úterý 25. února 2020 | Zlin Press - Roman Ordelt

Zápas v Třinci rozsekly až nájezdy, Zlín veze z ledu mistra cenný bod

Hokejisté PSG Berani Zlín prohráli v dohrávce 48. kola Tipsport extraligy 2019/2020 na ledě týmu HC Oceláři Třinec 1:2 po samostatných nájezdech. Zlínští hokejisté se dostali do vedení ve 13. minutě duelu a jednogólový náskok drželi až do 51. minuty. Oceláři srovnali zásluhou využité přesilové hry a vyrovnaný zápas nakonec rozhodly až samostatné nájezdy. Oba góly Třince zařídil Matěj Stránský. Na rozdíl od přechozího měření sil obou soupeřů ve Slezsku se tentokrát přiklonilo štěstí na stranu mistrovského týmu, který si bonusovým bodem zajistil čtvrtfinále play of. Velmi dobrý výkon podali oba brankáři Petr Kváča a Libor Kašík. Berani získali cenný bod a upevnili si postavení v boji o předkolo play off, před Vítkovicemi mají náskok šesti bodů. Jedinou branku dal Jakub Šlahař. Zlín hraje v pátek 28. února doma s Litvínovem.

2:1sn
(0:1, 0:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 51. min M. Stránský (P. Vrána), rozhodující nájezd M. Stránský - 13. Šlahař (Okál). Rozhodčí: Šír, Kubičík - Bryška, Rožánek. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 368. Střely na branku: 37:29. Zblokované střely: 17:10. Hity: 10:11. Vhazování: 37/69 (54%) - 32/69 (46%). Průběh utkání: 0:1, 2:1.

HC Oceláři Třinec: Kváča - M. Doudera, Gernát, D. Musil, Galvinš, Kundrátek, Adámek - M. Růžička (A), P. Vrána, M. Stránský - Chmielewski, Marcinko, Hrňa - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Hrehorčák - Dravecký (A), Š. Novotný, Adamský (C) - Polanský. Trenéři: Varaďa, Zadina, Raszka.

Berani Zlín: Kašík - D. Nosek (A), M. Novotný, Ferenc, Freibergs, Gazda, Řezníček, Matyáš Hamrlík - Fryšara, Fořt (A), Köhler - Šlahař, Honejsek, Okál - Dufek, Claireaux, Herman - J. Ondráček, P. Sedláček, Kubiš (C). Trenéři: R. Svoboda, Martin Hamrlík, Hrazdira.

Berani hráli již ve 2. minutě úvodní přesilovou hru, když za katr odešel obránce Kundrátek. Na brankáře Ocelářů Kváču šly střely Noska a Šlahaře, ale domácí strážce svatyně byl na mistě. Početní výhoda pro hosty pokračovala po dalším třineckém faulu, jenže ji ukončil po necelé minutě prohřešek Claireauxe. Zlíští byli nadále při chuti, Kváča zachraňoval po střelách Dufka a Sedláčka. Na druhé straně brankář Kašík předvedl své kvality až v 8. minutě po ráně Chmielewského a pumelici beka Adámka od modré čáry. Hosté se dostali v polovině první třetiny do rychlého útoku a ránu Fořta z mezikruží vyrazil Kváča. Střelecký účet zápasu se otevřel ve 13. minutě, Musil ztratil za domácí brankou kotouč, Okál ho rychle posunul na hůl volného Šlahaře, který překonal třineckého brankáře. Před úvodní sirénou se odehrály rušné okamžiky na obou stranách. Nejdříve se neujala teč Štěpána Novotného a poté z rychlého brejku tři na jednoho netrefil bránu obránce Nosek. Hosté byli v první třetině aktivnější a zaslouženě se ujali vedení.

Oceláři začali druhou třetinu náporem. Gernát se vydal na velké sólo ke zlínské bráně, ale jeho přihrávku Matěj Stránský nezužitkoval. Kašík kryl střely Hrni, Musila, rána Doudery se otřela o síť. Třinecké hokejisty poté zbrzdila paradoxně v tempu početní výhoda a soupeře vůbec neohrozili. Dostali výhodu další přesilové hry, která byla ještě zdvojnásobena ve výhodu pět na tři v délce 90 vteřin! Obětavě hrající Berani s výborným Kašíkem se ubránili bez inkasované branky, neboť se neujaly střely Doudery a Gernáta. Zlínský fantom na brankovišti držel nadále čisté konto i po úniku kapitána Adamského, dorážkách Martina Růžičky, nájezdu Hrni a střelách Draveckého, Marcinka i Vrány. Berani úspěšně bránili až do druhé sirény těsný jednogólový náskok.

Na začátku třetí periody se střídaly útoky na obou stranách. Slezané vyrovnali v 51. minutě zásluhou využité přesilové hry, když kotouč za Kašíka protlačil Matěj Stránský. Zlínští trenéři si vzali trenérskou výzvu, ale neuspěli. Oceláři přepnuli po srovnání stavu na vyšší rychlostní stupeň, v koncovce byl nepřesný Hrehorčák. Nerozhodný stav vydržel až do šedesáté minuty.

Hned na začátku prodloužení měl bonusový bod na holi Ondřej Kovařčík, jel sám na Kašíka, ale jeho bekhend nebyl úspěšný. Oceláři po krosčeku Fryšary hráli přesilovku a po třiceti vteřinách nezvykle odvolali gólmana a sáhli ke hře pět na tři! Ve vyložené šanci netrefil Vrána odkrytou bránu a úspěšný nebyl ani Doudera. Vyrovnaný duel nakonec rozsekly až samostatné nájezdy, kde se štěstí přiklonilo na stranu domácího týmu.

Samostatné nájezdy: 1. série Okál -, M. Stránský +, 2. série Šlahař -, M. Růžička -, 3. série Honejsek -, P. Vrána, 4. série Claireaux -, O. Kovařčík -, 5. série D. Nosek -.

Nejlepší hráči: Petr Kváča - Libor Kašík.

Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (hlavní trenér HC Oceláři Třinec): "Hráčům je potřeba poděkovat za dvě třetiny, které byly v našem provedení fantastické. Druhá a třetí třetina splňovala bezezbytku to, co jsme chtěli hrát. Zlín hrál velmi dobře v obranném pásmu, byl hodně nepříjemný soupeř. I když jsme měli hodně šancí, hráči si je museli zasloužit poctivou hrou. Nájezdy jsou vždy loterie a jsme rádi, že nás podržel brankář Kváča a ukořistili jsme další bod do tabulky."

Martin Hamrlík (asistent trenéra PSG Berani Zlín): "Bod bereme, neboť jsme přerušili třízápasový bodový půst. Sice jsme prohráli v nájezdech, ale bod je pro nás velmi cenný. Třinec měl v průběhu utkání obrovské šance. Paradoxně kdybychom za stavu 1:0 přidali druhý gól, zápas se mohl vyvíjet jinak. Brankář Kašík nás držel po celý průběh zápasu a jsme rádi, že si odsud odvážíme bodový zisk."

Fotogalerie

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY