmi špatný. Určitě se nás podepsaly dva těžké předchozí zápasy v Plzni a doma se Spartou, které nám vzaly hodně sil. Přesto jsme utkání dobře rozehráli a zbytečnou nedisciplinovaností jsme z utkání udělali zbytečné drama. To se nám nesmí stávat. Hráči takového formátu nesmějí podlehnou emocím a musí být profesionálové. Nakonec jsme tady vyhráli se štěstím."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY